[VIDEO] La Roman când vom avea o colectare a deşeurilor modernă?

[VIDEO] La Roman când vom avea o colectare a deşeurilor modernă?

Dimensiune text

 

Proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, la Cluj

Proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, la Cluj

La 350 de kilometri depărtare, dar tot în România, colectarea deşeurilor se face „ca-n filme”. La Roman, containerele pentru colectarea selectivă sunt şi nu prea sunt, iar cel mai des oricum nu sunt folosite. Oamenii gunoaielor răscolesc prin pubele, iar romaşcanii nesimţiţi aruncă sacii pe lângă containere. Platformele sunt ori prea mici, ori nefuncţionale prin faptul că permit ca mizeria să fie la ea acasă. Vârful gunoiului îl reprezintă sistemul de management al deşeurilor, un proiect câştigat pe fonduri europene, gândit prost şi nefuncţional nici până la această oră.

La Cluj Napoca se poate

Spuneam că în România există exemple de bună practică, iar un proiect pilot demn de invidiat pentru cei care vor să evolueze este pus în practică la Cluj Napoca. În filmuleţul ataşat acestui articol se poate vedea cum, în urmă cu trei luni, s-au pus bazele primei platforme îngropate de colectare selectivă a deşeurilor din localitatea condusă de fostul premier Emil Boc. „Este un sistem modern, colectarea deşeurilor este silenţioasă, discretă şi permite menţinerea curăţeniei la punctele gospodăreşti. Cetăţenii vor scăpa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci în special de mirosurile neplăcute. Acest tip de platformă cuprinde trei containere pentru fracţie uscată – sticlă, PET, plastic, hârtie, carton – şi un container pentru fracţie umedă – deşeuri menajere”, se lăudau, pe bună dreptate, autorităţile clujene. Mai exact, oamenii pot arunca deşeurile prin spaţiile special amenajate, iar acestea ajung în tomberoanele de sub platformă. Oamenii de la salubritate ridică, printr-un mecanism automat, platforma, scot pubelele şi le descarcă în maşini.

 

Revenim la Neamţ. Proiectul nostru pe deşeuri este unul din exemplele perfecte: „Nu faceţi aşa!” Pentru cele 33 de milioane de euro primite de la Uniunea Europeană, ne-am ales cu un depozit la Girov funcţional pe banii bugetului judeţului – adică ai noştri, şi nu ai unui operator privat -, dar la Roman depunem deşeurile tot la o groapă improvizată – e drept, autorizată, dar care miroase, poluează -, pentru că e mai ieftin. Staţia de sortare şi transfer de lângă Cersanit stă bine merci degeaba, aşteptând bălăriile să mai crească şi autorităţile să dea brânci. Utilajele nu au pornit niciodată şi nici prea curând nu sunt semne că licitaţia va fi gata, iar dacă va fi gata – nu cumva să fie contestată sau să se găsească, la fel ca în procedurile anterioare, hibe şi să o luăm de la capăt, cu şi mai puţin elan muncitoresc. În plus, prin acest proiect, sunt cumpărate sute de pubele, speciale, noi, dar care stau în folie, în loc să fie folosite de romaşcani.

Platforme prost gândite, pubele lipsă şi romaşcani fără simţ de răspundere

După ce că acest proiect european nu este funcţional, el nici nu a fost conceput cu o viziune pe termen lung. Practic, platformele de gunoi trebuiau refăcute, dar, dacă te uiţi în Roman, nu pare că s-a schimbat ceva din 2008, când fostul primar Dan Cărpuşor a decis betonarea terenurilor pe care se află pubelele şi îngrădirea lor. La acea vreme se găsise un sistem, e drept rudimentar, ca pubelele să fie închise cu grilaj şi lacăt, ca să nu mai umble nimeni la ele, dar, în timp, s-a renunţat la această idee, s-au mai făcut unele canalizări, s-a mai turnat un strat de beton şi atât.

Acum, în unele platforme sunt containere pentru deşeuri şi doar unul special pentru hârtie sau pentru plastic. Rar găseşti la o platformă cele trei tipuri de pubele speciale: pentru hârtie/carton, pentru plastic/metal şi pentru sticlă, iar dacă găseşti – în multe sunt şi romaşcani care au aruncat după cum i-a dus capul.

În mod normal, dacă romaşcanii ar fi şi ei civilizaţi şi educaţi în spiritul colectării selective, în sensul de a cunoaşte beneficiile – nu cele neapărat de protecţie a mediului, ci economice, atunci am conştientiza că, aruncând corespunzător deşeurile, cele reciclabile vor fi valorificate de operatorul de salubritate, iar la Girov vom duce doar „cojile de cartofi”, mult mai puţin ca şi cantitate decât tot gunoiul, deci mai puţini bani plătiţi.

Preţul gunoiului va creşte, mizeria va rămâne

Veştile proaste sunt anunţate la final de an. Săptămâna aceasta, primarul Laurenţiu Leoreanu a anunţat că depozitul temporar de la Roman se va închide în decembrie. Aşa că, dacă nu vom avea funcţională staţia de sortare de la Cersanit – operaţională dacă, măcar în principiu, romaşcanii vor selecta gunoiul, pentru că nimeni nu va sta să ia la mână hârtiile şi PET-urile – vom duce toate tonele de deşeuri de la Roman la depozitul de la Girov. Deci, vom plăti un preţ că ni se ia gunoiul de la bloc sau de la casă, apoi transportul de aproape 40 de kilometri până la Girov şi, mai apoi, taxa pentru că depunem la Girov. În mod normal, la Girov trebuie dus numai gunoiul menajer, existând pericolul unei suprataxe în cazul în care de la Roman se primesc şi tone de hârtie, PET-uri, sticle şi coji de cartofi toate la un loc.

Ne-am interesat şi am aflat că sistemul implementat la Cluj Napoca avea un cost estimativ de 15.000 de euro, dar el nu a fost prins în proiect, deşi, subliniem, puteam să ne bucurăm de banii europeni şi să gândim mai în perspectivă, după modele din alte ţări.

Concluzia este că, oricum, vom plăti mai mult pentru transportul gunoiului, păcat, în schimb, că nu am ştiut să profităm de acest proiect şi să arătăm că gândim în perspectivă şi nu pe sistemul „lasă, că merge şi aşa”, un sistem clar integrat şi încetăţenit.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Educarea adultilor se face in timp. Este pacat ca nu incepem de pe acum sa colectam selectiv pentru ca in decembrie deja sa fim obisnuiti. Batem pasul pe loc sa incepem informarea romascanilor si sa-i convingem ca vom avea cu totii de castigat prin colectarea selectiva. Un parteneriat primarie – scoala – asociatii de locatari – presa ar urni lucrurile.

 • Ba da nu inteleg le arunca pe toate in aceeasi masina amestecate unde e selectia?

 • vreati sa ramana tiganii fara activitate..fireati ai dracului cu ecologia voastra!!si gura noastra ca sa mananca si ea ceva ? noi ce mai scormonim ??? noi tganii suntem de acord numa daca primarele ,tata nostru isi face firma privata de gunoaie ecologice (el sau ficioru) sh dupa ci li ridica el noi s scormonim sau sa luam stecla ca e gata sortata!!

 • Colectare modernă = HOTIE MODERNĂ
  Tu cetăteanul să sortezi gunoiul,adică hartia,sticla
  plastic etc si smecherii să încaseze banii pe ele
  In alte tări europene sunt centre de colectare a hartiei
  sticlei,plastic etc contra cost adică primesti tu banii
  pe ce-ai sortat,adunat.