La mulți ani, România!

Dimensiune text

În şcolile şi liceele romaşcane s-au desfăşurat vineri, 28 noiembrie, activităţi dedicate sărbătorii naţionale.

Ziua naţională a României, sărbătorită la 1 decembrie, a fost marcată de elevii din şcolile şi liceele romaşcane vineri, 28 noiembrie. Indiferent de activităţile organizate şi de modul în care elevii şi-au transmis sentimentele, mesajul lor a fost exprimat la unison: „La mulţi ani, România!”.

decembrie 02 Scoala Mihai EminescuLa Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, indiferent dacă au avut sau nu istoria în orar, elevii şi-au început ziua discutând despre momentul de la 1 Decembrie 1918. Elevii mai mari au participat, apoi, la prezentarea „Unirea de la 1 Decembrie, visul tuturor românilor”, urmată de sesiunea de referate şi cpmunicări „Personalităţi marcante care au contribuit la realizarea marii uniri”, pregătită de profesoara Ana Maria Ivan. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de o expoziţie de desene şi o expoziţie de carte cu tematică istorică.

O zi specială a fost, vineri, pentru elevii clasei a V-a de la Școala „Mihai Eminescu”. Elevii au venit îmbrăcaţi în culorile naţionale, alcătuind un drapel naţional viu, apoi au participat la o dezbatere pe tema Zilei naţionale. „Elevii au interpretat diferite roluri, între care şi pe cel al unor străini cae nu ştiau nimic despre România sau al celor care trebuiau să explice ce însemnătate au pentru noi ziua de 1 Decembrie şi simbolul ei, care sunt elementele care ne definesc identitatea naţională. A fost un alt mod de a discuta despre aceste momente importante din istoria existenţei noastre ca ţară şi pentru noi, ca români”, a spus profesorul Alexandru Lezeu, care a organizat activitatea.

decembrie 01 CNRVLa Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, de Ziua Naţională s-a purtat ia. Costumul tradiţional a luat locul ţinutei obişnuite a elevilor, la iniţiativa voluntarilor Asociaţiei de Voluntari „Muşatinii”, care au dorit să readucă în atenţie în această zi tradiţiile populare româneşti.

La Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, elevii au fost invitaţi să îmbine patriotismul cu creativitatea. Profesoara de geografie Felicia Hopulele a provocat elevii la o întrecere între clase, scopul fiind exprimarea sentimentului patriotic. Pentru o zi, clasele şi-au schimbat înfăţişarea, fiind invadate de steaguri, de baloane sau transformându-se în muzee ad-hoc, aşa cum s-a întâmplat în sala de cursuri a clasei a X-a A. În clasă şi-au aflat locul câteva costume populare autentice, contemporane cu Unirea de la 1918, alături de alte obiecte aparţinând perioadei, toate din colecţia particulară a unuia din elevii clasei, Iustin Lehonschi. Pasionat de istorie, acesta a adunat în casa părintească obiecte cât pentru un întreg muzeu.

Tot la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” a avut loc manifestarea intitulată „România mare, visul de veacuri al românilor”, pregătită de profesorii Petru Flenchea, Gheorghe Gozar şi preot profesor Ioan Bârliba. Evenimentul, care a început cu intonarea imnului de stat al României, a cuprins momente artistice şi o prezentare a evenimentelor de acum 96 de ani, făcută de profesorul Petru Flenchea şi elevii Iustin Lehonschi şi Silviu Chelariu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0