HomeSocialEducatie

La mulţi ani, România!

Fie că au purtat ia străveche, au împodobit şcoala cu tricolor, au participat la concursuri sau au cântat cântece patriotice, elevii din toate şcolile au sărbătorit, vineri, Ziua Naţională.

Toate şcolile din oraş au îmbrăcat vineri, 29 noiembrie, straie de sărbătoare pentru a cinsti Ziua naţională a României. Clădirea principală a Colegiului Tehnic „Petru Poni” a fost împodobită cu un imens steag tricolor, iar în fiecare pauză pe holurile şcolii a răsunat din difuzoare imnul naţional. Elevii au purtat tricolorul în piept şi au participat la activităţi organizate de catedra de istorie, în care au vorbit despre însemnătatea evenimentului de la 1 decembrie 1918. La Colegiul Naţional „Roman Vodă” s-a purtat, vineri, costumul popular. La iniţiativa Asociaţiei de voluntari „Muşatinii”, elevii au scotocit în lada de comori a bunicilor, din care au scos iile pe care le-au purtat cu mândrie la şcoală. „Ziua naţională este o zi specială, o zi de sărbătoare, şi am vrut ca fiecare dintre noi, elevi şi profesori, să simţim acest lucru. Am dorit o zi în care să ne întoarcem spre străbuni”, a spus profesorul Ovidiu Albert, coordonatorul Asociaţiei „Muşatinii”.

Școala "Mihai Eminescu"

Școala „Mihai Eminescu”

La Școala „Mihai Eminescu”, indiferent de disciplina prevăzută în orar pentru prima oră, în fiecare clasă s-a vorbit despre însemnătatea actului Unirii de la 1918, despre contextul în care a avut loc şi urmările sale. Elevii au pregătit apoi un program artistiv, cu o scenetă dedicată evenimentului şi un concert de cântece patriotice. La Școala „Vasile Alecsandri”, elevii au purtat în piept cocarde triocolore, iar membrii clubului de istorie „Zamolxis” au împărţit în clase pliante despre însemnătatea Unirii, după care elevii de la clasele a VII-a A şi a VII-a B şi-au dovedit cunoştinţele într-un concurs intitulat „România, ţara mea de dor!”. Concursul a avut o secţiune de prezentări, de postere şi desene, de creaţii literare şi de cultură generală.

La Colegiul Tehnic „Miron Costin”, elevii au pregătit Ziua naţională încă de la începutul săptămânii. Fiecare clasă a încercat să creeze cel mai interesant tricolor, urmând apoi ca cele mai bune idei şi cele mai reuşite creaţii să fie premiate. La Colegiul Tehnic „Danubiana”, Ziua naţională a fost sărbătorită printr-un moment artistic.

Ziua Naţională – zi a prieteniei la Adjudeni

Elevii de la Liceului Tehnologic Adjudeni şi cei ai Școlii cu clasele I-VIII Tămăşeni au serbat Ziua Naţională a României împreună, printr-un concurs interşcolar cu tematică istorică, coordonat de profesorii de istorie Alice Chiru, de la Adjudeni, şi Dragoş Matei, de la Tămăşeni. Fiecare echipă a avut de prezentat asistenţei o personalitate istorică ce a avut o contribuţie majoră la Marea Unire, o personalitate locală care şi-a pus amprenta pe istoria comunităţii şi un port popular tradiţional. De la Alexandru Ioan Cuza până la Avram Iancu, cei prezenţi la manifestare au rememorat eroi ai neamului  și au asistat la o lecţie de istorie prezentată  de copii. Momentul culminant al evenimentului a fost discursul ţinut de un invitat de marcă pentru comunitatea locală, veteranul Ioan Fărăoanu, care a depănat pentru cei prezenţi amintiri de pe front. Activitatea face parte dintr-un proiect educaţional în care sunt implicate şcolile din Adjudeni şi Tămăşeni, în cadrul căruia elevii participă la activităţi comune, descoperind, astfel, valorile prieteniei şi ale lucrului în echipă. „Reuniunea de astăzi contribuie la perpetuarea istoriei locale şi naţionale în conştiinţa tinerilor, care, pe zi ce trece, îşi uită tradiţiile. Zona aceasta Tămăşeni – Adjudeni are un folclor specific foarte bogat şi o istorie plină de evenimente, dar, dacă nu încercăm să le expunem aceste lucruri tinerilor, ele se vor pierde foarte repede”, a declarat Alice Chiru. Evenimentul s-a încheiat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul eroilor din satul Adjudeni.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • La Multi Ani, tara mea!

  • „Fie că au purtat ia străveche”… ce au purtat????????????
    nu corecteaza nimeni articolele inainte de publicare?