Home

LPS Roman, medaliată cu aur la Olimpiada Școlară de oină

Din nou, oiniştii din zona Romanului sunt cei mai buni din ţară.

An de an, practicanţii sportului naţional din zona Romanului iau medalii, în special de aur, mai ales la grupele de juniori. Echipa Liceului cu Program Sportiv Roman, pregătită de antrenorul Ioan Chifan – cel mai bun din ţară în domeniu, a urcat pe prima treaptă a podiumului, cel mai recent succes fiind cel de la turneul final al Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar, licee, competiţie care a avut loc la Sibiu, în perioada 16-18 mai.

Lotul romaşcan, jumătate format din elevi sportivi de la Gherăeşti şi jumătate din Roman, din comune limitrofe sau chiar mai îndepărtate, precum Bozieni, s-a descurcat foarte bine şi de această dată. Atât timp cât ai oina în sânge şi te mai şi pregăteşti, nu ai cum să ratezi ocazia de a redemonstra că eşti cel mai bun din ţară.

Medaliaţii cu aur din 2014 la Olimpiada Școlară se numesc: Bogdan Bereşoaie, Gabriel Cocuţi, Paul Enăşoaie, Robert Fechetă, Remus Fechetă, Vasile Lupucelmare, Ioan Enache, Mihai Mătălică, Vlad Râtan, Sebastian Roca, Ștefan Tănase, Emanuel Roca, Alin Turculeţ şi Mădălin Evu. Toţi sunt elevi de liceu din clasele a noua până la a douăsprezecea.

La turneul din Sibiu erau aşteptate să participe opt echipe. „A lipsit cea din Bucureşti. Concursul a fost unul foarte frumos, desfăşurat pe stadionul municipal. Gazonul este unul impecabil, îngrijit. În prima zi de concurs ne-am trezit la ora 6. La ora 7 aveam programat micul dejun şi apoi trebuia să fim la teren. Ploua cu găleata dimineaţă, devreme. Ne gândeam că nu vom putea juca în condiţii propice. Încet, încet, ploaia s-a potolit, s-a întrerupt şi a mai ieşit şi soarele. A fost cum nu se poate mai bine. Drenajul era pus la punct, astfel că apa s-a scurs repede şi erau asigurate condiţiile necesare pentru o competiţie frumoasă. Aşa a şi fost”, a spus antrenorul Ioan Chifan, a cărui echipă a câştigat cinci meciuri din şase posibile şi a mai încheiat unul la egalitate.

Au participat formaţii reprezentante ale judeţelor Dolj, Sălaj, Ilfov, Arad, Sibiu, Buzău şi Neamţ. Rezultatele înregistrate de echipa Neamţului: 10-6 cu Dolj, 17-4 cu Sălaj, 21-5 cu Ilfov, 9-9 cu Arad, 13-9 cu Sibiu, 21-6 cu Buzău.

Ca urmare, clasamentul final a fost: 1. Neamţ, 2. Arad, 3. Dolj, 4. Sibiu, 5. Sălaj, 6. Ilfov, 7. Buzău.

„A fost un turneu reuşit, cu echipe bine pregătite şi de valori apropiate, având în componenţă jucători de perspectivă, de care se va mai auzi în compeţiile viitoare din familia oinei. Noi am avut în lot şi jucători cu experienţă, dar şi începători. Mihai Mătălică, cel care şi-a coordonat coechipierii în timpul partidelor, a împlinit 17 ani în prima zi a turneului. Este un sportiv cu ştiinţa jocului. Vreau să mai remarc şi felul în care s-a descurcat handbalistul Mădălin Evu, component al lotului de juniori I de la LPS Roman, la primul său concurs de oină. A vrut să joace şi a reuşit, deşi există diferenţă destul de mare între handbal şi oină. Este o mare bucurie pentru mine, ca antrenor, când văd voinţă, tragere de inimă”, a mai spus Ioan Chifan.

Noaptea muzeelor şi cimpoaiele din Sibiu

Sâmbătă, oiniştii de la LPS Roman au încheiat competiţia mai devreme. Conform obiceiului, atât timp cât era şi Noaptea Muzeelor, antrenorul Ioan Chifan şi-a dus elevii să viziteze oraşul şi să intre la muzeu. „Am mers şi la Brukenthal. Era păcat să ratăm o asemenea ocazie. Copiii trebuie să afle. Oraşul este unul foarte frumos şi cu oameni civilizaţi. Ne-am bucurat cât am putut de această oportunitate. Tot oraşul era un spectacol de lumini, muzică şi bună dispoziţie. În perioada dintre două meciuri am stat de vorbă cu antrenorul sibian. Mi-a zis că nu are mingi de oină şi, apoi, mi-a povestit despre caprele sale, la care a renunţat, deoarece nu-i mai ajungea timpul să alerge după ele şi, apoi, să mai fie şi la antrenamente. Le-a sacrificat, după o decizie de moment. M-a întrebat dacă nu pot să-i fac migi de oină, din pielea lor. I-am spus că din piele de capră se fac cimpoaie, nu mingi de oină. Imediat şi-a, chemat elevii şi le-a zis: «De acum înainte, jucăm cu cimpoaie». N-am mai râs de mult timp cu atâta poftă”, a adăugat Ioan Chifan.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Dan Aluaş 10 ani ago

    S-a strecurat o greseala in relatarea dumneavoastra in sensul ca nu era vorba de antrenorul de la Sibiu ci de la Salaj. E hatru nea Ion cum ii spunem noi oinistii si mi-a facut o deosebita placere sa colaborez si sa glumesc cu dumnealui. Sper ca pieile de capra sa nu ajunga cimpoaie ci totu;i mingi de oina caci la aceste,,instrumente cantam,, totusi mai bine.