Prima paginăNeamt

Mai bine proprietar, decât chiriaș, mai bine țăran, decât orășean sărac

Dimensiune text

Proprietarii care vând locuințe și terenuri s-au adaptat la cererea de pe piață, lăsând din preț. Romașcanii caută terenuri și case bătrânești la țară, pe care să le modernizeze ulterior. Piața imobiliară romașcană a fost susținută, în acest an, de chirii și de creditele contractate în cadrul programului „Prima Casă”.

 

 

Vremurile în care locuințele și terenurile din zona Romanului se vindeau precum pâinea caldă au apus de mult. Anii 2008 – 2009, care au adus un adevărat „boom” pieței imobiliare, nu se vor mai întoarce niciodată, estimează agenții imobiliari. În schimb, criza economică a avut și câteva efecte pozitive, în acest domeniu: romașcanii au lăsat deoparte dorința de lux în momentul alegerii unei locuințe noi, iar proprietarii care vând locuințe și terenuri s-au adaptat la cererea de pe piață, lăsând din preț.

În acest an, piața imobiliară romașcană a fost ținută cel puțin pe „linia de plutire” de chirii și de programul „Prima Casă”. Cei care au dorit să închirieze o locuință au avut de plătit, lunar, între 150 de lei și 200 de euro, în funcție de confortul și zona în care a fost situată locuința respectivă. „Cel mai bine a mers, în acest an, piața chiriilor. La ora actuală, costul lunar al chiriei este de 150 de lei pentru o garsonieră situată în Cartierul Muncitoresc, 250 de lei pentru un apartament situat pe bulevardul Republicii – care nu are centrală termică proprie, ci convector pentru căldură, 350 de lei pentru apartamentele din zona Smirodava și 100 – 120 de euro pentru apartamentele situate în centrul orașului. Cele mai mari chirii ajung la 200 de euro, iar costul chiriei variază în funcție de ceea ce oferă locuința respectivă: mobilă, utilități, modul în care arată apartamentul, investițiile făcute de proprietar în vederea creșterii confortului locuinței respective”, a explicat Corina Țaga, administratorul agenției imobiliare „Acasă”. Cei care doresc să închirieze o locuință trebuie să știe că proprietarul solicită plata în avans a chiriei pe minim o lună, sumă la care se adaugă și o garanție stabilită în funcție de gradul de confort oferit de locuința respectivă.

Unii dintre romașcani – în special cei tineri – au considerat că este mai rentabil să își cumpere o locuință decât să plătească o chirie lunară. De altfel, în cadrul programului „Prima Casă”, rata lunară a creditului contractat pentru o locuință nu depășește cu mult suma ce ar trebui plătită dacă locuința respectivă ar fi închiriată. „Din acest punct de vedere, anul 2012 a fost unul bun pentru piața imobiliară din Roman, dat fiind faptul că am rezolvat multe dosare în cadrul programului «Prima Casă». Tinerii s-au orientat, în general, spre apartamente cu două camere, la prețuri cuprinse între 20.000 și 25.000 de euro. Costul ratei lunare pentru un astfel de apartament este puțin mai mare decât cel al chiriei. Pe de altă parte, cei care doresc să achiziționeze o locuință prin programul «Prima Casă» trebuie să dispună de un avans de 5% și să achite asigurarea și diverse taxe, precum  taxele de dosar și taxele pentru eliberarea certificatului energetic”, a mai spus Corina Țaga.

Cei care nu dispun de bani suficienți pentru a-și cumpăra o locuință în Roman s-au orientat spre locuințele din mediul rural, în zone situate la cel mult 10-15 kilometri distanță de municipiu. La mare căutare au fost, în ultima perioadă, casele bătrânești situate în comunele din jurul Romanului. Romașcanii au preferat să achiziționeze astfel de locuințe pentru ca, mai apoi, să le modernizeze. Casele bătrânești din mediul rural costă între 5.000 și 20.000 de euro, iar terenurile pentru locuințe – între 5.000 și 7.000 de euro. Cei care vor locuințe în Roman au de plătit, la ora actuală, maxim 15.000 de euro pentru o garsonieră, între 15.000 și 22.000 de euro pentru apartamente cu două camere – cel mult 26.000 de euro pentru apartamente cu două camere situate în centrul orașului, respectiv cel mult 33.000 de euro pentru apartamente cu trei și patru camere.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Ics 8 ani

  Incet, cu sfiala, apar articolele care arata adevarul despre imobiliare. Insa nu TOT adevarul.
  Pretul afisat nu e pretul la care se face o tranzactie.Ca pot sa afisez 60.000 eur pentru o garsoniera, dar daca nu-mi da nimeni atat……In cazul Romanului exista cateva particularitati:
  – O mafie imobiliara generalizata care monopolizeaza piata anunturilor si se interpune fortat intre vanzator si cumparator. Monopolul incearca controlarea preturilor
  – Presa care ori nu e la curent, ori in cardasie cu mafia imobiliara – nu publica articole despre realitatile din piata (de exemplu sfarsitul Prima casa, sau o varianta PC in lei doar pentru imobile noi)
  – Situatia economica dezastruoasa si veniturile foarte mici(majoritatea din Roman lucreaza pentru salariul minim) – conditii care ar fi trebuit sa scada preturile imo daca nu exista punctul 1. Daca ne uitam la anunturile postate in ziarul de roman si pe internet (de catre agentii, si mai ales de agentia doamnei Taga – gasim aproximativ aceleasi preturi in euro din 2008, in conditiile in care valoarea euro a crescut de la 3.5 la 4.5 ron. Deci preturile practic au scazut in euro cu 5% si au crescut in lei cu 20% in fapt. Romanii castiga in lei.

  Prin urmare, piata imobiliara actuala din Roman e practic un fals ordinar. Partea buna e ca agentii – care pana acum spuneau doar „cumparati acum, ca vor creste preturile” – recunosc timid ca e nasoala treaba. Ceea ce inseamna ca e groasa rau de tot.
  Anul 2013 va fi unul de referinta in domeniu, cu scaderi abrupte ale preturilor in conditiile in care cumparatori nu mai exista, iar vanzatori sunt mii. Sfarsitul sau modificarea programului PC va reduce suplimentar numarul potentialilor cumparatori. Chiar de la BCR vine prognoza unei scaderi de 10%(si dupa cum stim intotdeauna bancherii si agentii sunt cu hilar de optimisti) – se estimeaza un real de 30% in jos.Sa nu uitam ca Spania a obligat bancile sa vanda activele toxice la orice pret primit. O astfel de masura se prevede si in Romania – rezultatul va fi un val de executari ale locuintelor pe care acum bancile ezita sa le scoata, pentru a nu inregistra pierderi contabile. Asta va pune presiune suplimentara in piata.
  Am lasat la sfarsit cresterea euro si chf – valutele in care au romanii credite imo – in conditiile unui euro prognozat la ~ 6 ron vor fi foarte multi romani care nu vor mai reusi sa plateasca ratele, ceea ce va creste numarul activelor executate. E posibil ca euro sa ajunga si peste 6 ron, va fi la mare cautare anul viitor,in conditiile in care avem de rambursat o gramada la FMI si UE.

  Lucrurile inca sunt roz.Dupa alegeri isi vor arata culoarea adevarata….