HomeSocialReligie

Lucrări de reparații și întreținere la două biserici din Roman

Biserica „Sfântul Gheorghe” a intrat în reparații capitale, care vor dura trei ani. Asupra Bisericii „Sfinții Ioachim și Ana”, construită din lemn, se intervine prin lucrări specifice.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman a intrat într-un proces de reabilitare. Asupra lăcașului de cult, monument istoric, s-au mai făcut mici reparații în anul 2006, dar lucrări ample de restaurare nu s-au mai efectuat, conform declarației părintelui Sevastian Moraru, de aproape 60 de ani. „Vor fi făcute lucrări de reparații la turlele bisericii. Suntem nevoiți să schimbăm acoperișul, deoarece grinzile și scândurile sunt putrezite. O altă lucrare pe care ne-am propus să o realizăm este schimbarea sistemului de încălzire din biserică. Lăcașul de cult are nevoie de un sistem de ventilație, deoarece căldura se ridică în turle și afectează pictura. De câțiva ani, în biserică funcționează două centrale pe gaz metan, dar acestea nu dau randament. Am fost nevoiți să plătim facturi uriașe la gaz, așa încât ni se pare mai avantajos să montăm o centrală pe combustibil solid. Avem la dispoziție, pentru începutul lucrărilor de restaurare, suma de 53.000 de lei, din care 20.000 de lei sunt alocați pentru ridicarea schelelor”, a precizat părintele Sevastian Moraru.

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Roman va presupune și schimbarea geamurilor, intervenții asupra exteriorului lăcașului de cult – scoaterea în evidență a ornamentelor -, reîmprospătarea picturii și refacerea subsolului. Reabilitarea bisericii se va întinde pe o durată de trei ani. Lucrările sunt estimate la 2.667.840 de lei și se vor realiza din fonduri adunate de la credincioși și din sponsorizări.

Un alt lăcaș de cult din Roman asupra căruia se fac intervenții este Biserica „Sfinții Ioachim și Ana”. Lăcașul de cult, amenajat în cartierul romașcan Favorit din anul 2008, este construit din lemn, în stil maramureșean. „Fiind vorba de o construcție din lemn, suntem nevoiți să facem anual lucrări de întreținere. Intemperiile afectează, în timp, lemnul. De aceea, suntem nevoiți să-l protejăm”, a precizat preotul Gheorghe Paleu, parohul Bisericii „Sfinții Ioachim și Ana” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0