Liber la locuinţe prin programul Prima Casă

Plafonul garanţiilor pentru credite va fi suplimentat cu un miliard de lei. Proiectul de hotărâre de guvern are în vedere alocarea a 300 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În acest an, numai la BancPost Roman au fost acordate 32 de astfel de credite.

Tinerii romaşcani dornici să aibă o casă au avut şi în 2013 noroc de programul Prima Casă, numai de la BancPost fiind aprobate 32 de credite în baza acestui program guvernamental. „La nivel zonal, în cele şapte judeţe care fac parte din aria mea de competenţe, cererea şi interesul maxim s-au manifestat mai ales în oraşele centre universitare, după justificatul interes al părinţilor de a-şi şti copiii, pe perioada studiilor, într-o locuinţă cu minim confort raportat la costuri. Iaşiul este cu cele mai mari solicitări, apoi Bacăul şi Suceava, dar mai mult pentru garsoniere şi apartamente cu două camere, unde sunt mai uşor de susţinut şi costurile cu întreţinerea. A fost o stagnare în lunile de iarnă, o creştere de interes în lunile de primăvară şi, acum, iarăşi suntem la nivel de discuţii şi evaluări cu potenţialii clienţi ai programului. În mod cert, programul este un succes, fie el şi raportat la cele 340 de dosare de credit soluţionate la nivel zonal, până la acest moment”, apreciază economist Vasile Mocanu, director zonal al BancPost.

Cu venituri de circa 3.000 de lei pe lună, o tânără familie obţine un credit de circa 35.000 de euro, pentru 30 de ani, rata lunară pentru casa de 120 de metri pătraţi construită în baza programului Prima Casă fiind de 800 de lei. Nu la fel stau lucrurile la alte bănci şi în situaţia în care tinerii cu venituri mai mici. Deşi normele bancare nu pun restricţii la accesul la credite de acest tip, singura condiţie fiind sustenabilitatea financiară – şi care om normal nu-şi doreşte să muncească mult pentru a trăi bine şi a avea, în primul rând, propria locuinţă -, sunt bănci în Roman la care tinerilor cu salariul minim pe economie „li se dă cu flit”, din comoditate sau rea-voinţă. Din moment ce piaţa imobiliară mai înregistrează oferte bune de 7-8.000 de euro o garsonieră sau 12-15.000 de euro apartament cu două camere – locuibile din prima, nu trebuie să fii mare specialist pentru a calcula că, aplicând sumei dobânda de la Prima Casă, rezultă o rată lunară sub 100 de euro, adică ar putea şi cei cu salariul minim pe economie să plătească 30 de ani un astfel de credit.

 

Guvernul vrea, băncile mai stau pe gânduri

 

Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casă cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit unui proiect de hotărâre.

„Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima Casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013. Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului 119/2010”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Garanţiile se vor acorda şi plăti numai în moneda naţională, iar costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, cel pentru formalităţile de publicitate şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări.

Totodată, finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele.

Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Ics 6 ani

  Titlul e „putin” gresit. „Bun venit in sclavie” era mai potrivit. Ca exact asta e programul „prima casa”. Un program de ajutorare a BANCILOR si de inlantuire a tinerilor pentru toata durata vietii lor active.
  E convenabil pentru afaceristi. Statul castiga „vite in jug” care de-acu` incolo or sa traga 30 de ani si vor tine cu dintii de locul de munca, oricat de prost platit e; basca ceva argumente de manipulare pe la alegeri.Bancile castiga din dobanzi si comisioane, mai baga pe gat niste asigurari si alte produse bancare(carduri…etc).
  Tinerii castiga…..drumul spre pierzanie. Ratele vor creste in timp, salariile nu prea. 30 de ani fara concedii, 30 de ani cu „iar s-a marit rata, la ce sa mai renunt ca sa o platesc?”. Mai castiga locuinte supraevaluate(grav) din cauza interventionismului statului.
  Ca o metafora, asa, cei care apeleaza la acest program se condamna singuri la 30 ani de inchisoare.Pentru care mai si platesc….

 • Iulian 6 ani

  Curs valutar BancPost 30 iulie 2013 Cumparare EURO =4,3360
  35000 Euro X 4,336=151760 Ron

  TIP CREDIT
  Prima casa
  PRET LOCUINTA
  204.876 RON
  CREDIT
  151.760 RON
  PERIOADA
  30 ani

  Banca Bancpost
  Denumire produs Credit imobiliar – Prima Casa

  COSTUL TOTAL AL CREDITULUI
  Comision la acordare (platit la obtinerea creditului) 0,0 RON
  Prima rata 1.045,7 RON
  Comision anual (primul an) 0,0 RON
  Costul cu asigurarile (primul an) 318,7 RON
  DAE 7,80%
  Suma de rambursat 379 235,9 RON
  INFORMATII DESPRE DOBANDA
  Tip dobanda variabila
  Mod de fluctuatie dobanda Robor la 3 luni + 2,5%
  ALTE COMISIOANE
  Conditii speciale pentru creditele acordate pana la finele anului, banca ofera un voucher de 2.000 lei pentru amenajarea casei sau pentru cheltuieli personale
  Comision de rambursare anticipata 0%
  SOLICITANTI ELIGIBILI
  Venit minim necesar
  estimari 2.341,4 lei
  Varsta minima 21 ani
  Grad maxim de indatorare pana la 60% in functie de analiza scoring
  CONDITII DE ACORDARE
  Perioada de gratie intre 3 si 12 luni (optionala)
  Avans minim 5% (locuinte mai mici de 75.000 euro), 5%+diferenta pana la 75.000 euro (pentru locuinte mai scumpe de 75.000 euro)
  Asigurari asigurare imobil
  care este diferenta intre o rata de 800 Ron si una de 1054,7 Ron. Doar 254,7 Ron, adica un sfert din rata pe care trebuie sa o platesti lunar timp de 30 de ani la un DAE de 7,80 %