Medicii de familie, chemați la dialog cu Primăria. Puțini au și venit

Medicii de familie, chemați la dialog cu Primăria. Puțini au și venit

Dimensiune text

 

medicÎn municipiul Roman sunt 30 de medici de familie, dar doar șase au răspuns pozitiv invitației lansate de conducerea Primăriei Roman de a-și spune problemele și, împreună cu autoritățile, să găsească și unele soluții. Doctorii din primul eșalon al sistemului de sănătate au multe probleme și foarte puține pot fi rezolvate de administrația locală și, totuși, câteva idei bune au reieșit din discuții.

Doctorul Angela Bica, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Neamț, a fost și ea prezentă, chiar dacă nu-și desfășoară activitatea în Roman, dar a expus câteva din problemele sistemului medicinei primare: „De la an la an, numărul medicilor de familie a scăzut. Am fost 42 de medici, anul trecut erau 34 de medici, iar astăzi, când am verificat contractele semnate cu Casa de Asigurări de Sănătate, am constatat că mai sunt doar 30 de doctori. Avem un volum de muncă mare, dar nu se vede și în finanțare. Cabinetele medicilor de familie sunt private, Primăria nu are prea multe pârghii de a ne ajuta. Dar, s-ar putea reduce taxele și impozitele pentru clădiri sau diminuarea prețului chiriilor. Putem obține bani europeni pentru reabilitarea cabinetelor, dar avem nevoie de consultanță în întocmirea lor. Avem șapte centre de permanență în Roman, dar nu sunt dotate și adresabilitatea este scăzută, oamenii preferă să meargă la Spital. O mai strânsă legătură cu mediatorii sanitari ar fi bună, pentru că există mulți copii nevaccinați și părinții trebuie să fie informați. Nu mai sunt medici școlari, medicii de familie au preluat și acest rol. Elevii au nevoie de adeverință că sunt apți de școală, iar printr-un protocol semnat la nivel național s-a stabilit ca elevii să primească această adeverință când vin la controlul anual, cel care se face în luna în care s-au născut, pentru a nu se crea aglomerație în septembrie”.

Medicul Violeta Barcă, ce are cabinet în Roman din 1993, în Policlinica din centru, a atras atenția că starea imobilului este foarte proastă și toți cei care au spații aici nu au putut să cadă de acord asupra costurilor reparațiilor. Infiltrațiile din cauza acoperișului degradat afectează acum inclusiv primul etaj. Și medicul Florian Pisică și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că nu se fac investiții în imobilele în care funcționează cabinetele. Medicii au atras atenția și asupra faptului că aceste cabinete se pot cumpăra, conform hotărârii de Consiliu Local, la prețul de 330 – 350 de euro pe metru pătrat.

Medicul Artemisa Gorodea a solicitat sprijin pentru dotarea cabinetelor cu extinctoare și senzori pentru gaz metan. Doctorul Petronela Hotăranu dorește să cumpere cabinetul de la Policlinica de lângă Spital, pentru a face investiții, dar pentru această clădire, spune primarul Lucian Micu, se mai încearcă găsirea unei soluții de reabilitare. Pentru cabinetul din Școala din cartierul Bălcescu, medicul a atras atenția asupra problemelor la structură.

La final, toți cei prezenți au căzut de acord că este binevenită o campanie de informare a populației cu privire la faptul că unele servicii medicale, care nu sunt de urgență, pot fi rezolvate în centrele de permanență, și nu în Spital. De asemenea, medicii de familie au solicitat, la fel ca și doctorii din Spital, o soluție pentru bolnavii care se află în stadii terminale. Pentru o mai bună comunicare între medicii de familie și medicii specialiști, ar putea urma o întâlnire comună a acestora pentru găsirea unor soluții în favoarea pacienților.

Întâlnirea face parte dintr-un șir de dezbateri inițiate de conducerea Primăriei Roman cu cât mai multe categorii socio-profesionale, asta și în contextul stabilirii listei de investiții care se va efectua din bugetul local.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0