HomeSocial

Locul în care bătrânii îşi alină singurătatea

De câţiva ani, Constantin Radu a căutat un loc în care să-şi aline singurătatea. A urmărit îndeaproape construcţia Centrului Rezidenţial „Casa Bunicilor”, un loc căruia îi spune din 2012 „acasă”. 

Constantin Radu este unul dintre romaşcanii care au construit socialismul. Născut în comuna Tansa, din judeţul Iaşi, Constantin a plecat de la 16 ani de-acasă, pentru a-şi face un rost în viaţă. A lucrat la Uzina „Steagul Roşu” (Uzina de Autocamioane) din Braşov şi, după şapte ani în care a muncit ziua şi a învăţat seara, a decis să se mute cu serviciul la Roman, mai aproape de casă. „Nu a fost o decizie uşoară. Eram obişnuit cu viaţa din Ardeal, cu arhitectura oraşului, cu oamenii locului”, a spus romaşcanul.

În Roman, s-a angajat, în 1962, la Întreprinderea Mecanică Roman. „În comparaţie cu uzina de la Braşov, uzina părea un atelier mecanic. Începusem să regret că am făcut acest pas, dar erau semnale că lucrurile se schimbă. În scurtă vreme, atelierul a început să asimileze noi proiecte, cum ar fi construcţia de maşini-unelte”, spune Constantin.

După 30 de ani de muncă neîntreruptă, romaşcanul a ieşit la pensie. De câţiva ani, s-a simţit tot mai singur. Soţia a plecat în lumea celor drepţi, iar unul dintre băieţi locuieşte, din 2002, în Statele Unite ale Americii.

Cu câţiva ani în urmă, înainte de a se construi Centrul Rezidenţial „Casa Bunicilor” din Roman, Constantin Radu a căutat un loc unde să-şi poată alina singurătatea. „M-am întâlnit cu primarul Leoreanu şi i-am spus că sunt în căutarea unui centru în care să mă retrag, pentru că nu mai suport singurătatea. Atunci mi-a spus: «Nu mai căuta, că facem noi la Roman». Am crezut în vorbele lui, dar nu speram că mai am timp să văd centrul ridicat. Am urmărit îndeaproape acest proiect. Cu mult timp înainte să devină funcţional, mergeam periodic la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru a prinde un loc. În decembrie 2012, am devenit locatar cu acte în regulă”, spune bătrânul.

Constantin are numai cuvinte de laudă la adresa construcţiei şi condiţiilor oferite, dar există ceva, crede acesta, peste care s-a trecut cu vederea în proiect. „Este prea departe de oraş. Ca să ajung la un magazin, depind de un microbuz sau de un taxi”, spune Constantin.

Primarul Leoreanu nu mai poate muta clădirea, dar ar putea să pluseze în altă parte. „Ne-a spus că pe terenul din spatele centrului o să amenajeze un parc cu alei şi cu bănci. Toţi bătrânii am fi bucuroşi”, a spus pensionarul.

Peste două luni, în aprilie, Constantin Radu va schimba prefixul. „Țin legătura cu fiul meu din America, inginer mecanic la o companie de transporturi. Mi-a spus că în primăvară va veni să mă vadă. Am vrut să merg eu la el, dar nu mă văd trecând oceanul pe calea aerului. Nu-i prea confortabil, la 80 de ani”, spune bătrânul.

Până atunci, Constantin mai trece pe acasă doar să-şi ia pensia. „Nu stau mult, nu vreau să mă prindă singurătatea”, mai spune pensionarul.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Episcopia tot promote ca in cladirea fostului spital sa faca un centru asa cum este la Barticesti,dar…pe cind oare?

    • Valentin 9 ani ago

      La pastele cailor, chiar puneti botul la toate prostiile?

  • VILE 9 ani ago

    Aveti grija la ceea ce aveti in proprietate deoarece cei din pdl au apucaturi necurate!!
    Urmariti evenimentele DNA!
    Aparent ,va da, cu o singura mana si va ia, cu ambele!!
    In rest va urez multa sanatate , pensie lunga pentru ca meritati.
    99% din constructiile si din infrastructura Romanului va apartine voua, celor ce a-ti muncit si suferit inainte de 1989.
    Cinste DUMNEAVOASTRA!!