Prima paginăSocial

Mai multe parcări cu plată în municipiul Roman

Mai multe parcări cu plată în municipiul Roman

Dimensiune text

 

 

În Roman urmează a funcționa mai multe parcări cu plată, dacă un proiect de hotărâre în acest sens, lansat în dezbatere publică în această săptămână, va fi adoptat de Consiliul Local, proiect privind aprobarea Regulamentului privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare de pe raza Municipiului Roman.

Conform raportului de specialitate al documentului lansat în dezbatere publică, în scopul optimizării activității de administrare a parcărilor, se impune aprobarea unei forme actualizate, unitare a Regulamentului privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare de pe raza Municipiului Roman, care să facă actul mai facil de cunoscut și aplicat. Prin Hotărârea Consiliului Local Roman nr. 101/2012 s-a aprobat Regulamentul privind Regimul juridic, întreținerea și exploatarea locurilor de parcare situate pe raza Municipiului Roman prin care s-au reglementat atât sistemul de parcări cu plată, cât și regimul parcărilor de reşedință. Aplicarea acestei reglementari inițiale în timp, a impus o serie de modificări sau completări, care au fost aprobate prin mai multe hotărâri. Având în vedere că aceste modificări sunt aprobate prin acte administrative diferite, se impune aprobarea unei forme actualizate, afirmă inițiatorii proiectului.

„Separat de aceste aspecte, în acest moment se impune completarea acestui act administrativ cu reglementarea regimului juridic al zonelor care au fost reabilitate prin finanțări nerambursabile și care au fost exploatate până în acest moment în regim de post implementare. Mai exact, aceste zone nu puteau fi generatoare de venit. Cum această perioadă a expirat, se impune includerea acestor zone în regimul de parcări publice cu plată. Pentru a înlătura eventualele nemulțumiri ale utilizatorilor care locuiesc în imediata vecinătate a acestor parcări publice cu plată, se impune reglementarea unor facilități pentru aceștia, care să asigure un echilibru în utilizarea acestor locuri de parcare. În acest sens, se impune completarea Regulamentului privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare de pe raza Municipiului Roman, cu reglementări care să vizeze dreptul ca persoanele fizice sau juridice din proximitatea acestor parcări publice cu plată să poată beneficia de abonamente de tip riveran, eliberate de către Serviciul Administrare Parcări şi Semnalizare Rutieră, din cadrul Direcţiei Servicii Edilitare”, se precizează în documentul citat.

În forma lansată în dezbatere publică, proiectul de hotărâre precizează că „parcările publice cu plată sunt acele spații semnalizate și marcate corespunzător, prin marcaj de culoare alba și indicatoare rutiere. (…). Programul de funcționare al parcărilor publice cu plată este: 08 – 18 de luni până vineri, 08 – 14 sâmbăta, duminica în intervalul 08 – 14 – doar în zona piețelor. În afara intervalului orar menționat aceste parcări au regim de parcări publice fără plată. Staționarea în parcările publice cu plată este permisă numai cu plata unui tarif orar, zilnic, a unui abonament lunar sau în baza unui abonament tip Riveran semestrial sau anual, pentru persoane fizice sau juridice. Încasarea tarifului orar și zilnic se face de către distribuitoarele de tichete, montate în parcări, iar abonamentele lunare cât și cele tip Riveran semestriale sau anuale vor fi emise de către Serviciul Administrare Parcări și Semnalizare Rutieră din cadrul Direcției Servicii Edilitare a Municipiului Roman”.

Taxele şi tarifele propuse privind exploatarea parcărilor de pe raza municipiului Roman sunt:
– tarif de bază contract închiriere loc parcare de reşedinţă (în care este inclusă şi taxa de  teren) – 120 lei/an;
– tarif orar – parcări publice cu plată – 1 leu/oră;
– tarif zilnic parcări publice cu plată – 5 lei/zi;
– tarif orar parcare Pietonal Ștefan cel Mare – 5 lei/oră;
– abonament lunar Pietonal – 200lei;
– abonament lunar parcări publice cu plată – 40 lei/lună;
– abonament tip Riveran semestrial – 60 lei;
– abonament tip Riveran anual – 120 lei.

Amenzile propuse pentru încălcarea noului regulament sunt cuprinse între 100 și 300 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele juridice.

În forma actualizată propusă a Regulamentului privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare de pe raza Municipiului Roman, locaţiile parcărilor publice cu plată, evidenţiate prin marcaj de culoare albă și indicatoare rutiere, urmează a fi următoarele: strada Dobrogeanu Gherea, bulevardul Roman Muşat, strada Ştefan cel Mare, Pietonal Ştefan cel Mare, Piața „Roman Vodă”, strada Tineretului, strada Oituz, strada Libertății, strada Cuza Vodă, strada Unirii (în spatele Casei de Cultură), parcarea din zona fântânii arteziene situate pe bulevardul Roman Muşat, vizavi de Spitalul Vechi, și parcarea dintre sediul Telekom şi clădirea Poştei din strada Cuza Vodă.

Documentul lansat în dezbatere publică poate fi consultat pe site-ul Primăriei Roman, la adresa: http://www.primariaroman.ro/inf_publ.php. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect pot fi depuse până la data de 9 septembrie la Biroul Unic din cadrul Primăriei Municipiului Roman sau pe adresa de e-mail: admpublica@primariaroman.ro. Ulterior, acesta urmează a fi supus aprobării consilierilor locali romașcani.

Conform ultimului raport de activitate al primarului Lucian Micu, pe raza municipiului sunt amenajate acum 423 de locuri de parcare publice cu plată, pentru care sunt montate 21 de parcometre.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Mihai 2 ani

    Program parcare cu plata L-V=8-18 str.Libertatii apoi in afara intervalului e fara plata.Eu ca riveran vin acasa la ora 18 cand e fara plata am abonament pe 1 an platesc 120 lei si gasesc toate locurile ocupate.Cum procedez?

  • Denis 2 ani

    Buna seara la blocul 15 strada stefan cel mare este o problema foarte mare alți dețin câte 3 parcări eventual doua iar cei care au câte 3 mașini fac reclamație pe platforma primăriei sa li se dea amenda eu voi strange semnături și vreau ca cetățean al acestei tari sa se respecte legea și sa mi se ofere un loc de parcare cei care dețin mai multe mașini sa li se rezilieze contractele nu se poate pe un act de proprietate sa dețină mai multe parcari