Liceenii din Roman vor vedea filme în premieră

Proiectul Cinema-Edu are drept scop educarea nonformală a tinerilor folosind cinematografia.

filme15cTimp de două zile, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” vor avea loc proiecţii de filme pentru liceeni. Astfel, pe 3 şi 4 iunie, educaţia cinematografică devine materie de studiu pentru elevii din Roman. Toate acestea se întâmplă datorită proiectului Cinema-Edu, care are drept scop educarea nonformală a tinerilor folosind cinematografia. Adolescenţii vor avea ocazia de a vedea trei filme de artă multipremiate. După vizionare, tinerii vor putea dezbate, împreună cu invitaţi din lumea filmului, teme ca maturizarea şi formarea identităţii personale, urmele lăsate de războaie, prietenia şi familia, din trei perspective diferite. De asemenea, ei îşi vor însuşi elemente de gramatica filmului.

Primul film, „Bekas” (regizor Karzan Kader) arată aventura a doi fraţi kurzi ce trăiesc în Irakul anilor ’90 şi care, după ce văd o parte din Superman la cinematograful din oraş, pleacă într-o călătorie ce are ca destinaţie finală America. Cinema-edu aduce în premieră filmul „Phoenix” (regizor Christian Petzold), un film a cărui acţiune se desfăşoară în 1945. Nelly este o supravieţuitoare a Holocaustului, care se întoarce din propria „cenuşă” în oraşul natal, Berlin, precum pasărea mitologică, Phoenix. După ce un doctor i-a refăcut chipul complet desfigurat, ea îl caută pe Johnny, soţul ei, despre care nu mai are nicio veste. Din caravana filmelor mai face parte şi „Ida” (regizor Pawel Pawlikowski), pelicula câştigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, care prezintă călătoria transformatoare a Annei, o tânără orfană ce urmează să depună jurământul la mănăstirea unde a crescut, dar care trebuie să petreacă o săptămămână cu singura ei rudă în viaţă, prima ei săptămână petrecută în afara mănăstirii.

Proiectul Cinema-Edu a fost iniţiat, în 2010, de Asociaţia Culturală Macondo şi are drept scop educarea nonformală a tinerilor folosind cinematografia. În Roman, proiectul este prezent pentru a doua oară.


COMENTARII

WORDPRESS: 0