Listă de aşteptare pentru testarea cancerului de col

Dimensiune text

Zeci de femei din Roman şi din împrejurimi aşteaptă momentul în care programul de testare a cancerului de col uterin va primi din nou fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

 

Din luna martie, banii alocaţi la începutul anului s-au terminat şi, de atunci, pacientele care se adresează medicilor de familie, pentru a le da trimite către medicul specialist ginecolog, aşteaptă cu nerăbdare suplimentarea de buget. Până în luna martie, 274 de femei din zona Romanului au beneficiat de analize gratuite în vederea depistării cancerului de col uterin, iar la două s-au descoperit leziuni suspecte de col, de tip uşor, care, prin tratament, s-au vindecat complet.

„La ultima şedinţă de Guvern a fost suplimentat bugetul Sănătăţii şi o parte din bani vor fi alocaţi de Ministerul Sănătăţii către programul de testare a cancerului de col uterin. Fondurile lipsesc la nivel naţional, nu numai la Roman. Aceste teste se pot face şi contracost, însă noi recomandăm pacientelor care vin pentru un control de rutină să aştepte alocarea de fonduri, pentru a face analizele gratuit. Pacientele care au suspiciunea unei afecţiuni şi nu se simt bine este indicat să facă un control, indiferent de condiţii”, a declarat medicul Laura Arvătescu, coordonatorul programului de screening de cancer de col uterin de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman.COMENTARII

WORDPRESS: 0