Măsuri de protejare a mediului de afaceri, discutate în Comisia de Dialog Social

Măsuri de protejare a mediului de afaceri, discutate în Comisia de Dialog Social

 

comisia-de-dialog-social-prefecturaSubprefectul judeţului Neamţ, Vlad Ciurea, a condus joi, 6 octombrie, întâlnirea Comisiei de Dialog Social. Una dintre discuţiile întâlnirii a vizat propunerile Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM) cu privire protejarea mediului de afaceri.

Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, prezentat de reprezentantul CNIPMM în cadrul întâlnirii, este structurat pe şapte capitole: măsuri administrative/instituţionale, accesul la finanţare, sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului, stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat, IMM-urile inovative şi internaţionalizarea, sprijinirea turismului şi măsuri legislative.

Programul prezentat are ca obiective: înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, ca structură administrativă modernă aliniată nevoilor antreprenorilor, plasarea României ca ţară cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei, plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global, protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora, transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat, debirocratizarea masivă a sistemului (pentru ca niciun document pe care statul îl deţine să nu mai fie solicitat unui contribuabil, iar nicio sancţiune administrativă să nu fie aplicată fără o acţiune de prevenţie), un sistem fiscal atractiv, programe de finanţare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat, precum şi reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 3%.

„Mediul de afaceri trebuie susţinut puternic, pentru că stă la baza a tot ceea ce presupune dezvoltare economică. În această prezentare sunt multe propuneri bune care pot fi preluate, cu rezultate economice pozitive pe termen mediu şi  lung. De altfel, multe din aceste propuneri se regăsesc şi în actualul Program de Guvernare, cum ar fi, de exemplu, măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă. Pornind de la sesizările din mediul de afaceri privind deficitul de forţă de muncă, Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă, a modificat şi  completat legea asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, a spus subprefectul Vlad Ciurea.

Au mai fost făcute intervenţii de completare a propunerilor CNIPMM cu privire protejarea mediului de afaceri, de către reprezentantul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Vasile Avădanei, precum şi de reprezentantul CNSLR Frăţia, Ioan Lăzăroaiei. În final, CNIPMM a lansat invitaţia tuturor factorilor politici, administrativi şi din sectorul neguvernamental să adere la aceste propuneri, să fie completate sau modificate, spre a fi promovate la nivel legislativ.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0