Managerul Spitalului: „La Minister nu se citesc hârtiile”

Managerul Spitalului: „La Minister nu se citesc hârtiile”

Caravană pentru combaterea poluării apei din fîntîni
Analize sanitare veterinare mai ieftine
Cine vrea posturile de director de la Spitalul Roman

 

Într-un stat de drept în care despre sănătate şi educaţie doar se spune că sunt prioritare, au trecut mai bine de şase luni de când ambulanţa TIM de la Roman, singura care, cu medic de urgenţe, poate face resuscitare la faţa locului, tot nu este funcţională. Conducerea Spitalului Roman a spus că, în tot acest timp, a încercat să ajungă la ministru, a încercat să explice telefonic, a trimis adrese şi memorii au făcut şi parlamentarii. Concluzia, cel puţin cea spusă inclusiv de conducerea unităţii medicale, dar care este la mintea oricărei găini, este aceea că, la Bucureşti, problemele şi priorităţile sunt altele decât salvarea bolnavilor.

Managerul Spitalului Roman, medicul Maria Andrici

Managerul Spitalului Roman, medicul Maria Andrici

Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, doctorul Maria Andrici, spune că, de la închiderea liniei de asistenţă pe ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă şi până acum, s-au făcut trei drumuri la Bucureşti. Ultimul, efectuat în luna septembrie, a condus la o concluzie dezamăgitoare şi, în acelaşi timp, îngrijorătoare: documentaţiile trimise din teritoriu nu sunt citite de cei de la Minister, astfel încât se parcurg aceleaşi etape iar şi iar.

Pe scurt, Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi Spitalul Roman trebuiau să trimită documentaţia şi avizele că sunt de acord cu înfiinţarea unei a doua linii de gardă la Spitalul Judeţean – singurul care are voie, conform legii foarte prost gândite, să aibă o ambulanţă de tipul acesta – unde să lucreze un medic din Roman. Doar o chestie de birocraţie, iar ambele instituţii şi-au dat mâna, scopul celor din spitale fiind acela de a salva vieţi.

„Cei de la compartimentul de organizare şi politici salariale din cadrul Ministerului au primit adresa de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi au cerut din partea comisiei interministeriale unele lămuriri legat de punctul de lucru al maşinii la Roman. Am prezentat necesitatea funcţionării maşinii la Roman, iar la adresa de la spital era anexat şi memoriul nostru, memoriu pe care, din ce ne-am dat noi seama, nu îl citiseră. Ei, când au trimis adresa către comisia interministerială, cereau lămuriri legate de punctul de lucru, dar noi ceream, de fapt, ceea ce ni s-a spus – a doua linie de gardă la UPU Piatra Neamţ, pentru a ne desfăşura activitatea conform legii”, a declarat managerul Andrici.

Comisii, avize, termene

ambulanta 01Cum hârtiile cerute tocmai de cei de la Minister nu au fost parcurse, iar s-a cerut o opinie de la Comisia interministerială, deşi ambele instituţii au fost cele care au dat soluţia, iar cei din teritoriu s-au pus de acord încă de acum câteva luni. Acum, mai aşteptăm încă o lună şi un pic, crede managerul Spitalului: „Cei de la minister aşteaptă răspunsul de la comisia interministerială. Adresa a fost trimisă pe 8 septembrie, dacă se respectă termenul de 30 de zile, pe 8 octombrie vor primi răspunsul de la comisie, iar peste alte 30 de zile vor trimite răspunsul şi la Roman. Din câte ne-am dat seama, avizul va fi favorabil”.

Avizul nici nu poate fi altfel decât favorabil, pentru că acum toată lumea respectă legea, aşa cum este ea făcută, numai că practica ne învaţă. Și managerul Spitalului Roman recunoaşte că, discutând cu alţi colegi, vreo cinci drumuri la Bucureşti, la Ministere, sunt cam suficiente pentru a rezolva o problemă, fie ea şi birocratică. Trei drumuri au fost făcute, iar în decembrie, să nu uităm, sunt alegeri parlamentare, după care şi Guvernul va fi schimbat.

Ambulanţă fără medic

Până să fie îndeplinit circuitul hârtiilor în natură, ambulanţa TIM de la Roman circulă… fără medic. La finalul săptămânii trecute, maşina a fost trimisă la Săbăoani – acolo unde avusese loc un grav accident rutier, soldat în final cu două persoane decedate -, dar fără un medic de urgenţe în echipaj, chiar dacă aparatura performantă a ambulanţei TIM cere prezenţa unui medic. Medicul de urgenţe este singurul care poate face resuscitare în cazul unui accident. Spitalul Roman are medici de urgenţe care au şi disponibilitatea, şi posibilitatea să activeze pe ambulanţa TIM de la Roman, dar prezenţa medicului în maşină nu este permisă, deocamdată, de statul român, prin lege şi prin birocraţie.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!