Prima paginăRural

Maria Buga, îngerul păzitor care a salvat o familie cu trei copii [Galerie Foto]

Dimensiune text

Fosta directoare a Școlii Pâncești a construit o casă pentru o familie din Ciurea. Mama și cei trei copii rămăseseră fără locuință din cauza unui incendiu. Gestul Mariei Buga a reunit zeci de persoane. După trei ani de muncă, locuința a fost terminată.

 

 

„Omul sfințește locul”, spune o vorbă din popor. Iar pentru Maria Buga, o profesoară care a crescut generații de-a rândul și le-a educat pentru viitor, zicala se potrivește ca o mănușă.

În anul 2009, soțul Aureliei Broșteanu, din satul Ciurea, murea înecat. Femeia, însărcinată în șapte luni și cu alți doi copii mici – de cinci și trei ani -, avea să rămână singură. Pe 18 ianurie 2010, casa familiei Broșteanu, în care Aurelia își creștea cu greu cei trei copii, se năruia sub puterea distrugătoare a unui incendiu. În iarna aceea, Aurelia și fiii ei au dormit pe la rude și oameni cu suflet mare. „Eu am aflat despre ceea ce li s-a întâmplat în luna martie. Nu știu de ce, dar am simțit nevoia să-i ajut. Aurelia era șocată de tot ceea ce i se întâmpla. Să rămâi fără acoperiș deasupra capului, la câteva luni după moartea soțului, nu este deloc ușor. Am îmbărbătat-o și am început să mă gândesc la soluții”, povestește Maria Buga despre momentul care a schimbat soarta familiei Broșteanu.

Într-o zi, Maria Buga s-a întâlnit cu o colegă, profesoară la Poienari,  Cornelia Vlase, căreia i-a povestit despre soarta celor trei copii din Ciurea: „A fost de acord să ajutăm. Și, împreună, am căutat soluții pentru a ridica o casă acestei familii”.

Maria Buga își amintește și clipele frumoase, dar și greutățile prin care a trecut până ce a văzut casa ridicată: „Fratele meu, din Moldoveni, mi-a spus că voi face casă când va zbura porcul. Datorită acelei replici, m-am ambiționat și am vrut să demonstrez că pot realiza ce mi-am propus. Primul donator a fost Cornelia Vlase. Apoi, am început să caut sponsori”. Pentru a fi mai convingătoare, Maria a făcut poze cu ce mai rămăsese din casa arsă și cu cei patru membri ai familiei și a umblat mereu cu fotografiile în geantă, pentru a le arăta oricui ar fi vrut să doneze. A primit donații de la oameni străini, la ușa cărora bătea pentru prima dată, dar și de la rude sau prieteni.

După ce la Ciurea au ajuns primele materiale de construcții, Maria Buga a găsit o gazdă peste drum de curtea Aureliei și a stat acolo toată vara. „Voiam să fiu sigură că lucrările se fac cum trebuie. Am început foarte greu. M-am dus la primărie și am cerut ajutor, pentru că nu aveam forță de muncă și nici nu-mi permiteam să plătesc oameni cu ziua. Le-am dat mâncare, țigări și băutură, dar bani nu aveam de unde. Domnul primar mi-a dat oameni de la 416 (beneficiari de ajutor social – n.red.), dar nu era suficient. Am mobilizat socrii Aureliei și alte rude ale ei. Cu ajutorul tuturor, am reușit să ridicăm casa”, își amintește Maria Buga.

Dovada spuselor stau fotografiile pe care ea le-a făcut după fiecare etapă a construcției. În prima iarnă, cei patru s-au încălzit la o singură sobă, într-o casă neterminată. În primăvara lui 2011, Maria a luat-o de la capăt. A primit ajutor de la notari, patroni de restaurante, patroni ai unor firme de construcții și alți oameni de bine. Tuturor le-a arătat de unde a pornit și ce a reușit să facă. De sărbători, Maria Buga le-a făcut urări de sănătate tuturor donatorilor: „Așa am considerat că este corect față de ei, fiindcă au făcut un gest deosebit”.

Acum, după trei ani de muncă, casa cu două camere și un hol generos este gata. Printre picături, în curte a fost improvizat un adăpost în care Aurelia gătește vara și care va deveni o magazie. „Anul acesta am izolat casa, iar încălzirea se face cu o sobă de perete. Acum au frigider și televizor, mobilă și haine, dar vor avea și aragaz cu butelie”, spune Maria Buga. Încrezătoare, ea se uită la fotografii și vede deja terasa care se va construi în fața casei. Iar sub terasă va fi un beci în care Aurelia va ține toate proviziile, fiindcă a învățat de la tatăl ei să îngrijească așa cum trebuie grădina.

Pentru Aurelia Broșteanu și copiii ei, Maria Buga este îngerul păzitor de care aveau nevoie. Ea nu le-a construit doar casa, i-a învățat și cum să se poarte, cum să se gospodărească sau cum să întrețină ceea ce au primit.

Pentru această dovadă excepțională de altruism, primarul Augustin Holmanu i-a decernat Mariei Buga, în vara acestui an, titlul de cetățean de onoare al comunei Pâncești. Un titlu pe deplin meritat, dar care nu egalează bucuria membrilor familiei Broșteanu atunci când o văd pe Maria Buga, omul care le-a întins mâna la nevoie și i-a ridicat la liman.

Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • emi 8 ani

  Felicitari,doamna profesoara Buga!Daca exista vointa,credinta,se pot muta muntii!

 • emi 8 ani

  Aici,daca nu e despre Udrea,postacii nu se inghesuie!

 • un cetățean 8 ani

  Felicitările mele sincere , doamnă prof. Buga ! Un gest într-adevăr de omenie , altruism și solidaritate umană !

 • gabi 8 ani

  Poate ca aici ar fi fost cel mai bine primiti banii d-nei Udrea, cei risipiti pe nimicuri electorale, dar localitatea Ciurea nu se afla in colegiul ei, iar ea vaneaza voturi, nu acte de caritate.

 • xxxxx 8 ani

  Felicitari doaman prof. sper ca si alte cadre didactice sa ia un exemplu pozitiv din ce ati realizat , sa nu astepte numai sa primeasca din partea elevilor – mai ales invatatoarele – adica doamnele profesor pentru inv. primar ( profesoare cu enterul sau hantz-fri-ul ).

 • camelia 8 ani

  Felicitari doamnelor.Doamna Cornelia Vlase mi-a fost si mie prof. de lb. franceza.Foarte bine pregatita pentru aceasta catedra.

 • zana 8 ani

  felicitari domnei profesor….daca ar fi toata lumea ca doamna si ne ar pasa de oamenii de langa noi nu ar mai fi pe lume atata suferinta!!!!