Prima paginăEducatie

Mara Ieșanu, în elita chimiștilor

Dimensiune text

Romanvodista a obținut locul III la Concursul Național „Costin Nenițescu”, organizat de Universitatea Politehnică din București.  

 

 

Mara Ieșanu, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, a mai adăugat un premiu în bogatul palmares care include premii la olimpiade naționale și internaționale de chimie. Recent, eleva profesoarei Crenguța Radu a obținut premiul III la unul dintre cele mai puternice concursuri de chimie organizate la nivel național. Concursul „Costin Nenițescu”, ajuns la ediția cu numărul XX, este organizat de Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității Politehnice București, cu sprijinul Societății de Chimie din România și al Fundației C.D. Nenițescu. La concurs au participat patru elevi din Neamț, alături de Mara fiind prezenți și Mihaela Țărnă, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, și Dragoș Negrescu și Sabina Fârțală, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț. Concursul „Nenițescu” se organizează pe trei discipline, chimie anorganică, chimie fizică și chimie organică, și are o probă teoretică și una practică.

„Proba teoretică implică rezolvarea de probleme din domeniul disciplinei în cauză, astfel ales încât să pună elevul în situații inedite, de tipul celor întâlnite în munca de cercetare sau în producție chimică, elevul trebuie să fie capabil să utilizeze creativ cunoștințele. Extinderea programei cerute și nivelul de dificultate a subiectelor fac problemele de concurs comparabile cu cele de la olimpiadele internaționale sau de la competiția națională pentru stabilirea lotului olimpic. La proba practică se califică doar primii zece clasați de la proba teoretică, pentru fiecare secțiune în parte, chimie fizică, organică sau anorganică”, a spus inspectorul școlar pentru chimie Ioana Moga Tudoran. La fiecare secțiune se acordă doar câte trei premii și trei mențiuni.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Andreea 8 ani

    Felicitari Mara ! 🙂