„Matei Vişniec – negustor de gânduri ce zboară şi de cuvinte ce rămân”

„Matei Vişniec – negustor de gânduri ce zboară şi de cuvinte ce rămân”

 

Întâlnirile Clubului de lectură „Buchiniştii”, coordonat de profesor Roxana Vasiliu, s-au reluat în 2017, printr-un eveniment dedicat scriitorului contemporan, Matei Vişniec, desfăşurat vineri, 27 ianuarie, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman.

Buchiniştii l-au celebrat pe poetul, dramaturgul şi romancierul român, născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi şi stabilit la Paris – „omul care are rădăcinile în România şi aripile în Franţa” – în luminile rampei şi în emoţia lecturii. Activitatea intitulată „Matei Vişniec – negustor de gânduri ce zboară şi de cuvinte ce rămân” a reunit partenerii implicaţi în proiectul acestui cerc de lectură – Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Liceul Teoretic „Ştefan Vodă” din Republica Moldova şi Asociaţia Cultural-Artistică „Gong” Roman.

Programul evenimentului a inclus două momente care au propulsat la un alt nivel vizibilitatea personalităţii şi operei autorului, aduse în mijlocul elevilor: o reprezentaţie teatrală şi atelierul „Blind date with a book”. Spectacolul de teatru „Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi”, adaptare după textul cu acelaşi titlu semnat de Matei Vişniec şi publicat în 2012, a fost pus în scenă de Cătălina Bostan şi Vlad Ianuş şi a produs, timp de 40 de minute, o atmosferă electrizantă. Tinerii actori – Vlad Beda, Ana Cojocariu, Cristina Giosanu, Vlad Pânzaru, Mădălina Borş, George Apetrei, Andreea Husaru, Claudia Muscalu, Cosmin Lăpuşneanu, Alex Marcoschi – au intrat în rol cu bucuria pură de a juca şi o exuberantă energie, cu o nealterată candoare şi un viu simţ al actualului.

„Reprezentația a fost un spectacol în notă modernă, un cabaret artistic, un experiment pe scenă inspirat de poveştile subiective ale cuvintelor lui Vişniec, o punere în act a unor poeme în proză, simplă, dar pe înţelesul tuturor. Piesa interpretată a fost, în acelaşi timp, un număr de magie, căci, deopotrivă, actorii, regizorii, spiritul autorului pus în scenă şi spectatorii – călători prin această republică a cuvintelor-monade – asistă fascinaţi şi stupefiaţi la actul de iluzionism pe care puterea cuvântului îl exercită asupra realităţii. Nu a lipsit acestei interpretări nici suspansul unui număr de echilibristică, un exerciţiu de balans, foarte dificil şi spectaculos, între amuzament şi amărăciune, ingenuitate şi înţelepciune, speranţă şi disperare. Atelierul «Blind date with a book» a concretizat un dialog cultural inedit, un parteneriat de lectură cu elevii din raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. O experienţă de lectură personalizată, mini-seria de autor Matei Vişniec a fost recomandată prin scurte recenzii şi ambalajul creativ confecţionat de zece elevi din România la schimb cu seria de autor Aurelian Silvestru, girată de elevii basarabeni”, a afirmat directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesor Ana-Maria Zăloagă.

 

Clubul de lectura Buchinistii Colegiul Miron Costin 2

Clubul de lectura Buchinistii Colegiul Miron Costin 3

Clubul de lectura Buchinistii Colegiul Miron Costin 1

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!