La mulți ani, România!

Dimensiune text

parada 02Ziua naţională a României a fost sărbătorită, marţi, în centrul oraşului, pe o vreme frumoasă, cum rar ne-a fost dat să avem cu această ocazie. Mii de romaşcani de toate vârstele au asistat la evenimentul special organizat. Manifestarea a durat aproximativ o oră şi jumătate.

Activitatea dedicată Zilei naţionale a României a strâns în centrul oraşului mii de romaşcani. Intonarea imnului de stat a fost primul moment al evenimentului, urmat, imediat, de intonarea imnului oraşului. Apoi, soborul de preoţi a oficiat un Te Deum. La finalul slujbei, protopopul de Roman, Dragoş Munteanu, a fost cel care a citit mesajul IPS Ioachim Băcăoanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, chiar dacă înaltul ierarh a fost prezent la întreg evenimentul.

parada 08„Biserica şi statul sau credinţa şi neamul s-au identificat, s-au contopit în decursul istoriei noastre bimilenare într-o unitate de nezdruncinat. Dacă în această zi plină de lumină ne aducem aminte de făuritorii din anul 1918, nu trebuie să uităm că biserica, prin smeriţii ei slujitori de altădată, şi-a adus contribuţia ei sinceră şi totală la pregătirea şi la realizarea unirii statale. Dacă din cauza vitregiei timpului, atâtea veacuri nu a existat o uniune politică a românilor, în schimb am avut o unitate de cultură şi credinţă, care s-a menţinut prin biserică”, a spus preotul Dragoş Munteanu. În mesajul citit de protopopul de Roman s-a mai vorbit despre schimbările din societatea românească din ultimele săptămâni şi s-a făcut apel la găsirea valorilor reale.

parada 12Au urmat la microfon reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene. „Înaintaşii noştri, eroii căzuţi pe câmpul de luptă ne-au lăsat, cu sacrificiul suprem, trei lucruri sfinte: un pământ numit România, un popor numit român, un drapel numit tricolor. De aceea, pacea, toleranţa şi armonia trebuie să ne caracterizeze în tot ceea ce facem, pentru a păstra această moştenire. Datoria noastră, a tuturor, este să luptăm până la capăt pentru a păstra integritatea, suveranitatea şi independenţa statului român, să facem tot ce trebuie pentru a sprijini în mod real poporul român, ai cărui exponenţi suntem”, a afirmat Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. El a mulţumit în mod special militarilor, după care a încheiat cu o urare adresată romaşcanilor.

„Noi avem obligaţia să construim mai departe o Românie puternică, aşa cum am primit de la predecesorii noştri. Avem această obligaţie şi avem această dorinţă: să creăm o Românie mai bună, o Românie în care instituţiile statului să funcţioneze, în care fiecare român să fie egal cu celălalt, în care fiecare român să se simtă protejat şi o Românie a tuturor românilor de pretutindeni”, a afirmat deputatul Mugur Cozmanciuc, co-preşedintele PNL Neamţ. Acesta a continuat cu un apel la egalitatea între provinciile istorice româneşti, printr-o dezvoltare economică echitabilă, şi a vorbit despre o unire economică şi despre autostrada Moldova – Transilvania, ca parte a acestui proiect.

Primarul municipiului Roman a vorbit despre patriotism şi despre sacrificii. „Mereu au fost momente grele, de cumpănă, atunci când marii oameni de stat au avut atitudini şi decizii care au determinat naţiunea noastră. Jertfa de sânge, contribuţia adusă de români, de locuitorii fiecărei regiuni, a făcut posibilă renaşterea României. «Nu se putea uni regiune cu regiune, nu se putea întâlni frate cu frate, nu se putea lipi carne cu carne fără sângele vărsat», spunea Nicolae Titulescu. Mereu am renăscut: 1918, 1989, 2015; momente în care focul nu a mistuit, ci a determinat renaştere. România, mereu un altar, poporul român, mereu jertfelnic. La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi romaşcani!”, a fost urarea primarului Laurenţiu Dan Leoreanu.

Evenimentul s-a încheiat odată cu depunerea de coroane la statuia domnitorului Roman I Muşat şi cu parada militară. Apoi, cei care au vrut să mănânce o porţie de fasole şi să bea un pahar de ţuică fiartă au mers la corturile special amenajate în faţa Primăriei.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Cum iubesc romascanii Romania