Legea asociațiilor de proprietari ne face viața mai bună

Dimensiune text

Deputaţii au votat proiectul inițiat de senatorul Cadăr, cu largă majoritate. Camera Deputaţilor a avut votul final asupra acestui proiect. Modificarea legii se va face odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noilor reguli. Senatorul Cadăr consideră că romaşcanii sunt „coautori” ai acestui proiect. 

Administratorii asociaţiilor de proprietari vor trebui să-i înştiinţeze periodic pe locatarii asociaţei cu privire la cheltuielile efectuate. Această obligaţie este prevăzută într-un proiect de lege care a fost adoptat, săpătămâna trecută, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Este vorba despre proiectul de lege pentru completarea articolului 36 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, iniţiat de senatorul romaşcan Leonard Cadăr.

În proiectul de lege votat de deputaţi se stabileşte că administratorii urmează să informeze la fiecare trei luni proprietarii în privinţa cheltuielilor pe care asociaţia le face, precum şi a veniturilor pe care le încasează, şi să îşi asume răspunderea acestor informări. Mai exact, administratorii vor tebui să informeze trimestrial, în scris sau prin poştă electronică, proprietarii, membrii asociaţiei de poprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de poprietari, sub semnătura proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari, se precizează în proiectul de lege.

Senatorul romaşcan Leonard Cadăr

Senatorul romaşcan Leonard Cadăr

„În documentul trimis către Guvern, atât eu, cât şi colegii mei senatori, am propus ca administratorii să fie obligaţi să-i înştiinţeze trimestrial, pe proprietarii de apartamente, cu privire la situaţia financiară a asociaţiei, situaţia plăţilor facturilor, a plăţilor salariale, a restanţelor la facturi, a lucrărilor angajate în numele asociaţiei etc. Consider că, printr-o astfel de obligaţie, făcută sub semnatură privată de către adiministratorul şi preşedintele de asociaţie, vor fi evitate unele fraude ce au mai avut loc în Roman şi în toată ţara. Este ştiut faptul că au fost numeroase situaţii în care proprietarii de locuinţe au fost nevoiţi să suporte din propriile buzunare fraudele făcute de către unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi, de aceea, doresc, la iniţiativa mai multor romaşcani cu care am discutat, ca astfel de cazuri să nu se mai repete”, a declarat, pentru Ziarul de Roman, senatorul PSD Leonard Cadăr, în luna ianuarie, atunci când Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ. Acum, parlamentarul se reface în spital în urma unui accident rutier.

Modificarea legii privind asociaţiile de proprietari a fost iniţiată ca urmare a faptului că, în ultimii ani, autorităţile publice romaşcane au fost sesizate, în mai multe rânduri, cu privire la mai multe inadvertenţe conţinute  în acest act normativ. Prevederile acestei legi i-au nemulţumit pe mulţi dintre romaşcanii care locuiesc la bloc, în special pe cei de bună credinţă, cei ce îşi plătesc la zi datoriile. Astfel, nu puţine au fost cazurile în care proprietarii de apartamente care şi-au achitat facturile la timp s-au văzut în situaţia de a rămâne fără o serie de utilităţi, din cauza faptului că unii dintre vecini au acumulat datorii. Au existat şi cazuri în care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au făcut tot felul de artificii financiare care au afectat buzunarul proprietarilor de locuinţe. Nu puţine au fost şi cazurile în care neregulile comise de reprezentanţii unor asociaţii de proprietari au ajuns pe masa anchetatorilor, însă pagubele create de administratorii cu probleme au fost plătite tot de către proprietari. Acest lucru i-a determinat pe mai mulţi romaşcani de bună credinţă să ceară sprijinul parlamentarilor, în vederea modificării mai multor prevederi ale acestei legi, modificări care să împiedice artificiile financiare ale unora dintre administratorii de asociații, dar și protejarea celor care îşi achită la zi facturile la utilităţi.

Initiaţiva legislativă a fost adoptată de 286 de deputaţi, din cei 287 prezenţi. Proiectul mai trebuie promulgat de preşedintele României şi, apoi, publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • O MUNCA IN PLUS PENTRU ADMINISTRATORII DE ASOCIATI INITIATIVA ESTE FOARTE BUNA DEOARECE NICIODATA NU SE STIE CE SE CHELTUIESTE SAU CE VENITURI INTRA IN ASOCIATIE , IN ADUNARILE GENARALE SE PREZINTA DOAR SUMAR ACESTE CHELTUIELI S-AU INCASARILE DE LA PROPIETARI , ADMINISTRATORII SI CENZORII VOR FACE O MUNCA IN PLUS SI CORECTA CEIA CE AR TREBUI SA PRIMEASCA O INDEMNIZATIE MAI MARE BINENTELES CU PROPUNEREA SI APROBAREA ADUNARII GENERALE .SPERAM CA PROPIETARII SA FIE MULTUMITI .
  VA DORIM SUCCES !

 • MARIN 5 ani

  Numai sa se respecte si sa fie obligatie de serviciu sa dea explicatii si sa fie macar afisate toate cheltuielile insotite de facuri si in special sakariile ca nu o mai scoti la capat cand ceri explicatii sau sa ti se arate facturi sa justifice bamii pe care-I incaseaza ,NICI VORBA SA LE ARATE.Se cred proprietari pe proprietatile propietarilor

 • MARIAN 5 ani

  LA 3 LONI PRIN POSTA SI IN FIECARE LUNA LA AFISIER SA FIE VIZIBILE TOATE SUMELE FACTURILOR INCLUSIV SALARIILE LA CARE NU SE MAI STIU SUMELE

 • Aceasta modificare a lrgii nu are vointa cetatenilor ce locuiesc la bloc stiind ca cetatenii nu vor sa mai plateasca milioane de lei celor din asociatii ce nu sant reprezintati de acestia ,care singurul lucru pe care il fac este strangerea banilor de la utilitati pentru care un administrator prntru 500 chitate emise pe luna primeste peste 2000 lei cu tot cu prime si alte facilitati pe cand un functionar de la primaie emite peste 5000 de chitante si primesc sub 1000 lei aceasta se datoreaza a necunoastere de catre populatie si neimplicare.
  Singura rezolvare este facturarea individuala a utilitatilor si plata direct la banca la fel ca la gaz metan si energie electrica a consumului citit pe indexul contoarelor ,in acest fel se elimina acesti paraziti ce lucreaza pentru furnizori de utilitati pe banii nostrii.
  Afara cu parazitii…..

  • Gica 5 ani

   Sunt utilitati care nu pot fi platite individual, cum ar fi gunoiul. Paraziti sunt cei care lucreaza pt asociatie, nu sistemul.