Prima paginăSocialEducatie

La mulți ani, Școala „Mihai Eminescu”!

Dimensiune text

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” a aniversat 42 de ani de la înfiinţare. Actuali şi foşti profesori şi elevi, părinţi şi oficialităţi au sărbătorit evenimentul la Casa de Cultură.

Directorul Școlii "Mihai Eminescu, Mihaela Rusu, şi directorul adjunct Dumitru Ouatu

Directorul Școlii „Mihai Eminescu, Mihaela Rusu, şi directorul adjunct Dumitru Ouatu

Sub semnul Luceafărului literaturii româneşti, într-o atmosferă caldă şi sărbătorească, Școala „Mihai Eminescu” a sărbătorit 42 de ani de la înfiinţare. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa de Cultură şi a reunit elevi şi profesori, foşti dascăli şi foşti elevi ai şcolii, părinţi, dar şi oficialităţi, alături de reprezentanţi ai celorlalte unităţi de învăţământ din oraş. Au ţinut să fie alături de oamenii Școlii „Mihai Eminescu” şi să le transmită salutul lor primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, şi inspectorul şcolar pentru management Ilie Țedli, care a salutat participanţii în numele inspectorului şcolar general Viorel Stan. „Cuvintele sunt de prisos. Pe dumneavoastră vă recomandă activităţile, performanţele şi rezultatele. Vă doresc să obţineţi în continuare astfel de rezultate frumoase, să rămâneţi în continuare un reper al învăţământului din Roman şi din Neamţ. La mulţi ani, Mihai Eminescu, poetule nepereche, la mulţi ani şcoală gimnazială care face cinste municipiului Roman, la mulţi ani tuturor”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, urându-le celor prezenţi să se bucure de această zi în care sunt împreună toţi cei care alcătuiesc triunghiul care stă la baza obţinerii performanţelor frumoase în şcoală – profesori, elevi, părinţi.

zile 08Activităţile pregătite pentru a sărbători cei 42 de ani de activitate ai şcolii au cuprins momente artistice deosebite, oferite de cei mai talentaţi elevi ai şcolii, şi un film de prezentare, care a comprimat în câteva minute cele mai importante evenimente şi activităţi desfăşurate de la precedenta aniversare.

„Încrustarea pe răbojul vremii a celui de-al 42-lea an de existenţă a şcolii noastre oferă fericitul prilej, pentru absolvenţii acestei şcoli şi pentru zeci de profesori, din trecut şi de azi, să-şi îndrepte gândurile spre şcoala care le-a luminat calea vieţii, le-a oferit posibilitatea de a deveni oameni de caracter, preţuiţi şi respectaţi la locurile lor de muncă şi în viaţa socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viaţa de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simţim fericiţi că am ajuns să sărbătorim acest eveniment şi să ne bucurăm de progresele şi realizările şcolii în care am fost în bănci sau am predat. Recunoaşterea meritelor noastre a venit şi din Europa, unde proiectele noastre europene au fost apreciate, iar participarea elevilor noştri la concursurile cu şcoli europene ne-a adus mari satisfacţii, premii şi renume internaţional. Colectivul de cadre didactice, de ieri şi de azi, al Școlii Gimnaziale «Mihai Eminescu», şi-a probat competenţa şi dăruirea profesională, predând, cu dragoste, pricepere şi responsabilitate, luminoasa torţă a învăţăturii ce dăinuie, peste ani, ca o binemeritată răsplată a vocaţiei de dascăl”, a spus profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii „Mihai Eminescu”.

Scriitoare de pe băncile şcolii

Un moment aparte al sărbătorii l-a prilejuit prezentarea romanului „Pete de fericire”, ale cărei autoare erau eleve la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” atunci când au scris romanul. „Este un eveniment unic, nu doar pentru Școala «Mihai Eminescu», ci şi pentru învăţământul romaşcan. Trei eleve din şcoala noastră, pe care eu o să le numesc Sofia Cart, folosind pseudonimul literar care apare pe coperta romanului, au scris o carte frumoasă. O carte frumoasă, o carte deosebită, în care şi-au desăvârşit sufletul şi caracterul, o victorie pentru ele şi, fără falsă modestie, o reuşită pentru profesor, pentru că nu cred că există pentru un dascăl mai mare mulţumire decât să fii depăşit de propriii elevi. Am primit acest volum într-o zi plictisitoare şi cenuşie de martie, ziua mea, anul trecut. Această zi înnorată mi-a fost înseninată de un pacheţel roşu, care m-a intrigat şi care m-a pus pe gânduri şi pe care aproape l-am sfâşiat când am ajuns acasă, din dorinţa de a afla ce se ascunde la interior. Pachetul era asesemeni unei păpuşi ruseşti, fiecare pachet ascunzând un altul, învelit în foarte multe hârtii şi pe fiecare dintre ele câte un bileţel cu o întrebare din gramatică. Am răspuns, cred, bine la întrebări, pentru că, la sfârşit, am descoperit premiul, acest roman, scris de Lavinia Nour, Teodora Balan şi Oana Todirică”, a spus profesoara de limba română a celor trei foarte tinere scriitoare, Ana Maria Băetanu.

Lavinia Nour, Teodora Balan şi Oana Todirică, alături de profesoara Ana Maria Băetanu

Lavinia Nour, Teodora Balan şi Oana Todirică, alături de profesoara Ana Maria Băetanu

„Când am lucrat la acest roman, am avut foarte multe obstacole. Puţin timp, multe teme, pregătire pentru admiterea la liceu, pentru că eram în clasa a VIII-a, dar, când îţi place foarte mult ceea ce faci, nu te dai niciodată bătut. Am reuşit să facem totul singure, de la organizare până la tipărirea primului exemplar, oferit doamnei profesoare. Ideea că, acum, oricine doreşte poate citi povestea imaginată de noi mă umple de fericire”, a spus Oana Todirică. „Prieten îţi este cel care te prinde de mână, închide ochii şi sare cu tine. Am înţeles acest lucru atunci când le-am prezentat ideea mea de a scrie un roman prietenelor mele şi ele, puţin temătoare şi şovăitoare, m-au prins de mână. Avea să fie ceva inedit”, şi-a mărturisit emoţia debutului literar Teodora Balan. „Am trăit, prin intermediul scrisului, emoţii nebănuite până atunci. Ținem să mulţumim conducerii şcolii pentru sprijinul acordat, părinţilor noştri pentru înţelegere şi, nu în ultimul rând, celei mai îndrăgite prietene a noastre, prima cititoare a romanului, care, îndată ce a terminat de citit cartea, ne-a numit «îngeri de suflet», doamna noastră profesoară Ana Maria Băetanu”, a spus Lavinia Nour.

COMENTARII

WORDPRESS: 0