Lucrările la digul de la Gâdinţi au fost întrerupte

Dimensiune text

SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi a întrerupt lucrările la digul de protecţie de la Gâdinţi, pentru a le finaliza pe cele de la microhidrocentrala de pe râul Moldova.

Lucrările la digul de apărare de la Gâdinţi, proiect realizat de Administraţia Bazinală de Apă Siret din Bacău, cu fonduri de la Ministerul Mediului, sunt stopate de trei săptămâni. Autorităţile locale de la Gâdinţi spun că „forţele” umane şi logistice implicate în lucrările de la digul de protecţie s-au mutat la microhidrocentrala de pe râul Moldova, pentru a definitiva investiţia. „Din cauza timpului nefavorabil, nu am putut lucra la dig. Ca urmare, am mutat utilajele la microhidrocentrală pentru realizarea apărării de mal şi a altor lucrări care s-au impus. Cât priveşte digul de la Gâdinţi, lucrările restante la tronsonul al doilea vor fi finalizate în această lună”, a explicat Aurel Bârzu, director general adjunct al SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi.

Lucrările la tronsonul al doilea au început la mijlocul lunii aprilie. Pentru această porţiune de dig, în lungime de 900 de metri, a fost alocată de la Guvern suma de 400.000 de lei. Din cei 900 de metri a fost realizat un tronson în lungime de 500 de metri. „Dacă nu exista această întrerupere, lucrările de execuţie ar fi fost finalizate până acum, pentru că avem alocate fondurile pentru cel de-al doilea tronson”, a precizat Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.

Pentru efectuarea ultimei porţiuni de dig, pe o distanţă de 1.100 de metri, din cadrul proiectului „Amenajarea albiei râurilor Siret şi Moldova la Roman”, sunt necesare alte fonduri.

Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură pare să fi liniştit apele Moldovei şi Siretului. „Din discuţiile purtate cu doamna ministru Pană reiese că, în luna iulie, s-ar putea să se aloce fonduri pentru finanţarea ultimei porţiuni din digul de protecţie”, a precizat deputatul Ioan Munteanu.

Lucrările la digul de la Gâdinţi au fost întrerupte în mai multe rânduri, din lipsă de fonduri, iar acum din cauza timpului nefavorabil. Costul lucrărilor pentru întreaga investiţie se ridică la 7.200.000 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0