Luni începe bacalaureatul „de toamnă”

Luni începe bacalaureatul „de toamnă”

 

Sesiunea „de toamnă” (august-septembrie) a examenului naţional de Bacalaureat 2017 începe luni, 21 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E)a). Marţi, 22 august, va avea loc proba E)b) – Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 23 august, se va desfășura proba E)c) – proba obligatorie a profilului. Probele scrise se încheie joi, 24 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d).

Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris la nivel național 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare.

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) începe vineri, 25 august, și continuă luni, 28 august, când este programată și proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) va avea loc în zilele de 30 și 31 august, urmând ca evaluarea competenţelor digitale (proba D) să se deruleze în zilele de 29 și 30 august.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea și obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) au loc în data de 1 septembrie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 6 septembrie.

În conformitate cu prevederile metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.

La sesiunea „de vară” a bacalaureatului din acest an, în judeţul Neamţ, numărul elevilor care au promovat bacalaureatul a fost de 2.607, dintre cei 3.662 de candidați înscriși pentru această sesiune de examen, din seria curentă și seriile anterioare, promovabilitatea în județ fiind de 71,19%. Luând în considerare cei 3.499 de candidați prezenți la toate probele de examen, promovabilitatea finală pentru Neamț a fost de 74,51%. Dintre cei 2.607 candidați care au trecut examenul în această sesiune, cinci provin de la forma de învățământ seral, iar nouă de la frecvență redusă.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0