Prima paginăEconomie

Luna schimburilor valutare

Dimensiune text

Sute de romaşcani, întorşi în concediu din străinătate, rotunjesc veniturile caselor de schimb valutar.

Romaşcanii plecaţi prin diferite colţuri ale lumii se întorc, în vacanța de vară, acasă, alături de cei dragi lor. Unii au o situaţie financiară mai bună, alţii – doar cât să-şi permită să le aducă un dar cât de mic celor apropiaţi lor. Odată cu întoarcerea lor acasă, tranzacţiile desfăşurate la casele de schimb valutar explodează, pe când cele prin transfer bancar, fie prin alte firme de profil, scad simţitor. De exemplu, într-o zi de vară de marţi, la ora 12.00, unul dintre centrele de schimb valutar din oraş, sufocat de numărul foarte mare de persoane, a rămas fără lei în casierie.

Unele dintre acestea au avantajul locaţiei, altele caştigă la cursul pe care-l practică. În medie, fiecare casă de schimb valutar operează circa 600 de tranzacţii pe zi, fiecare individ schimbând între 500 şi 1.000 de euro. Unii dintre ei, odată ajunşi acasă, schimbă toată suma pe care au agonisit-o, alţii preferă să schimbe sume mai mici, în funcţie de cheltuieli şi nevoile personale. O casă de schimb valutar poate ajunge, zilnic, să aibă încasări între 15 – 20.000 de euro.

Toată această agitaţie ia sfârşit pe 25 august, când cei mai mulți romaşcani și locuitori din comunele limitrofe Romanului care au ales calea străinătății se întorc la muncă în ţările unde-şi câştigă existenţa.

COMENTARII

WORDPRESS: 0