Prima paginăActualitateRural

Lampa cu gaz a fost învinsă de panoul solar, la Bozieni

Dimensiune text

Trei familii din localitatea Bozieni şi-au ridicat case într-o zonă neelectrificată. Deoarece autorităţile locale nu au avut fonduri pentru extinderea reţelei stradale, familiile şi-au cumpărat şi montat panouri fotovoltaice.

Trei familii din localitatea Bozieni şi-au cumpărat şi montat panouri fotovoltaice pentru a-şi asigura „strictul necesar” de electricitate. Cele trei familii trăiesc izolate, la marginea localităţii. „Nici în regimul comunist, nici după 1990, casele din zonă nu au putut fi racordate la reţeaua de energie electrică. Trei fraţi trăiesc împreună cu familiile lor pe o colină a satului Bozieni. Gospodăriile lor nu au intrat niciodată în programele de extindere a reţelei stradale de electricitate iniţiate de Consiliul Local”, a explicat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Racordarea la energie electrică a celor trei case a fost, în fiecare an electoral, readusă în discuţie de candidaţii la fotoliul de primar. După alegeri, subiectul a fost lăsat uitării. „Am făcut diligenţe către fostul primar al municipiului Roman, Dan Ioan Cărpuşor, dar costurile estimate de extindere ale reţelei erau uriaşe. Factura acestei lucrări a fost evaluată de specialişti la peste 150.000 de lei, fonduri pe care administraţia publică locală nu şi le-ar fi permis. Nici familiile în cauză nu erau în stare să suporte racordul de la stâlp la propriile gospodării. Suma de care ar fi avut nevoie fiecare familie pentru a aduce lumina în casă era în jur de 10.000 de lei”, a explicat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Până acum, cele trei familii trăiau departe de civilizaţie. Localnicii spun că lămpile de gaz erau sursa de lumină a celor trei gospodării. În câteva rânduri, cele trei familii au recurs la improvizaţii pentru a avea curent în case, la copii, până când compania furnizoare de energie electrică a pus piciorul în prag.

Conştienţi că ulciorul nu merge de multe ori la apă, oamenii s-au gândit că trebuie să facă o schimbare şi cea mai ieftină oportunitate de a junge la lumină a fost achiziţionarea şi montarea de panouri fotovoltaice. Unul dintre fraţii Bădărău a plecat la muncă în străinătate. Cu banii câştigaţi în afară, cele trei gospodării au fost dotate cu panouri solare. „A fost un efort pentru aceste familii. În alte condiţii, nu şi-ar fi permis montarea acestei instalaţii, deoarece sunt beneficiare de ajutor social. Instalaţia montată este folosită numai pentru iluminat, nu şi pentru încălzire şi a fost realizată de o firmă specializată care o verifică periodic. Este o soluție alternativă, independentă de furnizorul de energie electrică şi o investiţie pe termen lung, în cazul celor trei familii”, a spus primarul comunei Bozieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0