Prima paginăCultural

Lansare de carte a istoricului romașcan Sorin Grumuș, cu ocazia Centenarului Aviaţiunii din Moldova

Lansare de carte a istoricului romașcan Sorin Grumuș, cu ocazia Centenarului Aviaţiunii din Moldova

Dimensiune text

 

Marți, 16 iunie, în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău, a fost marcat „Centenarul Aviaţiunii din Moldova”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei baze aeriene din regiunea Moldovei – Centrul de Instrucție al Aviațiunii, informează Ministerul Apărării Naționale.

Programul manifestărilor desfășurate cu acest prilej a inclus lansarea lucrării „Istoricul Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu (1920 – 2020)”, a istoricului romașcan Sorin Grumuş, militar, care actualmente activează în grad de plutonier adjutant principal, în cadrul Bazei 95 Aeriene „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău.

 

Sorin Grumuş s-a născut în anul 1972, iar după absolvirea Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe „Gheorghe Lazăr” de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1993. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase lucrări și articole în reviste militare. În luna octombrie a anului trecut, Sorin Grumuș a lansat la Roman volumul „Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947”.

În cadrul manifestărilor de marți dedicate „Centenarului Aviaţiunii din Moldova”, Drapelul de Luptă al unității din Bacău a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, ca apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice. De asemenea, a avut loc un ceremonial religios de sfinţire a plăcii comemorative închinată celor care, timp de un secol, au slujit sub egida aripilor româneşti.

Cu acest prilej, în zilele de 17 și 18 iunie, aeronave de tip IAR-99 ŞOIM şi IAR-330 SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriană vor survola localități din regiunea Moldovei, iar deasupra spitalelor COVID-19 din Botoșani, Focșani, Iași și Suceava vor fi lansate flori pentru exprimarea recunoştinţei faţă de eroii în halate albe care s-au aflat în linia întâi în lupta contra virusului SARS-CoV-2.

„Baza 95 Aeriană are în dotare avioane IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 PUMA și are ca principală misiune apărarea spaţiului aerian naţional în zona de responsabilitate. De asemenea, oferă sprijin aerian celorlalte categorii de forţe ale Armatei României, contribuie la constituirea pachetelor de forţe dislocabile, asigură instrucţia avansată în zbor a piloţilor şi sprijină autorităţile publice centrale şi locale în situaţii de urgenţă. De-a lungul timpului, Baza 95 Aeriană a participat cu succes la numeroase exerciţii şi misiuni naţionale şi internaţionale şi este reprezentată cu succes de militari în teatrele de operaţii din Afganistan, Mali, Bosnia şi Herţegovina şi Republica Democrată Congo”, au mai precizat reprezentanții MApN.

 

foto: Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0