Prima paginăSanatate

Luni începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 în județul Neamț

Luni începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 în județul Neamț

Dimensiune text

Luni, 4 ianuarie, începe vaccinarea împotriva coronavirusului COVID-19 în județul Neamț, cu etapa I, pentru lucrătorii din domeniul sănătății și social, din sistemul public și privat, informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

În județul Neamț sunt organizate trei centre de vaccinare pentru această etapă: la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, la Spitalul Municipal de Urgență Roman și la Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamț. Vaccinarea împotriva COVID-19 este neobligatorie, voluntară și gratuită.

„Vaccinarea se va realiza pe bază de programare, pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise și perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Programarea se va realiza prin grija angajatorului, persoană juridică, numai la centrul de vaccinare la care este arondată unitatea sanitară/socială în care persoana își desfășoară activitatea”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

La centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, în această primă etapă vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, din unități sanitare și centre sociale: Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae„ Roman, centrul de dializă Roman, personalul din sistemul de medicină de urgență (ambulanță, SMURD, IGSU, ISU, camere de gardă, CPU, UPU), cabinetele medicilor de familie, cabinetele stomatologice, cabinete medicale de specialitate, laboratoare, cabinete medicale cu activități conexe, farmacii/drogherii, centre rezidențiale și sociale din Roman și unități administrativ-teritoriale din zona Roman (Bahna, Bîra, Boghicea, Botești, Bozieni, Cordun, Doljești, Dulcești, Făurei, Gâdinți, Gherăești, Horia, Icușești, Ion Creangă, Moldoveni, Oniceni, Pâncești, Poienari, Ruginoasa, Săbăoani, Sagna, Secuieni, Stănița, Tămășeni, Trifești, Valea Ursului și Văleni).

De ce este importantă vaccinarea

Conform DSP Neamț, vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții nonCOVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

„Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: datele de identificare ale persoanei vaccinate, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Precizăm că vaccinarea este gratuită, voluntară/ neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate”, mai arată reprezentanții DSP Neamț.

Detalii suplimentare despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 se pot obține accesând https://vaccinare-covid.gov.ro, site-ul DSP Neamț, sau telefonic la 021 414 44 33.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0