Legumele, fructele şi pasta de tomate au fost luate la control

S-au descoperit fructe care erau comercializate fără a li se cunoaşte provenienţa şi pastă de tomate care prezenta abateri de etichetare.

Comisarii pentru Protecţia Consumatorului din Neamţ au verificat, în perioada 20 – 24 iulie, modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete şi a pastei de tomate. Au fost verificaţi 16 operatori economici.

În cazul legumelor şi fructelor ambalate, la doi operatori economici s-au descoperit nereguli privind informarea completă a consumatorilor. Erau comercializate lămâi, portocale, piersici, nectarine, fără etichetare în limba romană, şi mere de provenienţă Polonia, fără nicio informaţie inscripţionată pe ambalaj. De asemenea, erau comercializate mere IDARED – provenienţă Polonia şi GOLDEN – provenienţă Italia, pentru care eticheta de prezentare anunţa  „calitatea I”, iar pe eticheta produsului, declarat de producător, era înscris „calitatea II”.

În ceea ce priveşte pasta de tomate, au fost constatate abateri de etichetare faţă de prevederile legale cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate. De exemplu, se afla la comercializare un tip de pastă de tomate, având pe ambalaj menţiunile „Fără coloranţi. Fără conservanţi”, în condiţiile în care este interzisă oricum adăugarea de astfel de aditivi în pasta de tomate, informaţie care poate induce consumatorii în eroare, asupra unui avantaj al produsului pe care îl au, în fapt, toate produsele similare.

„Pentru abaterile constatate, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 3.794 de kilograme de legume – fructe şi pastă de tomate, în valoare de 15.639 de lei, s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 26.000 de lei, şi patru avertismente”, a declarat Natalia Hruşcă, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ.


COMENTARII

WORDPRESS: 0