Licean olimpic, viitor preot

Andrei Turcu (foto) a venit să studieze la Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” tocmai de la Mănăstirea Cașin, județul Bacău, ca să se facă preot. A simțit că apropierea de Dumnezeu îl va face să uite de traiul modest de acasă.

 

 

Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a șase burse școlare al căror cuantum este de 15.000 de lei pentru fiecare an școlar, începînd cu luna martie 2012. Bursele lunare, pe perioada completării studiilor,  sînt condiționate de menținerea sau depășirea performanțelor  școlare ce-i recomandă pe bursieri ca viitori specialiști ce vor contribui la prosperitatea și renumele comunității.

 

Andrei Turcu este elev în clasa a X-a, dar s-a făcut remarcat încă de la început prin mintea ascuțită, spiritul comunicativ și capacitatea de a-și impune părerile și ideile la nivelul clasei. Sîrguința și dragul de carte au făcut din Andrei un elev olimpic: în 2011, a obținut locul III la faza națională a Olimpiadei de Religie  – Studiul Biblic al Vechiului Testament, fiind premiat, pentru această performanță, în cadrul Galei Excelenței Învățămîntului Nemțean. Faptul că stă la căminul seminarului, cu un program care îi împarte ziua strict, nu îl deranjează și nici nu se consideră defavorizat, în comparație cu colegii de generație care studiază la liceele laice. Face parte din formarea pentru cariera care consideră el că i se potrivește cel mai bine.
Este destul de dificil de respectat acest program dacă nu ai chemare. În afară de programul școlar obișnuit, elevii participă și la programul liturgic, care se desfășoară înainte de începerea cursurilor și după cursuri„, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic „Sfîntul Gheorghe”.

Andrei a demonstrat că are pe deplin calitățile necesare și a fost desemnat paracliser de către preoții slujitori ai Catedralei Episcopale din Roman, el îndeplinindu-și această misiune și pe perioada vacanțelor școlare, pe care le petrece, de asemenea, la Centrul Eparhial. Andrei consideră că ceea ce i se întîmplă acum reprezintă doar începutul unei misiuni frumoase, căreia dorește să i se dedice în totalitate.
Îmi doresc foarte mult să studiez la Facultatea de Teologie și să fiu preot. Acesta este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult„, a spus Andrei Turcu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0