La mulți ani, Școala „Vasile Alecsandri”!

Dimensiune text

Școala „Vasile Alecsandri” aniversează 180 de ani de la înființare. Foști profesori și elevi se vor reuni vineri într-o reuniune de suflet intitulată „Arc peste timp”. Printre foștii absolvenți ai școlii se numără primarul orașului, Laurențiu Dan Leoreanu, și inspectorul școlar general, Viorel Stan.

 

 

Școala „Vasile Alecsandri”, cea mai veche școală din oraș, îmbracă, vineri, haine de sărbătoare, cu prilejul aniversării a 180 de ani de cînd clopoțelul a sunat pentru prima dată în localul care se numea, atunci, Școala primară. Cu acest prilej, foști și actuali profesori și elevi ai școlii se vor revedea într-o reuniune de suflet, în cadrul căreia vor depăna amintiri și vor face planuri pentru școala care a fost întotdeauna școala „numărul 1” a orașului. La întîlnire vor participa primarul Romanului, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, și inspectorul școlar general Viorel Stan, foști elevi ai școlii.

„Pentru mine, Școala «Vasile Alecsandri» – Școala nr. 1, cum se numea cînd eram eu elev și cum o cunosc toți romașcanii – este instituția în care am pus piatra de temelie a educației și formării mele, locul de care îmi amintesc mereu cu drag. Acolo am deprins educația de bază, acolo mi-am format gustul pentru performanță, fiind participant la faza națională a olimpiadei de fizică, acolo mi-am cunoscut cei mai mulți dintre cei cu care sînt și astăzi prieten. Nu pot să uit clasa în care am învățat, a doua clasă pe stînga la parter, așa cum nu pot să-mi uit dirigintele, regretatul profesor Vasile Bucur, un om deosebit, de la care am primit nu doar lecții de matematică, ci și lecții de viață”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

„Școala «Vasile Alecsandri» este o școală a valorilor. Sînt profund recunoscător profesorilor care m-au îndrumat acolo ca elev și de la care am primit adevărate lecții de viață. Pentru mine, niciodată nu va conta cine este director la această școală, important este colectivul de oameni minunați, profesioniști în adevăratul sens al cuvîntului, care fac ca această școală să fie, de ani, de zile, școala numărul 1 a Romanului”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

 

Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu, părinți spirituali

 

Școala „Vasile Alecsandri” este prima școală publică înființată în Roman, în 1832, conform prevederilor Regulamentului Organic ce stipula, în articolul 420, ca fiecare ținut să aibă o școală „obștească, națională” – începătoare, elementară. Pentru început, aceste școli „se vor așeza” la Roman, Huși, Galați, Focșani, Bîrlad și Botoșani. Se deschidea, astfel, la 2 noiembrie 1832, prima școală publică din Roman, avîndu-l ca prim învățător pe Ioan Nanu, fratele învățătorului Nicolae Nanu, de la Școala Broșteni – Suceava, unde a învățat, un timp, Ion Creangă. I-au urmat învățătorii Ioan Vitzu și Ioan Năstăsan, menționați în revistele timpului „Albina românească” și „Dacia literară”.

În istoria devenirii ei, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandrui” de azi a parcurs mai multe etape: de la Școala primară (1832) – prima școală publică din oraș – cu un local modest, în curtea Bisericii Albe (Sfinții Voievozi), la Școala de băieți nr. 1 „Grigore Alexandru Ghica” (1881 – 1948) – școală de prestigiu în perioada interbelică, la Școala de 7 ani, apoi de 8 ani, la Școala cu clasele I-VIII nr. 1 „Vasile Alecsandri”, cea mai mare școală gimnazială din oraș. De această școală sînt legate două nume mari ale literaturii: Mihai Eminescu, care a inspectat școala în 1876, în calitate de revizor școlar, și Vasile Alecsandri, de la care a preluat și numele, clădirea în care funcționează corpul B al școlii fiind construită din donația soției poetului de la Mircești.

