Prima paginăSanatate

Mastectomia şi efectele secundare

Mastectomia şi efectele secundare

Dimensiune text

 

mastectomieDe-a lungul timpului, cu precădere în ultimii zece ani, cancerul de sân afectează tot mai multe femei, de toate vârstele. Specialistul kinetoterapeut Andreea Broască ne explică mai multe despre procedura chirurgicală de înlăturare a tumorii şi efectele pe care această intervenţie le poate avea.

„Mastectomia este termenul medical utilizat atunci când se intervine chirurgical la unul sau la ambii sâni. În general, această procedură se realizează pentru a trata cancerul de sân. Ea poate fi parţială sau totală, unilaterală sau bilaterală atunci când se utilizează în scop profilactic, pentru a evita apariţia tumorii şi la sânul sănătos.

Se ştie că fiecare reacţionează diferit după o intervenţie chirurgicală din punct de vedere al recuperării medicale, însă, în cazul acesta, discutăm despre înlăturarea ganglionilor regionali (axilari). Datorită extirpării lor, mai devreme sau mai târziu, apare limfedemul secundar. Acesta se dezvoltă atunci când se produce o deteriorare la nivelul sistemului limfatic (vase limfatice, ganglioni).

Limfedemul poate debuta după 3-5 ani de la operaţie, sau după 8-10 ani. Există mai multe semne clinice după care putem recunoaşte limfedemul. Probabil, cel mai evident este primul dintre acestea şi anume creşterea în volum a braţului de partea operaţiei. Pacienta constată că mânecile hainelor îi devin mai strâmte, apoi edemul (umflătură nedureroasă care apare ca urmare a acumulării de lichid seros în ţesuturi) se extinde către antebraţ şi către mână. Dacă edemul devine constant, aceste efecte ajung şi la nivelul degetelor, tegumentul devine întins şi pot apărea „cutele de bebeluş” la baza degetelor. Rareori, edemul se poate extinde la nivelul toracelui şi abdomenului.

Tratamentul limfedemului este posibil cu ajutorul drenajului limfatic manual şi al terapiei decongestive. Este indicat să nu se protejeze braţul afectat, pentru a evita şi alte reacţii, cum ar fi dureri musculare la nivelul umărului şi cervicalei, dar şi a contracturile musculare care pot împiedica pomparea drenării limfei.”

Andreea Broască, specialist kinetoterapeut NeoKINETIC (str. Cuza Vodă, bl. 6A, Roman, Neamţ, tel. 0333 108 388)
Studii: Kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, promoţia 2014)
Kinetoterapie şi motricitate specială (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, promoţia 2012)

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0