Măsuri speciale de protejare a persoanelor vulnerabile

Dimensiune text

Prefectura a cerut primarilor ca, în această perioadă, să acorde sprijin persoanelor vîrstnice, singure, cu probleme de sănătate.

 

 

Avînd în vedere atenționarea meteorologică de cod galben de ger, în care se menționează că în următoarele patru zile vor fi temperaturi negative extreme, încadrate între -25 și -15 grade Celsius, Instituția Prefectului a transmis o circulară către toate primăriile din județ, prin care cere conducerii administrațiilor locale să treacă la punerea în aplicare a unor măsuri speciale de protejare a persoanelor vulnerabile. Sînt vizate persoanele singure, cu probleme cronice de sănătate, cazurile sociale și cei care nu au resurse să-și încălzească locuințele în această interval de timp.

În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, prefectul Mihai Archip a recomandat ca personalul cu responsabilități pe linie de asistență socială din primării să monitorizeze aceste persoane pentru a a se lua măsurile necesare, astfel încît să fie prevenite pierderile de vieți omenești cauzate de hipotermie, chiar în locuințele proprii. „Cer primarilor să facă tot posibilul pentru a proteja persoanele vulnerabile în fața gerului. Mă refer la persoanele vîrstnice, la cele singure, cu probleme de sănătate cronice și, nu în ultimul rînd, la cazurile sociale, la cei care nu au resurse să-și încălzească locuințele în această perioadă„, a declarat prefectul Mihai Archip.

 

 

Primarii au trecut la acțiune

Luînd act de dispoziția Prefecturii, primarii au trecut la identificarea persoanelor care au nevoie de sprijin pentru a putea traversa zilele cu temperaturi foarte scăzute. Primarul comunei Făurei a spus că va distribui aproape un metru cub de lemne pentru zece persoane și familii din comună. „Vom distribui cîte 2-300 de kilograme de lemne pentru fiecare persoană și familie aflată în situație de risc. Pe măsură ce lucrăm la desfundarea ulițelor, vom verifica și dacă persoanele vulnerabile au lemne, dar sînt singure și nu pot tăia lemnele„, a precizat profesorul Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei.

În comuna Văleni, atenția autorităților este îndreptată către localnicii de etnie rromă. „Vom pregăti ceai și sendvișuri pentru familiile nevoiașe din satul Moreni, pe care le vom distribui începînd de joi. Sînt familii numeroase, cu mulți copiii, chiar 15 persoane sub același acoperiș, care au nevoie de ajutor„, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.


COMENTARII

WORDPRESS: 0