Luptele purtate de Divizia 7 Infanterie „Roman” pentru eliberarea Transilvaniei, în octombrie 1944

Luptele purtate de Divizia 7 Infanterie „Roman” pentru eliberarea Transilvaniei, în octombrie 1944

Dimensiune text

La data de 9 octombrie 1944 a început ultima fază a operaţiunii ofensive pentru eliberarea teritoriului de nord-vest al Transilvaniei.

Căderea Debreţinului, la data de 20 octombrie, şi avansarea trupelor sovietice spre râul Tisa, au determinat retragerea trupelor ungare spre vest, favorizând, în acest fel, acţiunile ofensive ale Armatei 4 română.

La acea dată, Divizia 7 Infanterie instrucţie se afla în subordinea Corpului 6 Armată din compunerea Armatei 4 română, sub comanda generalului de corp de armată Gheorghe Avramescu.

Aflate în eşalonul întâi al frontului, unităţile din compunerea Diviziei 7 Infanterie au atacat, alături de alte unităţi ale Corpului 6 armată, pe direcţia Viişoara – Cojocna – Apahida. În urma atacului, au fost cucerite înălţimile de pe malul de est al Arieşului, iar satul Viişoara a fost eliberat. Este demn de remarcat faptul că locuitorii din localităţile eliberate i-au întâmpinat pe ostaşii diviziei noastre cu pâine şi sare.

armata 02Începând cu data de 17 octombrie 1944, o parte din efectivele şi tehnica Diviziei 7 Infanterie, alături de alte mari unităţi din compunerea Armatei 4 română, au fost regrupate şi trimise în interior.

Între 21 septembrie şi 25 octombrie 1944, data eliberării oraşului Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupaţie maghiară, Armata 4 română, a pierdut, din cei 120.861 militari angajaţi în luptă, 24.630 oameni – morţi, răniţi şi dispăruţi.

La data de 26 octombrie 1944 s-a oficiat, în localitatea Jucu de Jos, un serviciu religios, de către preotul maior Gheorghe Adăscăliţei, cu prilejul eliberării ultimei brazde de pământ din Transilvania de Nord. Cu această ocazie, în jurnalul de operaţii al Diviziei 7 Infanterie se consemnează: „Comandantul diviziei a rostit cuvinte de mare vibraţie patriotică, arătând jertfele de sânge făcute de Armata Română, pentru îndeplinirea idealului naţional. Festivitatea s-a terminat cu defilarea trupelor”.

Pe 26 octombrie 1944, la o zi de la eliberarea în întregime a teritoriului naţional, Comisia Aliată de Control (sovietică) a cerut, în baza unui protocol adiţional la armistiţiul din 12 septembrie 1944, reducerea efectivelor armatei române la nouă divizii de infanterie, o divizie de vânători de munte şi două divizii de cavalerie.

În urma protestelor comandamentului român, sovieticii au revenit asupra cifrei şi au acceptat ca armata română să păstreze pe front 16 divizii până la încheierea războiului. În urma acestei hotărâri abuzive, a fost desfiinţată, pe lângă alte mari unităţi ale armatei române, şi  Divizia 7 Infanterie „Roman”.

Astfel, au fost desfiinţate, din Garnizoana Roman, Regimentul 14 Dorobanţi, Regimentul 4 Artilerie şi Regimentul 8 Artilerie, unităţi cu tradiţie din compunerea Diviziei 7 Infanterie, care au dat, de-a lungul timpului, un important tribut de sânge pentru realizarea idealurilor naţionale ale poporului român.

În jurnalul de operaţii al marii unităţi romaşcane se consemnează în mod dramatic: „30 noiembrie 1944 este ultima zi a existenţei Diviziei a 7-a, care a înscris pagini de glorie în războiul nostru”.

Regimentul 12 Călăraşi „Roman” a fost singura unitate operativă din oraşul nostru care a continuat şi campania din Vest până la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Regimentul 12 Călăraşi „Roman” a fost desfiinţat, în cele din urmă, la data de 20 august 1947.

Bibliografie:

– SCAFEȘ, I. CORNEL, ȘERBĂNESCU, Vl. HORIA, SCAFEȘ, I. IOAN, ANDONIE, CORNEL, DĂNĂILĂ, IOAN, AVRAM, ROMEO, Armata română 1941-1945, Editura R.A.I., Bucureşti, 1996.

– URSACHI, VASILE, BĂRBOI, general VASILE, SIBECHI, GHEORGHE, CIOBANU, A.M., ANDONE, MIHAI, DAVID, GHEORGHE, GAVRILESCU, OCTAV ş.a., Istoria oraşului Roman, 1392-1992, Imprimeria ” Bacovia” Bacău, 1992.

Articol realizat de Sorin Grumuș, istoricCOMENTARII

WORDPRESS: 0