HomeActualitateNeamt

Mafie imobiliară patronată de un judecător dezvăluită de DNA

O judecătoare şi o grefieră de la Judecătoria Piatra Neamţ au fost trimise în judecată pentru fals intelectual, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Toate infracţiunile sunt în formă continuată, procurorii DNA reuşind să probeze 41 de infracţiuni. Cele două l-au ajutat pe administratorul unei societăţi comerciale să obţină în mod ilegal zeci de hectare de teren.

Un judecător, un grefier de la Judecătoria Piatra Neamţ şi administratorul unei societăţi comerciale sunt trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Constanţa. Judecătorul Iulia Paisa este acuzată de 41 de infracţiuni de abuz în serviciu cu primirea de foloase necuvenite şi fals intelectual. Mirela Rengheş, grefier la Judecătoria Piatra Neamţ, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Aurel Lazăr este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA au stabilit faptul că, pe parcursul a trei ani, între 2006 şi 2009, Aurel Lazăr a fost parte în judecarea a 41 de cauze civile, cauze ce au fost judecate de Iulia Paisa. Bărbatul încerca să pună mâna pe mai multe suprafeţe de teren din comunele Dumbrava Roşie şi Săvineşti, iar demersul lui în instanţă era sprijinit de judecătoarea Paisa şi de grefiera Rengheş. Drept urmare, au fost admise acţiunile în instanţă ale lui Lazăr fără respectarea legii, au fost disjunse cauzele pentru ca dosarele să nu fie repartizate aleatoriu, ci să fie judecate tot de Paisa, oamenii care riscau să rămână fără pământ erau audiaţi în calitate de martori şi nu în calitate de pârâţi; au existat cazuri în care pârâţii nu au fost citaţi sau nu li s-a transmis o copie a sentinţei judecătoreşti pentru a se putea apăra.

„Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 de metri pătraţi) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

În aceeaşi perioadă, judecătoarea Paisa a stabilit cu intenţie, într-un număr de 40 de cauze civile din cele 41 la care s-a făcut referire anterior, valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de inculpatul Aurel Lazăr, în calitate de reclamant. În acest fel, a fost provocat un prejudiciu de 12.627,04 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamţ.

Rolul grefierului era acela de a nota, în cuprinsul sentinţelor pronunţate în dosare, fapte nereale. „Din examinarea celor 41 de cauze în care calitatea de reclamant a avut-o inculpatul Aurel Lazăr, rezultă că pârâţii audiaţi de către inculpata Iulia Paisa în calitate de martori – calitatea de pârât este incompatibilă cu cea de martor, având în vedere că pârâtul este parte în dosar – au dat, în esenţă, două tipuri de declaraţii: unii au declarat că încheiaseră cu reclamantul un antecontract pentru terenul în litigiu, pe care îl primiseră ca zestre de la părinţii lor, care, la rândul lor, folosiseră suprafaţa respectivă cu titlu de proprietari; alţii au arătat că încheiaseră un antecontract cu reclamantul pentru terenul în litigiu, că au primit preţul şi că nu mai au pretenţii de la promitentul cumpărător şi că deţin terenul de la ascendenţii lor şi că aceştia din urmă l-au folosit şi ei în mod continuu. În mod evident, este statistic imposibil ca mai multe zeci de persoane, fără legături între ele, să declare în mod spontan acelaşi lucru în faţa inculpatei Iulia Paisa în litigiile declanşate de inculpatul Lazăr Aurel. Apoi, în unele situaţii, mai mulţi pârâţi au semnat acelaşi formular de martor pe care a fost consemnată o declaraţie comună. Totodată, pe calea unei constatări tehnico-ştiinţifice efectuate în cauză, s-a constatat că semnătură aflată pe procesul verbal de consemnare a declaraţiei uneia dintre pârâte nu a fost executată de aceasta din urmă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Pârâţii din dosarele care fac obiectul anchetei DNA erau, în general, persoane în vârstă, puţin şcolarizate, de condiţie socială modestă, iar în unele cazuri, nu puţine, decedate. Prin urmare, cei care rămâneau fără pământ nu aveau posibilitatea sau cunoştinţele necesare pentru a ataca hotărârea judecătorească. Procurorii au mai demonstrat faptul că Aurel Lazăr cunoştea, în unele situaţii, faptul că pârâţilor le lipseşte titlul de proprietate sau certificatul de moştenitor.

Reclamantul din instanţă, garant pentru creditul judecătoarei

Și, pentru că reţeaua funcţiona atât de bine, la data de 29 februarie 2008, Iulia Paisa a încheiat o convenţie de credit cu o bancă prin care aceasta a împrumutat suma de 128.000 de franci elveţieni. Conform clauzelor contractuale, restituirea împrumutului luat de judecătoare a fost garantată de către Aurel Lazăr şi de soţia sa. Pentru a garanta îndeplinirea obligaţiei de plată de către Iulia Paisa, soţii Lazăr au încheiat un contract de garanţie reală mobiliară, instituind o ipotecă asupra unui imobil de-al lor, contractul de garanţie fiind autentificat la notar, tot la data de 29 februarie 2008.

Mai mult, la data de 3 decembrie 2010, între Iulia Paisa şi soţii Lazăr a fost încheiat un contract de vânzare/cumpărare prin care judecătoarea a cumpărat de la ei două terenuri, situate în comuna Alexandru cel Bun, în suprafaţă de 2.040 de metri pătraţi şi, respectiv, 3.483 de metri pătraţi, pentru un preţ de 22.000 euro.
În cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra unui teren în suprafaţă de 5.400 de metri pătraţi situat în intravilanul comunei Săvineşti şi asupra altor şapte terenuri în suprafaţă totală de 69.100 de metri pătraţi situate în extravilanul comuna Dumbrava Roşie, aparţinând inculpatului Lazăr Aurel, precum şi asupra unui teren în suprafaţă de 3.483 de metri pătraţi de teren arabil, situat în intravilanul localităţii Viişoara, aparţinând inculpatei Iulia Paisa, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiunea reţinută în sarcina sa, până la concurenţa sumei de 12.627,04 lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0