Lansare de carte la 16 ani

Dimensiune text

Andreea Mîrţ, elevă în clasa a IX-a, a lansat primul ei volum de versuri.

Marţi, 17 iunie, şcoala din Pildeşti a fost gazda unui eveniment deosebit. Andreea Mîrţ, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, absolventă a şcolii din Pildeşti, a ales şcoala în care a învăţat opt ani pentru a lansa primul ei volum de versuri. Alături i-au stat fosta şi actuala dirigintă, amândouă profesoare de limba română, foşti profesori şi colegi de şcoală, părinţii, preoţii din comunitate, toţi cei care au sprijinit-o, astfel încât visul de a-şi vedea numele pe coperta cărţii să devină realitate. Volumul „Căldura rece a lumii” a apărut la editura „Serafica”.

andreea 02„Foarte lume mă întreabă cum am început să scriu. Cred că am pornit pe acest drum în clasa a V-a, când doamna dirigintă Cosmina Chirilă a picurat asupra mea încredere, voinţă şi curaj. Cu ajutorul  ei am crescut în gândire, imaginaţie şi, totodată, sufletul meu a început să capete culoare. Îmi place să citesc şi să scriu. Cred că, citind, descopăr lumea şi universul care mă înconjoară, iar prin scris dau glas ideilor şi sentimentelor mele. Îmi doresc ca ceea ce fac să-i bucure pe cei din jurul meu şi să aducă un strop de fericire, speranţă, încredere celor care mă cunosc, şi nu numai. Cred că, prin încredere şi idealuri, lumea se poate schimba, chiar şi prin lucruri mici, cum ar fi un zâmbet, un cuvânt, un vers, o poezie. Cu fiecare poezie pe care o scriu, cred tot mai mult în visul meu: acela de a arăta oamenilor frumuseţea unei vieţi definită prin fiori de iubire, prietenie, bunătate, speranţă. Aşadar, aspiraţia mea este aceea de a schimba lumea prin fiecare idee, vers, poezie”, a spus, emoţionată, tânăra poetă.

„Cartea Andreei este ca o aripă albă de înger. Un suflet pur de copil demonstrează maturitate şi duce mai departe testamentul arghezian, conform căruia rolul poetului este acela de a metamorfoza stricăciunea în diamante. O adevarată carte de jucării a cuvintelor şi a sentimentelor, un volum ce pătrunde până în măduva oaselor, pagini care te învăluie în frumos, o metaforă vie a ceea ce înseamnă poezie. Jucăria vorbelor se manifestă la Andreea prin incredibila alăturare de alb şi negru, a căldurii de răceală, un mod sublim de gândire şi simţire al unui suflet deosebit. Îndrăznesc a spune că, citind cartea Andreei, am redescoperit divinitatea, frumosul, umanitatea şi libertatea zborului. Deşi lăcrimează prin fiecare vers, răbdarea şi speranţa se ridică falnic peste abisul întunecat al stării actuale”, a spus Cosmina Chirilă, profesoara din gimnaziu a Andreei, care a stat în umbra fiecărui cuvânt din carte.

andreea 03„Andreea este un copil despre care se va auzi, cu siguranţă, în continuare, un copil extrem de modest, cu o putere de muncă grozavă, cu respect faţă de valori, care creşte şi se formează frumos. Sunt încântată că am putut participa la acest eveniment. Andreea are capacitatea de a ne face în continuare astfel de surprize plăcute”, a spus profesoara Gabriela Romano, profesoara de limba română din liceu a Andreei.

Andreea Mîrţ nu este doar poetă. În primul an de liceu, a reuşit să se califice la olimpiada naţională de limba latină şi să obţină un premiu naţional la concursul naţional de traduceri ” Certamen Ovidianum Ponticum”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0