 

Prestigiul școlii stă în oameni

 

Cei 180 de ani ai școlii înseamnă, în primul rînd, 180 de ani de educație de calitate, lucru dovedit de calitatea absolvenților care au luat și iau, an de an, drumul spre liceu și, apoi, spre facultate, dar și de numărul părinților care se grăbesc să prindă loc din timp la clasa I,  cu doi ani înainte de a începe școala. „Secretul notorietății de care se bucură școala noastră stă în calitatea colectivului. Întotdeauna, școala noastră s-a putut lăuda cu învățători și cu profesori de excepție. Toți am fost oameni stăruitori, sîrguincioși și ambițioși. Și, mai presus de asta, întotdeauna am fost un colectiv unit. Ne-au unit și orele de muncă, dar și petrecerile la care am participat împreună”, a spus Trifinia Gînju, care, timp de 32 de ani, a fost învățătoare la Școala „Vasile Alecsandri”.

„Profesori ca Elena Conachi, Valeria Șuster, Elena Constantinescu, Florica Ionescu sau Jana Iorga, ca să nu enumerăm decît cîțiva dintre cei care au predat de-a lungul anilor în școala noastră, sînt cunoscuți în întregul oraș. Însă nu ne putem lăuda doar cu profesorii, ci și cu foștii noștri elevi. Cei mai mulți dintre medicii din spital sînt foști elevi ai noștri, avem colegi de cancelarie dintre foștii elevi, alții lucrează în administrația publică”, a spus profesorul Cătălin Tansanu, fost director al Școlii „Vasile Alecsandri”.

„A fi prima școală din oraș reprezintă pentru noi o mîndrie deosebită, împletită cu respect pentru activitatea și rezultatele înaintașilor și, în același timp, cu răspunderea pe care o avem pentru continuarea acestui șirag de împliniri cu rezultate măcar pe măsura celor care au fost. Ne dorim încă 180 de ani, de acum înainte, să fim cea mai bună școală gimnazială nemțeană. La mulți ani, Școala «Vasile Alecsandri»!”, a spus profesoara Maria Campău, directorul școlii.COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • cristina 8 ani

  armai fi de mentionat si profesorii Reteanu, Cretu, …. doamna invatatoare Barliba…..

 • Romascanu 8 ani

  Bine ca scoala 4 unde am invatat eu ati demolat-o dom. primar. Si cred ca era si aceea destul de veche avea o cladire frumoasa..Halal treburi administrative.

 • cetatean 8 ani

  Dar aseara la tv. parca avea dureri de cap doamna directoare, ca tot dadea din cap , ceva nu este in regula , poate are remuscar!

 • elena 8 ani

  si ar mai fi de mentionat si numele de TRONCIU,o profesoara de mare renume in domeniul chimiei…nu o voi uita niciodata,mi-a deschis un drum in viata

 • eca 8 ani

  Sunt foarte multi profesori de mentionat…dar directoarea INTRUSA de la Nisiporesti de unde sa-i cunoasca?Nici nu i-a invitat pe toti.Nici nu-i cunoaste.Chiar inspectorul general a declarat in ziarul dvs. ca apreciaza cadrele didactice si ca nu conteaza ….directorul…..asa ca …..
  Pacat de oamenii din aceasta scoala ca nu au un conducator pe masura
  profesionalismului si daruirii lor.

  • eu 8 ani

   Doamna director de la Scoala „Vasile Alecsandri”este profesoara de matematica titulara la un colegiu din Tg-Neamt.A fost director la Nisiporesti si nu numai! Scoala 1 are si director adjunct si consiliu de administratie ,asa ca toate deciziile nu se iau de unul singur ,ci de comun acord,asa cum este in orice institutie.Un lucru nu este corect ,acela ca numirile se fac politic,iar cei care sunt la conducere sunt apartinatori ai celor care au castigat alegerile. Cu toate acestea oamenii numiti sunt bine pregatiti,au experienta mare in cariera lor si chiar se implica.Succes!!