Medicii de familie acuză CNAS de deturnare de fonduri

Dimensiune text

Sistemul sanitar este în pragul unui nou scandal de proporții. Medicii de familie amenință cu noi proteste și acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de deturnare de fonduri.

 

Pe 31 iulie, reprezentanții medicilor de familie din județ se vor întîlni cu ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, pentru a-și spune nemulțumirile, urmînd să decidă modul în care vor protesta, dacă nu vor fi ascultați.
Prin contractul-cadru de finanțare semnat anul trecut, de la 1 ianuarie ar fi trebuit să se majoreze plata pentru serviciile medicale și per capita. Acest lucru s-a întîmplat abia începînd cu luna iulie. Diferența de bani, care provine din cele șase luni în care veniturile nu au fost majorate, unde e? Sînt sume de ordinul zecilor de milioane de lei cărora li s-a pierdut urma. De asemenea, tot prin contractul cadrul se stipula faptul că centrele de permanență sînt plătite separat, cu bani de la Ministerul Sănătății, din fondurile pentru medicina de urgență. Ministrul Sănătății spune că a trimis banii, CNAS spune că nu i-a primit, astfel că centrele de permanență au fost plătite cu fonduri alocate medicinei primare. Asta înseamnă deturnare de fonduri, dar nimeni nu vede asta„, a apreciat medicul de familie Angela Bica (foto), vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Nemulțumirile medicilor mai sînt legate și de faptul că tot ce au negociat timp de mai bine de un an nu a fost respectat și se așteaptă să fie micșorate și mai mult veniturile. „La negocieri s-a spus că un medic poate face permanență. Acum, s-a venit cu o ordonață prin care medicii sînt obligați să facă permanență, altfel li se reține 10% din venituri. Ne putem aștepta la orice. Acum, CNAS poate să rețină de la toți medicii de familie cîte 10% din venituri, pe motiv că nu au făcut permanență„, a mai spus medicul de familie Angela Bica.COMENTARII

WORDPRESS: 0