Prima paginăSport

Luptătoarele de la Ion Creangă sunt campioane naționale

Dimensiune text

Echipa de cadete a LPS Roman, formată în mare majoritate din sportive de la Ion Creangă, a câștigat titlul național la Târgoviște. Antrenorul emerit Dumitru Artene continuă seria succeselor cu o nouă generație de excepție. LPS Roman s-a impus grație tehnicității superioare, în finala cu LPS Botoșani.

 

 

O nouă performanță excepțională au reușit antrenorul emerit Dumitru Artene și elevele sale care s-au încununat cu laurii naționali la Campionatul Național, Liga cadete, pe echipe, al cărui turneu final a avut loc la Târgoviște, sâmbătă, 17 noiembrie. Sub titulatura LPS Roman, echipa pregătită de Dumitru Artene este formată în mare majoritate din sportive născute și domiciliate în comuna Ion Creangă, un izvor de talente în domeniul luptelor. Sunt fete călite în lupta pentru existență, dârze și care sunt în stare să răzbată și să facă mare performanță în condiții financiare precare, uneori chiar pe stomacul gol. În pofida tuturor acestor vicisitudini, fetele sunt, iată, cele mai bune din țară și merită profund respect pentru ceea ce au realizat, chiar dacă știu că sunt șanse extrem de mici pentru a fi și recompensate material.

Lotul echipei campioane națională a fost format din Diana Lupu (categoria 38 kilograme), Petronela Lupu (40 kg), Ancuța Condurat (43 kg), Laura Airinei (46 kg), Magdalena Caia (49 kg), Ionela Condurat (52 kg), Elena Țocu (56 kg), Paula Dămoc (60 kg). În lotul complet mai erau pe listă Olivia Cimpoieșu (65 kg) și Ioana Macovei (70 kg), dar acestea nu au mai putut participa.

Dintre cele șase echipe calificate în concursul final național, două dintre ele, din Hunedoara și Cluj, nu au reușit să întrunească toate condițiile necesare completării categoriilor de greutate sau să îndeplinească alte criterii regulamentare, astfel că nu au putut să participe. La start s-au aliniat, ca urmare, patru candidate la titlul național, LPS Botoșani, LPS Vaslui, LPS Craiova și, bineînțeles, LPS Roman, însă echipa lui Artene cu un lot incomplet. LPS Roman a avut reprezentante doar la opt dintre cele zece categorii de greutate, astfel că a abordat competiția, din start, cu câte două meciuri pierdute în fiecare dintre cele trei întâlniri. Spre lauda lor, cele opt fete s-au mobilizat și mai mult și au reușit să contracareze handicapul amintit, printr-o concentrare și o voință specifice marilor campioni. Mai mult, după etapele anterioare de campionat premergătoare turneului final, LPS Roman ocupa locul secund, după LPS Botoșani, astfel că era cotată cu șansa a doua. Luptătoarele romașcane și-au văzut, însă, cu nădejde, de treabă și au cîștigat clar disputele cu cele de la Vaslui și Craiova, calificându-se în finală.

Ultimul an a fost unul crâncen disputat: „Ne-am dus la acest concurs la limită, doar cu opt sportive. Cu Botoșaniul ne bazam că vom câștiga la cinci categorii, la care aveam sportive bune. La un moment dat, titlul părea pierdut, întrucât una din sportivele pe care mă bazam a fost învinsă. A venit, însă, surpriza de la categoria cea mai mică, acolo unde a noastră, considerată out-sider, a obținut o strălucită victorie. În total, am reușit cinci victorii cu LPS Botoșani, dintre care patru prin tuș. Scorul a fost egal, 5-5, dar noi am învins la punctaveraj, 26-21, având mai multe victorii prin tuș decât adversara. Aici s-a făcut diferența. Echipa din Botoșani a avut sportive la toate categoriile, plus rezerve. Sunt jucătoare foarte puternice, robuste, dar au avut dezavantajul unei experiențe mai mici. Eu am în lot sportive care se pregătesc de patru sau cinci ani, astfel că tehnica noastră superioară și-a spus cuvântul și suntem foarte bucuroși, mai ales că este și ultima competiție a anului. Din câte știu, nu se vor face premieri. Dacă s-ar fi făcut, fiecare dintre sportive ar fi avut dreptul la 7 milioane de lei. Sper, totuși, să fim și noi luați în seamă și să se găsească bani pentru aceste fete care aduc cinste Romanului”, a declarat Dumitru Artene.

Lotul romașcan s-a întors duminică spre dimineață acasă, obosit, dar fericit. Dacă ar mai fi și recompensat, așa cum merită, ar fi condiții pentru lauri europeni.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Domnul Dumitru Artene, antrenor emerit, onul care, la începutul acestui an, a plîns la o întrunire a mai-marilor de la judeţ văzînd că fetele sale nu pot primi un minim de sprijin, omul care, poate puţini ştiu, ani la rînd a pus bani de la el pentru a ţine steagul performanţei sus, aici la Roman, cu prinţesele sale dîrze care, iată, fac din nou să se vorbească la superlativ despre urbea muşatină ! REVERENŢE, MAESTRE, iar fetelor JOS PĂLĂRIA şi FELICITĂRI, VĂ MULŢUMIM !

 • Mada 8 ani

  Un asemenea antrenor nu gasesti…E antrenorul meu si a avut mereu grija de mine…E un om deosebit si ii multumesc pentru tot..Iar orasului si judetului sa le fie rusine ca nu ne-au ajutat si a trebuit sa plecam la alte cluburi din tara….

  • alina 8 ani

   mada orasului si judetului nu trebuie sa le fie rusine ci sa se mandreasca s se faleasca cu valori ca tine, ca ai avut ocazia sa ajungi la alt club din tara e mai bine pt tine si i ti doresc sa fii tratata bine, pe vremea mea cand faceam sport de performanta nu mi au permis sa ma transfer la alt club din tara si m au tinut legata de saracia zonei. asa ca esti norocoasa ca ai ajuns in alta zona.mult succes

 • mai lasati cu acest artenie este dor cu numele este dor pentru el tu al
  cel care vrei sa fiii punte biine in tine ascultati inima cauta sa intelegi intrebarea si apoi raspunsu vine de la sine adica de vrei sa fii un sportiv bun punete cu adevarat sa faci acel antrnament