HomeActualitateEconomie

Marii agricultori din Neamț s-au întâlnit la Roman

Societatea Marsat Roman a organizat, joi, o întâlnire cu producătorii agricoli din judeţ, pentru a prezenta oferta pentru campania de primăvară 2015. Reprezentanţii a patru mari firme – Procera Genetics, Bayer, Maïsadour Semences şi Lebosol au prezentat ultimele tehnologii şi produse în domeniul protecţiei culturilor şi seminţelor. 

simpozion 2Marsat SA Roman a organizat joi, 5 februarie, în sala de conferinţe a Hotelului Roman, o întâlnire la care au participat producătorii agricoli din judeţul Neamţ. La eveniment, devenit tradiţie, au luat parte specialişti din agricultură, reprezentanţii a patru firme – Procera Genetics, Bayer, Maïsadour Semences şi Lebosol, cunoscute ca cele mai mari producătoare de seminţe şi îngrăşăminte din Europa, şi producători agricoli.

„Este un simpozion pe care noi îl organizăm în fiecare iarnă, împreună cu o parte dintre colaboratori noştri apropiaţi, pentru a oferi producătorilor agricoli imputuri în aşa fel încât campania de primăvară să se deruleze în condiţii normale. În cadrul simpozionului de astăzi, vor fi prezentate principalele grupe de oferte din partea Marsat, respectiv îngrăşăminte, seminţe, pesticide, motorină, piese de schimb şi, chiar, utilaje, toate fiind date cu plata la recoltare. Avem o gamă foarte largă de colaborări cu cele mai importante firme care furnizează seminţe şi pesticide, cât şi utilaje agricole, din care astăzi vor prezenta Bayer, Maïsadour, Procera şi Lebosol”, a declarat directorul Marsat, Vasile Balcan.

Acesta a prezentat, detaliat, producătorilor agricoli, ce le poate oferi pentru a obţine culturi cât mai bogate începând cu campania de primăvară 2015: „Marsat vă pune la dispoziţie îngrăşăminte chimice – uree, complex NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, îngrăşăminte foliare; seminţe de porumb, floarea soarelui, rapiţă de primăvară, orzoaică de primăvară şi soia; pesticide, pentru culturile de cereale păioase, rapiţă, floarea soarelui, porumb, sfeclă de zahăr şi cartof; motorină, toată gama de maşini şi utilaje agricole, de la arat până la recoltat, piese de schimb pentru acestea şi consultanţă pentru accesare de fonduri europene. De menţionat este că finanţările de anul acesta sunt, ca şi preţuri, mai mici faţă de anul trecut, iar acest lucru se datorează, în primul rând, scăderii comisionului bancar la creditele pe care le avem. Sunt scăderi şi la preţurile de valorificare. De aceea, vă recomandăm să fiţi foarte atenţi, deoarece toate prognozele pe care noi le avem arată că nu vom avea creşteri de preţuri în 2015, aşa că nu trebuie să ne îmbătăm cu venituri de pe hârtie, iar toamna să ne trezim că suntem datori”, spune Vasile Balcan.

Procera Genetics, Maïsadour, Bayer şi Lebosol au prezentat ultimele noutăţi

BalcanProducătorii agricoli au făcut cunoştinţă cu ultimele noutăţi din domeniul seminţelor, pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice, prezentate de reprezentanţii firmelor Procera Genetics, Maïsadour Semences, Bayer şi Lebosol.

