Laurenţiu Leoreanu lasă Primăria pentru Parlament?

Laurenţiu Leoreanu lasă Primăria pentru Parlament?

Laurenţiu Leoreanu: „Reforma sistemului administrativ trebuie demarată prioritar – pentru o Românie modernă şi funcţională”
Cine sunt cei care au locul 1 la alegerile parlamentare
17 senatori și 43 de deputați a avut judetul Neamț de la Revoluție și până acum

 

Încă dinainte de alegerile locale pentru desemnarea primarului şi a consilierilor locali s-a tot vorbit despre faptul că Laurenţiu Leoreanu ar dori să reprezinte municipiul mai mult la Bucureşti decât în Roman, deşi el anunţase că acesta este ultimul mandat de primar pe care şi-l mai doreşte, dar fără să spună dacă şi un mandat dus la final. În acest moment, edilul Romanului nu spune că nu ar candida la Parlament şi ar lăsa Primăria Roman, întrebarea fiind: pe mâna cui?

leoreanu-camera-deputatilor copy2

Aşa cum spuneam, zvonurile, cele mai multe venite din partea taberelor adverse, l-au dat pe edil ca şi plecat deja în Parlament, dinainte să se ştie rezultatul de la alegerile locale, câştigate la mare distanţă, cu un scor pe care greu un politician îl poate obţine după două mandate şi erodarea de rigoare. Dacă până acum aceste discuţii s-au purtat pe la colţuri şi doar în partide, luni, 22 august, întrebat în conferinţa de presă despre viitorul politic, primarul Laurenţiu Leoreanu nu a negat o eventuală candidatură şi plecarea sa de la cârma municipiului, dar a şi precizat că nu a luat sau s-a luat vreo decizie în acest sens. „Să vedem ce parlamentari pot să reprezinte Romanul la Bucureşti. Decizia mea depinde de acest lucru”, a declarat, mai timid, primarul Laurenţiu Leoreanu.

„Nu vorbim, dar nici nu exclud o candidatură a mea”

În schimb, acesta a punctat un adevăr trăit de cei mai mulţi cetăţeni ai acestei ţări, şi anume acela că în Parlamentul României au ajuns şi persoane care sunt, vorba românească, „pe dinafară”: „Mi-aş dori ca Parlamentul următor să fie mult mai valoros, pentru că, din punctul meu de vedere, jumătate dintre parlamentarii care sunt acum nu au ce căuta acolo, nu au habar despre administraţie, despre legislaţie. Nu au numai o pregătire slabă, mie mi se pare că au şi o pregătire personală slabă, o atitudine şi un limbaj care nu sunt cele mai adecvate pentru poziţia de parlamentar”.

Edilul Romanului spune că vrea ca Romanul să fie reprezentat la nivel înalt şi reprezentat în sensul ca cineva să lupte pentru acest municipiu, oferind, în afara contextului şi a acestei întrebări despre o eventuală plecare, exemplul Elenei Udrea, despre care, inclusiv acum, în ciuda cercetărilor în care este implicată, primarul Laurenţiu Leoreanu a spus că a ajutat foarte mult oraşul, „atunci când i s-a cerut şi a putut”.

„Dacă văd că lucrurile nu se pot… şi Romanul e trecut cumva în uitare, atunci trebuie să pun mâna pe hăţuri, trebuie să trec în faţă şi să fac un pas următor pentru ca să pot ajut aici şi să fac lucrurile să meargă mai bine. Dar, în momentul de faţă nu este luată o decizie în acest sens. Am spus că nu exclud absolut nimic, pentru că, până la urmă, dacă ar apărea o astfel de posibilitate – care ar trebui discutată cu conducerea partidului şi la nivel judeţean, şi la nivel naţional – este o cinste şi o demnitate, şi pentru mine ca om, şi pentru Roman, ca oraş, să aibă o reprezentare bună la nivel parlamentar. Deci nu vorbim despre o candidatură a mea în momentul de faţă, dar nici nu exclud o candidatură a mea în momentul de faţă”, a precizat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Adevărul candidaturii se va şti în septembrie

La acest final de săptămână, vineri şi sâmbătă, la Braşov, va avea loc Liga Aleşilor Locali din PNL, edilul Romanului recunoscând că sunt primari care şi-ar dori ca Laurenţiu Leoreanu să fie parlamentar:  „Grupul primarilor PNL îşi doreşte ca lucrurile să se aşeze cât mai repede, cât mai bine şi să aibă un reprezentant al lor în care să aibă încredere. Sunt discuţii şi, probabil, după Liga naţională a aleşilor locali, începutul lunii septembrie va aduce şi cristalizarea unor soluţii în judeţul Neamţ, aşa cum sperăm să se întâmple în întreaga ţară”.

Luni, presa naţională a anunţat că Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare pe 4 decembrie, data de 20 octombrie fiind cea limită pentru depunerea listelor şi candidaturilor. În aceste condiţii, pentru adunarea de semnături, proces ce durează circa o lună, este nevoie de cunoaşterea candidaţilor, pentru că, la aceste alegeri, se votează lista de partid, şi nu omul, aşa cum a fost la ultimele două scrutine pentru Parlament.

