Laptele orășenilor, transportat prin nămeți

Dimensiune text

Romeo Popa, din comuna Făurei, este unul dintre fermierii care aprovizionează populația orașului cu lapte proaspăt, vîndut la dozator. El a înfruntat ninsoarea și viscolul pentru ca romașcanii să poată avea pe masă acest aliment de bază.

 

 

Inginerul Romeo Popa (foto), în vîrstă de 34 de ani, din satul Mișcunești, comuna Făurei, este unul dintre eroii acestei ierni. Zilnic, el s-a luptat cu nămeții pentru a aduce, de la peste 22 de kilometri, laptele care se vinde la dozatorul din „Piața Mică” a orașului.
Ca să ajungă cu laptele la drumul județean Piatra Neamț – Roman, troienit de ninsorile din ultimele zile, a trebuit să folosească un vehicul cu tracțiune animală din propria gospodărie pentru a desfunda drumul și pentru ca, apoi, să poată ajunge cu mașina de lapte la Roman. Altfel, ar fi rămas cu marfa nevîndută, iar clienții care cumpără de la el în fiecare zi – nemulțumiți.
M-am trezit la 4.30 dimineața ca să mulg animalele. A fost așa de frig, încît conductele de apă din fermă au înghețat. Apoi am desfundat drumul cu lopata, ca să pot ieși din comună. Fără spor, pentru că vîntul o așeza la loc„, a spus inginerul Romeo Popa.

Unii ar spune că episodul descris face parte din munca fermierului, alții – că este de lăudat pentru că aprovizionează populația cu lapte proaspăt. Oricare a fost prețul drumului laptelui prin nămeți, cel al unui litru de lapte a rămas neschimbat – de 2,5 lei.

 

Vinde lapte la un automat și către Dorna Lactate

Tînărul fermier din satul Micșunești s-a încăpățănat să facă bani din zootehnie. În urmă cu cinci ani, Romeo Popa și-a făcut o fermă de animale prin programul SAPARD. De la cîteva bovine a ajuns, în prezent, la 40 de capete de animale. Ca să-și valorifice laptele, a folosit două căi: deschiderea unui automat de lapte și vînzarea acestuia către o societate de prelucrare a laptelui. „Am deschis al doilea dozator din Roman, după cel al Institutului Franciscan. Cum în «Piața Mică» a orașului nu exista nici un automat de lapte, m-am gîndit că este locul cel mai potrivit unde îmi pot vinde laptele„, a spus fermierul.

În perioada friguroasă a anului, fermierul aduce zilnic la piață 300 de litri de lapte și mai vinde 100 de litri către Dorna Lactate, din județul Suceava, cu care a încheiat un contract. În lunile de vară, cantitățile de lapte vîndute se inversează, mai puțin la Roman și mai mult la Suceava, asta pentru că laptele este un produs ușor perisabil. Romașcanii sînt mulțumiți și de preț, și de calitatea laptelui. „Laptele este 100% natural. În alimentația animalelor nu există concentrate furajere, așa încît oamenii au toate motivele să-l consume cu încredere„, a spus Romeo Popa.

 

„Uneori, îmi pare rău că m-am apucat de această treabă”

Absolvent al Facultății de Zootehnie, în 2002, Romeo Popa a dorit să aplice în practică la el acasă, nu printre străini, ceea ce a învățat în școală. Consideră că sprijinul autorităților locale nu a fost îndreptat către micii fermieri. „Uneori, îmi pare rău că m-am apucat de această treabă. Aș vrea să-mi dezvolt ferma, să țin și vaci pentru carne. Nu am decît 60 de hectare de teren, în proprietate și în arendă. Aș vrea să cumpăr teren, dar pămîntul este scump și nu am acces la credite„, consideră tînărul fermier.

Pînă cînd micii fermieri și autoritățile locale vor cădea la pace, laptele din ferma lui Romeo Popa, controlat și certificat sanitar-veterinar, va aproviziona cu lapte multe familii romașcane.COMENTARII

WORDPRESS: 0