Dintre aceştia, primul care a vorbit a fost Stelian Fuia, din partea societăţii Procera Genetics, specializată în hibrizi de floarea soarelui şi de porumb. „Anul trecut vorbeam despre un an agricol 2013 greu. Ne-a dat Dumnezeu un an agricol 2014 şi mai greu, dar sperăm că 2015 va fi mai bun. Procera Genetics este o firmă românească, în care noi am investit foarte mult în ultimii zece ani. Faţă de anul trecut, avem o gamă de hibrizi mult mai largă, în gama timpurie şi semitimpurie. Aceşti hibrizi se comportă foarte bine în zootehnie, aducând sporuri de producţie prin conţinut ridicat de proteină. În mod normal, hibrizii de porumb au până la 10% proteină, iar noii hibrizi pe care îi oferim noi au până la 14% proteină. Ea se produce în condiţii de izolare, iar producţiile sunt în jur de zece tone la hectar. Din păcate, ştiu că va fi greu să avem culturi modificate genetic în România şi în Europa, pentru că europeanul este mult mai atent cu ce consumă, este mult mai atent la sănătate. Dar, de multe ori, şi natura ne dă nişte opţiuni proprii. Dacă ne uităm puţin în spate la cultura de floarea soarelui, acum şase, şapte ani, la recoltare era verde de buruieni. O mare parte din producţie ieşea din combină cu masa verde. Astăzi avem floarea sorelui curată la recoltat, cu producţii mult mai mari, datorită noilor tehnologii. Sunt mutaţii apărute în mod natural. La floarea soarelui avem anul acesta şapte hibrizi, mai multe decât anul trecut. Media de producţie este de 4,4 – 4,5 tone la hectar. Vă anunţăm că anul acesta am scăzut şi preţurile la sămânţă cu 15%”, a precizat Stelian Fuia.

Cei mai noi hibrizi, oferiţi de societatea Maïsadour

simpozion 5Ionuţ Crâşmaru a prezentat oferta societăţii Maïsadour Semences. În fiecare an, 5% din cifra de afaceri a societăţii, care este de peste o sută de milioane de euro, sunt reinvestiţi în cercetare şi dezvoltare. „Maïsadour Semences este o companie franceză, expertă în seminţe şi hibrizi de mai bine de 60 de ani. Fermierii ne cunosc datorită calităţii seminţelor noastre, datorită serviciilor personalizate oferite. Avem gama de porumb, porumb furajer, oleoaginoase, elemente vegetale şi inoculanţi pentru siloz. Vă punem la dispoziţie 69 de hibrizi pe gama de porumb boabe, 51 de hibrizi pe gama de porumb furajer, iar pe gama de oleoaginoase avem 22 de hibrizi pe floarea soarelui şi zece varietăţi de rapiţă. Suntem prezenţi în România de şapte ani şi avem în jur de 50.000 de microparcele. Vă sfătuim să alegeţi Maïsadour datorită calităţii, productivităţii, inovaţiei şi pentru avantaje financiare oferite”, a transmis reprezentantul firmei Maïsadour Semences.

Compania Bayer se preocupă de sănătatea culturilor

simpozion 6Compania Bayer a prezentat producătorilor agricoli prezenţi ultimele noutăţi din domeniul erbicidelor şi fungicidelor. „Suntem o companie germană care activează în domeniul acestei industrii de peste 150 de ani. Suntem orientaţi către domenii care au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii, indiferent că vorbim despre oameni – în divizia noastră de produse farmaceutice; animale – în cazul produselor noastre de protecţie a sănătăţii animalelor – sau plante. Avem şi o divizie care se ocupă de sănătatea plantelor. Ne dorim ca plantele să fie sănătoase până la recoltare. Agenda prezentării noastre cuprinde patru culturi cu importanţă economică pentru ferme, cultura de cereale păioase: grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui. Culturile, care se seamănă toamna şi au o perioadă lungă de vegetaţie până ajung la recoltare, sunt atacate de buruieni, boli foliare, dăunători şi uneori, de fuzarioză, o boală care are o acţiune galopantă, greu de ţinut în frâu. De aceea, vă oferim cele mai noi produse din categoria erbicidelor şi fungicidelor”, a spus Marian Voicu, reprezentantul societăţii Bayer.

Una dintre verigile cele mai importante din agricultură este fertilizarea terenurilor, pentru realizarea de producţii record. Despre aceasta a vorbit reprezentantul societăţii Lebosol, Marius Cioboată: „Suntem o companie germană, cu 25 de ani de experienţă, care furnizează îngrăşăminte foliare lichide. Produsele noastre pot fi combinate cu succes cu cele fitosanitare. De asemenea, suntem furnizorul numărul unu de fertilizatori cu bor pentru culturile din Europa. Avem în portofoliu peste 50 de produse, monocomponente sau în diferite combinaţii. Îngrăşămintele foliare trebuie introduse în tehnologia noastră pentru a îndeplini cele patru mari condiţii: creşterea producţiei, calitatea producţiei, reducerea costului şi protecţia mediului”.

La finalul întâlnirii, agricultorilor le-au fost prezentate oferte bancare.

Comentarii

WORDPRESS: 0