Mai puține abuzuri asupra copiilor

Dimensiune text

Din cele 48 de sesizări înregistrate în luna octombrie, 29 au fost semnalate în mediul urban. De la începutul anului şi până la data de 31 octombrie, DGASPC Neamţ a înregistrat 565 de cazuri de abuz asupra copiilor. 

Pentru a doua lună consecutiv, numărul cazurilor de abuz instrumentate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ a scăzut uşor, în luna octombrie fiind înregistrate 48 de sesizări. Dintre acestea, 29 de sesizări au fost semnalate în mediul urban, iar 19 în mediul rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe situaţii au fost de neglijare, fiind înregistraţi 21 de copii în astfel de situaţii – 11 în mediul urban, iar zece în mediul rural. Au mai fost reclamate zece cazuri de abuz emoţional, cinci cazuri de abuz fizic, cinci cazuri de comportament delincvent, trei cazuri de abuz instituţional, două cazuri de abuz sexual, două cazuri de exploatare prin muncă şi trei cazuri de abuz instituţional.

Specialiştii Serviciului Abuz din cadrul DGASPC Neamţ au propus, pe parcursul lunii octombrie, nouă măsuri de protecţie specială. Este vorba despre plasamentul în regim de urgenţă în cadrul unor servicii de tip rezidenţial pentru şapte copii, iar pentru doi copii s-a dispus măsura plasamentului la asistenţi maternali profesionişti, în toate cazurile fiind vorba despre neglijarea nevoilor de dezvoltare. Instrumentarea tuturor cazurilor de maltratare a fost realizată în colaborare cu autorităţile publice locale de la domiciliile copiilor, fiind oferite servicii de consiliere şi sprijin atât în mediul familial, cât şi la sediul DGASPC Neamţ.

Numărul cazurilor de abuz a fost în scădere în ultima perioadă, în septembrie fiind înregistrate 60 de cazuri, comparativ cu luna august, când au fost înregistrate 65 de cazuri, şi cu luna iulie, când au fost instrumentate 70 de dosare de maltratare a copiilor. De la începutul anului şi până la data de 31 octombrie, DGASPC Neamţ a înregistrat 565 de cazuri de abuz asupra copiilor, predominând neglijarea. „Cifrele care atestă o reducere uşoară a numărului de abuzuri asupra copiilor sunt îmbucurătoare, dar este posibil ca multe astfel de situaţii să nu fie semnalate şi, astfel, numărul maltratărilor să fie mai mare în realitate. Dacă, din punct de vedere numeric, cazurile de abuz par să fie în regres, îngrijorător este faptul că sunt foarte multe cazuri de neglijare. Deşi este privită cu mai multă îngăduinţă de societate, neglijarea poate fi mai periculoasă decât abuzul fizic, pentru că dezvoltarea fizică a copilului este serios afectată şi poate avea consecinţe grave în viitor. Indiferent de forma de maltratare, este obligatoriu ca societatea să militeze pentru oprirea violenţelor asupra copiilor. Asta nu înseamnă doar pedepsirea abuzatorilor, ci sunt necesare schimbarea mentalităţilor, dar şi a condiţiilor economice şi sociale asociate cu violenţa”, a spus Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0