Marea finală în proiectele europene ale Romanului

Marea finală în proiectele europene ale Romanului

 

roman-proiecte-graph-02Noul exerciţiu financiar pentru accesarea fondurilor europene a început în 2014, dar, până acum, doar câteva linii de finanţare au pornit pe linie dreaptă. Pe Educaţie şi Sănătate nu există nicio undă, nici măcar galbenă, dar pe Mediu sau anvelopare termică s-au deschis liniile de finanţare, iar administraţia locală spune că, de principiu, cel puţin, suntem pe val.

Cinci proiecte dintr-un foc

Primăria Roman a depus, în această vară, mai multe proiecte pe fonduri europene şi aşteaptă deschiderea celorlalte ghiduri pentru a se depune altele noi, pentru că, în conformitate cu programul politic al primarului Laurenţiu Leoreanu, ar urma să avem strategii pentru încă cel puţin 30 de proiecte.

Pentru început, s-au depus proiectele pentru parcuri – Jora (în spatele Kaufland) şi Zăvoi (zona de kartodrom), pentru anveloparea a opt blocuri şi pentru reabilitarea şi modernizarea Casei Celibidache şi a Grădiniţei de pe strada Cuza Vodă (ce va fi transformată în Muzeul personalităţilor romaşcane).

„Un răspuns la astfel de proiecte vine în 6-8 luni. Toate au trecut de primele două faze şi au ajuns în cea de-a treia şi ultima, adică evaluarea”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Regiune săracă, bani puţini şi cereri multe

Primăria Roman a depus şi un proiect „inovativ” direct la Bruxelles, dar care a fost respins în cea de-a treia etapă, aşa cum Ziarul de Roman a scris în urmă cu câteva ediţii. Și de data aceasta, în cazul proiectelor enumerate anterior, autorităţile nu sunt extrem de optimiste, în sensul că bugetul pentru proiecte este alocat regiunii Nord Est, ceea ce înseamnă că banii europeni sunt împărţiţi şi, doar dacă sumele nu sunt cheltuite la finalul anului 2020, atunci se redistribuie şi mai putem profita de ceea ce alţii nu au reuşit să fructifice.

Zona de Nord Est este considerată şi de specialişti, dar apare şi în statistici, ca slab dezvoltată, dar asta nu înseamnă că primim bani mai mulţi. „Pe POR – ARD Nord Est avem şanse la aceste proiecte dacă sunt şi bani. De exemplu, pe partea de monumente, dacă Mitropolia Moldovei vine cu un proiect pentru restaurarea celor 10-15 mănăstiri, nu le ajung banii nici măcar lor. Sunt lucrări de anvergură, pentru obiective importante, istorice. Pe de altă parte, eu consider că împărţirea nu se face corect acum. Este drept, pot fi părtinitor, dar cred pentru fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să fie permis să vină cu un proiect eligibil. Repet, este o părere absolut personală, dar care ţine cont de faptul că fiecare administraţie are nevoie de măcar un proiect bine făcut”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Romanul se poate considera norocos, în sensul că, la finele anului trecut, din redistribuirea fondurilor europene de la nivel naţional, a prins o finanţare europeană importantă pentru corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, proiect care aştepta salvarea de mai bine de 15 ani.

Ce mai este rapid de făcut

Administraţia locală mai are în plan şi alte proiecte, dar, din diferite motive, actualul Guvern nu a deschis liniile de finanţare pentru a fi posibile reabilitarea Cinematograful „Unirea”, reabilitarea Primăriei Roman, reabilitarea şcolilor, construirea unei creşe sau modernizarea spitalului.

„Proiectele pentru construirea unei creşe în fostul sediu al Poliţiei Locale, din Smirodava, sau pentru realizarea centrului imagistic de la Spital sunt gata, dar pe Educaţie sau Sănătate nu sunt scoase încă ghidurile”, a mai precizat edilul.

Guvernul actual, unul tehnocrat, va mai funcţiona până la alegerile din 11 decembrie şi aruncă vina pe fostul executiv pentru slaba pregătire a „terenului” pentru accesarea de fonduri europene în acest exerciţiu financiar, fonduri europene la care, oricum, România participă, nu le ia „pe degeaba”.

Administraţia locală mai vrea, tot din fonduri europene, să modernizeze şi să extindă sistemul de iluminat public (cu LED-uri), să modernizeze faleza râului Moldova, de la bazar până la podul de fier CFR, să amenajeze o zonă de agrement lângă lacul de acumulare al microhidrocentralei sau să modernizeze infrastructura urbană în cartierele Nicolae Bălcescu şi Petru Rareş.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0