Legea care sperie adolescenții

Minorii vor avea acces în baruri şi cluburi numai însoţiţi de părinţi. O propunere legislativă prevede că minorii până în 16 ani nu mai au voie să intre, neînsoţiţi, în cluburi, baruri şi discoteci. 

Proiectul de lege care interzice accesul minorilor, care nu au împlinit 16 ani, fără însoţitori în baruri, cluburi şi discoteci unde se vând băuturi alcoolice şi produse din tutun a fost adoptat săptămâna aceasta de Senat. Legea interzice vânzarea băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Măsura se vrea o sperietoare pentru unii adolescenţi care îşi petrec vremea mai mult în cluburi, dar şi pentru proprietarii de localuri.

„La 16 – 17 ani, eu cred că gândeşti destul de bine şi poţi lua decizii de unul singur. Nu este nevoie de un major pentru a putea intra într-un pub. Nu poţi să interzici aşa ceva. Este îngrădirea unui drept pe care îl are oricine. Este normal să nu intre într-un pub un puşti de şapte ani, dar, dacă vorbim de 16 – 17 ani, situaţia nu este în regulă. Nici ca părinte nu sunt de acord cu iniţiativa asta. Dacă feciorul meu are 16 ani şi vrea să intre într-un bar, este treaba lui ce face. Poate să intre fără probleme, din partea mea are libertatea asta. Decât să stea pe stradă în Roman – şi mă refer strict la Roman, unde poate să fie jefuit sau agresat la orice oră -, prefer să fie într-un pub în siguranţă. Cu toate acestea, nu sunt de acord cu vânzarea către minori a băuturilor alcoolice”, a spus proprietarul unui pub din Roman. Unii părinţii văd, însă, cu ochi buni o asemenea măsură şi consideră că, astfel, accesul la tentaţiile vârstei este limitat, în pofida faptului că dreptul la alegere pe care îl are copilul este oarecum încălcat. „Am doi copii, unul de 12 ani şi celălalt de 17 ani, şi cred că este o iniţiativă bună, având în vedere câte tentaţii există în ziua de azi. La vârsta lor, pot să cadă uşor într-un anturaj în care consumul de alcool este ceva obişnuit. Cât despre însoţirea lor într-un club, la vârsta mea chiar nu mă gândesc să fac aşa ceva. Nu e ceva comod nici pentru mine, dar nici pentru copil, deoarece s-ar putea să se simtă stânjenit. Nici nu cred că ar vrea. Susţin acest proiect şi cred că poate aduce un beneficiu real viitorului pe care îl au adolescenţii. Noi, ca părinţi, nu îi putem supraveghea mereu. Chiar dacă avem telefoanele mereu cu noi, el poate să-mi spună ca este într-un loc şi el, de fapt, este cine ştie unde”, ne-a spus Valetin Pătrașcu, de 43 de ani, din Roman.

Cei care sunt direct vizați de această lege, adolescenţii, spun că în Roman nu sunt prea multe locuri unde să-ţi petreci timpul liber şi nu consideră că este ceva rău dacă stau, uneori, în baruri. „Nu este neapărat nevoie să bei când te duci într-un bar. Cine a făcut legile astea, nu are treabă cu realitatea. Timpurile s-au schimbat. Nu avem unde să ne întâlni; doar nu o să stăm pe străzi, să discutăm sau să ne petrecem timpul liber. Dacă vrei să faci ceva rău, faci oriunde, nu numai într-un bar sau în discotecă. Este anormal ce se întâmplă”, a apreciat un tânăr romașcan.

70 de elevi prinşi în baruri în timpul cursurilor

De la începutul anului şi până în prezent, Poliţia Locală Roman a desfăşurat mai multe activităţi de combatare a absenteismului în şcoli. Până acum au fost trimise peste 70 de notificări, atât părinţilor, cât şi cadrelor didactice, cu privire la elevi găsiţi în baruri în timpul cursurilor.

„În ultima perioadă, aceste notificări au fost mai puţine, ceea ce înseamnă că acţiunile au avut succes. Referitor la această nouă lege, nu putem să ne exprimăm un punct de vedere mai în detaliu până nu vom citi conţinutul acesteia. Dar, în general, barurile nu sunt locuri adecvate minorilor”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman.

Propunerea legislativă prevede, la sancţiuni, posibilitatea suspendării activităţii localului pe o perioadă de 30 de zile, pentru comercializarea băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun către minori. La capitolul amenzi, încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.


COMENTARII

WORDPRESS: 0