„Ca să aduni semnături, eu aşa mă gândesc, trebuie să aduni pentru nişte nume. Oamenii trebuie să fie în cunoştinţă de cauză pentru cine semnează. Eu cred că până pe 15-20 septembrie cel mai târziu ar trebui ca lista să fie bătută definitiv în cuie. Vom vedea şi ce propuneri primim de la Liga naţională a aleşilor locali de la Braşov”, a mai spus edilul.

Oare cine, oare cine?

În varianta în care Laurenţiu Leoreanu, fie că-şi doreşte, fie că va fi nevoie sau nevoit, va pleca în Parlament – cel mai probabil pe o funcţie de deputat, Camera Deputaţilor având cele mai multe pârghii legislative pe partea de interacţiune cu administraţia locală –, întrebarea este cine îi va lua locul.

Răspunsul era unul simplu la alegerile locale, pregătit pentru preluarea administraţiei acum sau peste patru ani, din partea echipei lui Laurenţiu Leoreanu, fiind actualul viceprimar – Lucian Micu. Însă, acesta din urmă a fost declarat, în vară, incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru o prostie drept vorbind, dar legiferată – deci e corectă, decizie care a fost contestată în instanţă. Conform ANI, dacă va câştiga procesul, Lucian Micu nu va mai putea candida timp de trei ani pentru o funcţie publică, deci nici pentru Primăria Roman în primăvara viitoare, când ar urma să fie anticipatele. Dacă până în decembrie va câştiga, în funcţie de câtă încredere are în justiţie şi cum se va mişca aceasta, atunci Lucian Micu va putea candida, dacă îşi va dori, bineînţeles. Semne de interes există, acesta creându-şi, imediat după locale, o pagină proprie de socializare, renunţând la contul de prieteni, şi unde postează informaţii despre munca şi viaţa personală.

O altă întrebare se pune taberei adverse a PNL, adică PSD-ului, cel care, la aceste alegeri locale, a înregistrat un eşec prin faptul că cel pe care l-a propus candidat nu a reuşit să obţină nici măcar scorul partidului. Este vorba de Gheorghe Oprea, adus din afara politicii, mult mai puţin cunoscut în raport cu edilul – care, timp de aproape opt ani, a apărut aproape zilnic în presa scrisă şi la televizor -, dar cu avantajul că venea ca tehnocrat, ca un om care nu a făcut politică. Nu i-a folosit foarte mult acest avantaj speculat de partid, astfel încât Gheorghe Oprea s-a întors acum la muncă, înapoi la ANAF, funcţie care nu-i permite să facă şi politică. După locale, Gheorghe Oprea şi-a creat o oarecare notorietate, dar nu se ştie dacă mai este şi dispus să reintre în hora politică. Astfel, nici PSD nu are foarte multe variante.

De altfel, pentru alegerile Parlamentare, Romanul, din partea partidelor politice, are foarte puţine variante de oameni interesaţi şi capabili să reprezinte interesul comunităţii. Cei care pot nu vor şi cei care vor trebuie să mai şi poată candida.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • jonhny 2 ani

  merita sa fie in parlament , eu il sustin , va ajuta si mai mult acest oras , si ca mine gandesc toti romascanii . mai mult sper sa faca ordine in primarie pana la plecarea lui ca sunt ceva trantori care il mananca de …

 • Succes dle primar sper sa intrati in parlament si sa fiti vocea noastra a celor care au nevoie de reprezentare in parlament .

 • e bine daca o sa fiti senator sau deputat de Roman , o sa fiti pe un alt nivel si asa o sa ridicati romanul , iar familia romascana o sa fie motorul dv , Stima dle primar

 • si eu va votez pentru parlamentare , sper ca aici veti pune un om nepatat ,un om nou ,nu care e acum vice sau e consilier , puneti pe cineva care nu e prins de nas cum is astia de acu’ in rest totul o sa fie bine .

  • Buna ziua, ati postat trei comentarii la acest articol, cu trei pseudonime (bianca s, george si deanzel). Va rugam pe viitor sa va pastrati un singur nume ca sa va putem aproba comentariile.

 • Daca s-ar putea , as dori sa fie si primar la Roman si parlamentar la Bucuresti.

 • Intrebare:De ce a mai depus juramant la investitura? Sau ce il determina sa candideze in alta parte? Nu cumva situatia creata de el prin risipirea dubioasa a banilor publici?Vorba aceea „dupa el potopul”!

 • Sau se simte vinovat pt nepotismul pe care la produs si care a devenit contagios ? Sa lase pe altcineva care va putea sa ajute si sa apere interesele persoanelor defavorizate care nu au pile , dar au TALENT si VOINTA.

 • domnule Primar, daca doriti sa fiti Senator aveti un vot de la mine. Am o singura dorinta. Nu lasati in locul Dumneavoastra pe NESIMTITUL de MICU. Aroganta este patologica.

 • error: Content is protected !!