HomeActualitateRural

Locuitorii şi animalele din comuna Stănița nu au apă

Alimentarea cu apă a comunei Stăniţa nu face faţă necesarului, iar oamenii se ceartă pentru o găleată cu apă. Culturile agricole sunt distruse în proporţie de peste 50%, iar pajiştile au fost arse de soare. 

Seceta prelungită a lăsat fără apă fântânile din satele Romanului, a distrus culturile agricole şi a pârjolit păşunile. Paradoxal, cea mai afectată comună este Stăniţa, în care a fost implementat de curând un proiect de alimentare cu apă a satelor. În multe sate din jurul Romanului, oamenii se programează la fântânile care încă mai au apă şi au raţionalizat consumul în gospodărie. Adulţi şi copii care aduc apa cu căruţa din fântânile în care mai este încă apă, bătrâni care îşi plimbă animalele pe imaş pentru un colţ de iarbă verde pe care arşiţa puternică a verii nu l-a muşcat încă, sunt doar câteva dintre imaginile rurale din aceste zile.

Prognozele făcute de specialişti nu arată precipitaţii prea curând, iar rugăciunile oamenilor nu mai ajută la aducerea ploii binefăcătoare pământului.

Satele comunei Stăniţa sunt grav afectate de secetă, un fenomen cu care se luptă din 2007. „Lipsa apei se simte în toată comuna, deşi noi avem sistem centralizat de alimentare cu apă. Au fost forate puţuri de până la 200 de metri adâncime pentru a găsi apă. Fără niciun rezultat. Avem numai izvoare de suprafaţă, care nu pot asigura necesarul de apă pentru populaţie”, a explicat Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.

Localnicii din satul Vlădnicele au fost nevoiţi să sune sâmbătă, 8 august, la 112, pentru a cere ajutor. Pompierii romaşcani au adus în zonă 7.000 de litri de apă. O soluţie salvatoare, dar care nu a făcut decât să potolească pe moment setea oamenilor şi a animalelor. „De două luni ne confruntăm cu această situaţie. Apa din fântâni se diminuează pe zi ce trece, iar adăpătorile pentru animale au secat”, mai spune primarul comunei Stăniţa.

Situaţia a adus nemulţumire printre localnici. Suferinţa nu i-a făcut solidari, ba, mai mult, i-a învrăjbit. Sătenii se ceartă în faţa fântânilor, pentru că apa este puţină şi toţi vor să se întoarcă acasă cu găleţile pline.

Efectele secetei extreme din acest an se pot vedea şi în comuna Bozieni. „Satul Băneasa este cel mai afectat, pentru că localitatea se află în zonă de deal, iar pânza freatică este la adâncime”, spune Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

50% din culturile agricole de pe teritoriul comunei Bozieni sunt afectate de secetă. „Am constituit o comisie la nivelul comunei, formată din viceprimar, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă şi agentul agricol, şi am făcut vizite pe terenurile fermierilor, pentru a analiza efectele secetei asupra culturilor. Pe baza datelor din teren, am întocmit un document care va fi înaintat Direcţiei Agricole Neamţ, pentru ca fermierii să poată primi despăgubiri pentru culturile afectate”, a spus primarul Grumezescu.

Oamenii sunt îngrijoraţi mai mult pentru animale decât pentru ei. Sătenii se întreabă dacă vor avea hrană la iarnă pentru animale. „În satul Nistria sunt cinci stâne. Proprietarii lor cară apa cu bidoane, deoarece pajiştile au rămas fără strop de apă. 20 de fântâni de pe teritoriul comunei au secat, dar situaţia nu este încă de natură să ne pună în alertă, să luăm măsuri la nivel administrativ”, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Legendă foto: Pompierii romaşcani au adus apă în repetate rânduri în comuna Stăniţa

Comentarii

WORDPRESS: 0