La mulţi ani, Școala „Vasile Alecsandri”!

Dimensiune text

Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” sărbătoreşte 182 de ani de la înfiinţare. Festivităţile dedicate evenimentului vor avea loc la Casa de Cultură, fiind aşteptaţi foşti şi actuali profesori şi elevi ai şcolii, părinţi, reprezentanţi ai instituţiilor partenere. 

Școala „Vasile Alecsandri”, cea mai veche şcoală din oraş, îmbracă, vineri, haine de sărbătoare, cu prilejul aniversării a 182 de ani de când clopoţelul a sunat pentru prima dată în localul care se numea, atunci, Școala primară. Cu acest prilej, foşti şi actuali profesori şi elevi ai şcolii, oficialităţi, se vor aduna în sala mare a Casei de Cultură din Roman, pentru a se bucura împreună de realizările generaţiilor trecute de elevi şi profesori ai şcolii şi pentru a face planuri de viitor. Sunt aşteptaţi să participe primarul Romanului, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, şi inspectorul şcolar general Viorel Stan, amândoi foşti elevi ai Școlii „Vasile Alecsandri”. 

Eminescu şi Alecsandri, părinţi spirituali ai şcolii

Școala „Vasile Alecsandri” este prima şcoală publică înfiinţată în Roman, în 1832, conform prevederilor Regulamentului Organic ce stipula, în articolul 420, ca fiecare ţinut să aibă o şcoală „obştească naţională” – începătoare, elementară. Pentru început, aceste şcoli „se vor aşeza” la Roman, Huşi, Galaţi, Focşani, Bârlad şi Botoşani. Se deschidea, astfel, la 2 noiembrie 1832, prima şcoală publică din Roman, avându-l ca prim învăţător pe Ioan Nanu, fratele învăţătorului Nicolae Nanu, de la Școala Broşteni – Suceava, unde a învăţat, un timp, Ion Creangă. I-au urmat învăţătorii Ioan Vitzu şi Ioan Năstăsan, menţionaţi în revistele timpului „Albina românească” şi „Dacia literară”. În istoria devenirii ei, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” de azi a parcurs mai multe etape: de la Școala primară (1832) – prima şcoală publică din oraş – cu un local modest, în curtea Bisericii Albe (Sfinţii Voievozi), la Școala de băieţi nr. 1 „Grigore Alexandru Ghica” (1881 – 1948) – şcoală de prestigiu în perioada interbelică, la Școala de 7 ani, apoi de 8 ani, la Școala cu clasele I-VIII nr. 1 „Vasile Alecsandri”, cea mai mare şcoală gimnazială din oraş.

De această şcoală sunt legate două nume ale literaturii: Mihai Eminescu, care a inspectat şcoala în 1876, în calitate de revizor şcolar, şi Vasile Alecsandri, de la care a preluat şi numele, clădirea în care funcţionează corpul B al şcolii fiind construită din donaţia soţiei poetului de la Mirceşti.

„Sunt locuri sau lucruri pe lângă care nu poţi trece fără să înclini adânc capul. Respectul lăuntric dictează acest gest ori de câte ori treci pe lângă şcoală. Ne descoperim în faţa şcolii – tineri şi mai puţin tineri deopotrivă, foşti şi actuali elevi – cu deferenţa pe care o datorăm unui părinte. Școala pe care o slujim sau la care învăţăm purta, până de puţină vreme, numărul 1 – număr simbolic al totalităţii, al absolutului, al infinitului, al energiei creatoare primordiale, al divinităţii supreme şi al luminii, iar astăzi numele vestitului Alecsandri. Incursiunea în memorie la vârsta copilărei şi a adolescenţei te poartă involuntar spre şcoală. Școala te-a învăţat, înainte de toate, să fii propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru. Școlii îi datorăm cu toţii conturul viselor de ieri, speranţele de azi şi devenirea de mâine”, a spus profesoara Cristina Aruxandei, director adjunct al Școlii „Vasile Alecsandri”.

Școală de top a judeţului

Cu 1.125 de elevi înscrişi şi cu un colectiv de 69 de cadre didactice, din care 62 titulari ai şcolii, Școala „Vasile Alecsandri” este, în acest moment, cea mai mare şcoală gimnazială din oraş şi, prin prisma rezultatelor obţinute, una din cele mai bune şcoli din judeţ. Școala „Vasile Alecsandri” oferă egalitate de şanse – fiind una dintre puţinele şcoli care implementează un proiect pentru integrarea copiilor cu dizabilităţi -, identitate şi diversificare, valorizarea fiecărui elev şi, în acelaşi timp, deschidere spre receptarea valorilor naţionale şi europene.

„Calitatea actului didactic se reflectă în interesul şi rezultatele deosebite obţinute, de-a lungul anilor, de către elevii şcolii. Astfel, promovabilitatea la final de an şcolar, raportată la ultimii trei ani, este de 98,89%, iar procentul mediilor anuale de peste 9 este de 48,74%. Performanţele şcolare ale elevilor care ne recomandă în special sunt rezultatele la examenul de Evaluare Naţională din ultimii trei ani: procent promovabilitate 87,83%, cu mediile peste 9.00 – 39,94%, din care 10,22% medii de 10. Școala beneficiază de resursă umană competentă, preocupată de valorificarea potenţialului elevilor şi de dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor individuale pentru formarea competenţelor cheie, care să dea posibilitatea fiecărui individ, absolvent al şcolii, să obţină performanţa într-unul sau mai multe domenii, să fie bun cetăţean european. A fi prima şcoală din oraş reprezintă pentru noi o mândrie deosebită, împletită cu respect pentru activitatea şi rezultatele înaintaşilor şi, în acelaşi timp, cu răspunderea pe care o avem pentru continuarea acestui şirag de împliniri, cu rezultate măcar pe măsura celor care au fost. Ne dorim ca, încă 182 de ani de acum înainte, să fim cea mai bună şcoală gimnazială nemţeană. La mulţi ani, Școala «Vasile Alecsandri»!”, a spus profesoara Maria Campău, directorul Școlii „Vasile Alecsandri”.COMENTARII

WORDPRESS: 0