[FOTO] Legionarul din Săbăoani își expune sculpturile în capitala Franței

HomeCultural

[FOTO] Legionarul din Săbăoani își expune sculpturile în capitala Franței

 

Pe 18 martie, artistul săbăonean Gabriel Robu își va expune sculpturile la Muzeul Militar „Hotelul Invalizilor”, din Franța, unde este invitat de Guvernatorul Militar al Parisului. Nu este pentru prima dată când expune în această locație.

„Expoziția din 18 martie are loc în paralel cu adunarea parașutiștilor veterani din care fac parte și la care, de asemenea, am să mă strădui să ajung. Expun circa 20 de lucrări. În iunie, particip la o expoziție concurs, cu temă dată, la care pot fi declarat artist al armatei. Subiectul impus este «Militarul în oraș», la care trebuie să mă inspir din viața cotidiană. Una dintre idei mi-a venit în gara de la Paris, unde sunt amplasate piane la care poate cânta oricine. Într-o zi, am văzut așezându-se la pian un soldat care și-a așezat pușca la spate și a  început să cânte. Era polonez, ca Chopin. Așa mi-a venit ideea să sculptez «Soldatul la pian».  Distincția care se dă la această expoziție este ca o acreditare specială, care atrage o recunoaștere aparte, fiind unul dintre cele mai prestigioase titluri pe care le poate obține un artist francez. Membru al Asociației Artiștilor Francezi sunt de mult, dar Artist al Armatei am să devin în acest an. O altă expoziție la care sunt invitat în 2017 va avea loc la Domul lui Napoleon, în apropierea capelei în care este înmormântat marele strateg militar, în Sala Guvernatorului (generalul strategic pentru Paris se numește guvernator), expoziție la care participă peste 200 de artiști. Sunt expoziții prestigioase la care participă doar artiști invitați”, a declarat, în exclusivitate pentru Ziarul de Roman, sculptorul din Săbăoani.

Sculptură în rădăcină de măslin

Faima lui Gabriel Robu, ce-și are originile pe plaiurile nemțene, a fost câștigată cu multă trudă de-a lungul ultimilor 20 de ani în care a reușit să îmbine cu succes calitatea sa de membru al Legiunii Străine din Franța, cu cea de artist. Are la activ circa 500 de lucrări, din care majoritatea sunt vândute. Cea mai scumpă sculptură a sa a fost în marmură albă, s-a vândut în America și a costat 6.000 de euro.

„Fac sculpturi în lemn și piatră dar, în ultima perioadă, m-am axat pe o categorie de lemn aparte. Rădăcina de măslin are origini mediteraneene și este foarte greu de lucrat. Mai dificilă decât marmura! Are, însă, o structură complexă și se evidențiază printr-un colorit aparte al fibrei, fiind preferată și de clienți. Cei mai mulți francezi preferă lucrările din lemn de măslin, cu toate că am avut lucrări în piatră care au plecat în străinătate. În America au plecat și o parte din lucrările pe care le-am realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, când am creat seria inimilor frânte, lucrări ce au fost realizate integral din rădăcină de măslin. Prețul lor a variat între 150 și 350 de euro. Atunci când se expune în cadrul unei expoziții concurs, prețul solicitat pentru lucrări este mai mic, chiar dacă lucrările sunt excepționale”, ne-a mărturisit artistul săbăonean.

Cine este artistul legionar?

Gabriel Robu s-a născut la Săbăoani. Se trage din familie de tâmplari și a fost legionar în cadrul Legiunii Străine din Franța timp de 15 ani și trei zile, după care a ieșit la pensie. A ales să rămână acolo pentru că a considerat că șansele sale de a se împlini ca un artist total sunt mai mari în Franța, atât din punct de vedere artistic, cât și financiar. „Un artist care nu vinde este un artist mort! Ori, în Franța este piața mea!”, a conchis sculptorul.

Pe de altă parte, România nu i-a prea acordat nici o șansă. În urmă cu câțiva ani, a contactat o expoziție din București, unde ar fi fost interesat să-și expună lucrările. I s-au cerut 1.000 de euro pe zi, sumă care, în opinia lui, este exorbitantă. Costurile pe care le are în Franța pentru expozițiile sale sunt cu mult mai mici. „Am rămas uimit de cât de mare a fost suma pe care mi-au solicitat-o. Ori eu, în Franța, nu plătesc aproape nimic! La marele palat al Parisului, unde a expus Brâncuși faimoasa sculptură Prințesa X și unde a fost expusă «pepita de aur» am plătit, pentru două sculpturi ce au stat acolo o lună, 400 de euro”, susține Gabriel Robu.

Acesta s-a înscris în legiune în 1995, pe 22 noiembrie, cu opt zile înainte de aniversarea sa. Tot în aceeași perioadă, a devenit pasionat  de sculptură. „Se poate spune că e, oarecum, o moștenire de familie, pentru că atât tata, cât și bunicii mei au fost un fel de artizani ai lemnului. Bunicul Sulo chiar a murit căzând de pe acoperișul bisericii, unde încerca să repare ceva. Bazele meseriei mele au plecat de acasă! Eu am avut noroc de niște șefi buni, în legiune. În 1998, șeful regimentului a venit în atelierul de tâmplărie și m-a întrebat cu ce mă ocup. Reparam o ușă din lemn masiv și i-am spus că sculptez, în timpul liber. I-am arătat sculpturile, i-au plăcut și s-a oferit să mă ajute să le expun. Prima expoziție a fost în 1999.  Atunci nu aveam nici o temă militară, ci era, mai curând, un stil abstract, futurist. Pe urmă, am început să fac lucrări pentru armată și, la sfârșitul săptămânii, îmi făceam sculpturile mele. Aici, când te angajezi în Legiune, pleci de la zero. Rând pe rând, înveți să faci de toate! Așa e doctrina legionară. Pe urmă, dacă se dovedește că ai veleități aparte, acestea sunt sprijinite și cultivate, dar, indiferent de situație, rămâi soldat și pleci în misiuni, atunci când este cazul”, ne-a mărturisit săbăoneanul.

La pensionare, în 2010, fiecărui comandant i-a făcut cadou o sculptură. A rămas prieten cu toți foștii lui superiori. A hotărât să-și deschidă un atelier de sculptură la marginea Parisului, a devenit cetățean francez cu acte în regulă și intenționează să progreseze în arta sa. Întrucât nu putem publica decât o mică parte din fotografiile operelor sale, pasionații de artă și curioșii îi pot viziona lucrările pe site-ul propriu http:/gopco.livegalerie.com.

 

În expoziție la Domul lui Napoleon - Hotelul Invalizilor - Paris, 2015

În expoziție la Domul lui Napoleon – Hotelul Invalizilor – Paris, 2015

 

Sculptură expusă la Muzeul Legiunii - Aubagne, Franța

Sculptură expusă la Muzeul Legiunii – Aubagne, Franța

 

Decorațiile și darurile ținutei

Decorațiile și darurile ținutei

 

Defilare - 1996

Defilare – 1996

 

Operațiune de război

Operațiune de război

 

Legionar parașutist în Africa

Legionar parașutist în Africa

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0