Luni începe Postul Paștelui

Dimensiune text

Începînd de luni, 27 februarie, și pînă pe 14 aprilie, credincioșii ortodocși vor fi în perioada Postului Mare. Postul Paștelui amintește de postul de 40 de zile ținut de Mîntuitor înainte de începerea activității sale mesianice.

 

 

Postul Paștelui este cel mai lung dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe (Postul Învierii Domnului, Postul Nașterii Domnului, Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului). El a fost orînduit de Biserică pentru pregătirea celor care odinioară urmau să primească botezul la Paște și ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioșilor pentru întîmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor și a Învierii Domnului. Totodată, ne aduce aminte de postul de 40 de zile ținut de Mîntuitor înainte de începerea activității sale mesianice, de unde i s-a dat și denumirea de Patruzecime.

În primele trei secole, durata și felul postirii nu erau uniforme peste tot. Începînd de la sfîrșitul secolului al III-lea, Postul cel Mare a fost împărțit în două, cu denumiri diferite: Postul Patruzecimii (postul prepascal), care ținea pînă la Duminica Floriilor, avînd o durată variabilă, și Postul Paștilor (postul pascal) care ținea o săptămînă, adică din Duminca Floriilor pînă în cea a Învierii, care era și cel mai mai aspru. Uniformizarea datei Paștelui a fost hotărîtă la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de șapte săptămîni, durată care o are și astăzi. Mîntuitorul a recomandat postul ca pe un mijloc de luptă împotriva ispitelor, stăruind că nu trebuie practicat numai cu forme extreme, după obiceiul iudeilor, ci cu bunăvoie și cu conștiința că, postind, săvîrșești o faptă plăcută lui Dumnezeu.

Respectarea postului este o datorie a oricărui bun credincios. Dezlegările la anumite alimente din timpul postului sînt date credincioșilor de către preotul duhovnic, singurul în măsură să aprecieze condițiile în care poate posti cel venit la mărturisire.COMENTARII

WORDPRESS: 0