Lombosciatica: recuperează-te corect pentru a nu ajunge la hernie de disc!

Lombosciatica: recuperează-te corect pentru a nu ajunge la hernie de disc!

Dimensiune text

 

neokinetic lombosciaticaDurere în zona lombară, care coboară spre genunchi? Stare de iritare şi nervozitate? De unde provine, în ce constă şi cum putem scăpa de aceasta, ne explică astăzi specialistul kinetoterapeut Andreea Broască.

„Boala discală este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni. Iritarea rădăcinii nervului sciatic de către inelul fibros sau de fragmente ale nucleului pulpos care migrează conduce la ceea ce noi numim lombosciatică. Aceasta se instalează cu precădere la bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Se manifestă prin puternice contracturi a muşchilor paravertebrali lombari şi muşchii glutei. Durerile din regiunea lombară sunt corelate cu cele care iradiază de-a lungul membrului inferior pe faţa posterioară a coapsei şi a gambei. Cazurile cele mai dificile sunt atunci când se extinde în direcţia halucelui (degetul mare) sau al degetului 5 (degetul mic). În general, durerile sunt însoţite de amorţeală şi furnicături pe membrul inferior. Ele pot cuprinde tot membrul sau doar anumite zone ale acestuia.

Lombosciatica întrerupe activitatea individului, punându-l în imposibilitatea de a efectua mişcări de flexie, extensie sau rotaţie a trunchiului. Acest lucru se răsfrânge atât asupra activităţilor zilnice, cât şi asupra autonomiei, împiedicându-l să-şi încheie pantofii. De cele mai multe ori, este provocată de: ridicarea incorectă a unei greutăţi, expunere la frig, debutul unei spondilite anchilozante, artroza discurilor intervertebrale, osteofite în zona afectată sau tasarea corpurilor vertebrale.

Tratamentul aplicat în lombosciatică diferă în funcţie de starea în care se află pacientul. Acesta poate cuprinde gimnastica medicală, terapia cu laser, terapia cu ultrasunete şi masajul terapeutic. Pacienţii trebuie să ţină cont de sfatul specialistului şi să evite transportul greutăţilor şi să nu ridice greutăţi, decât din poziţia explicată de acesta, şi să evite luarea în greutate.”

Andreea Broască, specialist kinetoterapeut NeoKINETIC (str. Cuza Vodă, bl. 6A, Roman, Neamţ, tel. 0333 108 388)
Studii: Kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, promoţia 2014)
Kinetoterapie şi motricitate specială (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, promoţia 2012)

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0