Maestru vindecat de ucenic

Dimensiune text

Mentorul medicului pneumolog Gabriela Popovici (foto) a fost reputatul medic romașcan Octav Clocotici. Ea spune că tot ce știe în prezent a învățat de la fostul director al spitalului. Recent, medicul Gabriela Popovici a fost pusă în situația să-și aibă maestrul drept pacient.

 

 

De cele mai multe ori, viața este un miracol fals dacă nu are emoție. Iar emoția vine din oamenii care trec prin viața ta și care te marchează. Iar cînd viața îi readuce împreună are loc un fel de vindecare miraculoasă, nu atît a trupului, cît a sufletului. Cam asta a simțit medicul pneumolog Gabriela Popovici, șeful secției Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman. Ea spune că unul din cele mai emoționante cazuri din cariera sa de medic a fost cel în care l-a avut ca  pacient chiar pe cel de la care a învățat meseria de medic pneumolog.

 

Viața maestrului, în mîinile ucenicului

 

Medicul Gabriela Popovici povestește că a terminat specializarea în 1989, apoi a fost repartizată în secția de Pneumologie a spitalului. La vremea respectivă, medic șef de secție era medicul Octav Clocotici, care, ulterior, a ocupat și funcția de director al instituției sanitare. „Domnul doctor Clocotici, cu o delicatețe extraordinară și diplomație, m-a învățat tot ce știu acum. La fel se purta și cu pacienții. La vremea respectivă, erau foarte mulți pacienți cu pleurezii, adică ceea ce se numește popular apă la plămîni. Este o boală destul de frecventă și în zilele noastre, dar, la vremea respectivă, era destul de dificil de tratat, întrucît nu exista aparatura pe care o folosim  în prezent. El avea un aparat special pentru tratarea pleureziilor și m-a învățat să fac puncții pleurale„, povestește șeful secției Pneumologie.

Timpul a trecut, medicul Octav Clocotici s-a pensionat, iar cei doi nu au mai ținut legătura. Totul pînă acum doi ani, cînd viața a decis să readucă împreună maestrul și ucenicul. „În urmă cu doi ani, în toamnă, în secția noastră a fost internat doctorul Octav Clocotici. Era într-o stare extrem de gravă, din cauza unei afecțiuni respiratorii„, mai povestește medicul Gabriela Popovici. În urma investigațiilor medicale, s-a descoperit că medicul Octav Clocotici suferea de afecțiunea pe care o tratase în întreaga lui carieră, și anume o pleurezie masivă.

Acum șef de secție, medicul Gabriela Popivici mărturisește, extrem de emoționată, că s-a blocat. „Pur și simplu, din cauza emoției, nu am putut face puncția pleurală. Am chemat-o pe doamna doctor Scarlat, care i-a făcut drenajul pleural. Ulterior, domnul doctor Clocotici a rămas în secție pentru tratament. După o săptămînă, a plecat acasă  cu stare ameliorată. Păstram  legătura cu fiica lui, care mă ținea la curent cu starea sa de sănătate. În noiembrie 2011, chiar de ziua Sfinților Mihail și Gavriil, am primit un telefon. A fost o mare surprinză pentru mine cînd la telefon am auzit vocea doctorului Clocotici, care m-a felicitat de ziua mea. A fost, cred, cel mai frumos cadou din viața mea și unul din momentele cele mai impresionante din cariera mea„, a mai spus medicul pneumolog Gabriela Popovici.COMENTARII

WORDPRESS: 0