La mulți ani, PS Petru Gherghel!

PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, va sărbători duminică cea de-a 75-a aniversare, în mijlocul comunităţii natale, în satul Gherăeşti.

PSGherghel 04Luna iunie este prilej de dublă sărbătoare pentru Preasfinţitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi. Duminică, pe 28 iunie, acesta împlineşte onorabila vârstă de 75 de ani, iar apoi, luni, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul, sărbătoreşte, pe lângă onomastică, 50 de ani de când a fost hirotonit preot.

Dacă cei 50 de ani de preoţie îi va sărbători la Iaşi, ziua de naştere şi-o va sărbători la Gherăeşti, în satul natal, acolo unde se întoarce cu drag de fiecare dată când are ocazia. Aşadar, duminică va fi o zi de mare sărbătoare pentru locuitorii satului Gherăeşti. Cu această ocazie, la ora 11.00, va avea loc o liturghie solemnă, care va fi oficiată de PS Petru Gherghel, la care vor lua parte mai mulţi episcopi, colegi de promoţie ai Preasfinţitului, 25 de preoţi, fii ai satului, autorităţi locale şi sute de credincioşi.

„Un mare moment de reflecţie, un mare moment de mulţumire şi de bucurie”

PSGherghel 05„Am ales să mă întorc acasă, pentru a înălţa o rugăciune specială în biserica noastră, acolo unde eu am avut bucuria să primesc viaţă, ca dar de la Dumnezeu şi din partea părinţilor mei. Sigur că este este o datorie a mea, la vârsta pe care o împlinesc acum, să-i recunosc lui Dumnezeu această iubire pe care el a arătat-o faţă de noi şi faţă de mine, făcându-mă să mă bucur de viaţă. Sunt atâţia ani în care mereu m-am întors acasă, dar de data asta mă întorc cu un gând special, ca, împreună cu cei dragi ai mei, care sunt în Gherăeşti, din familie, cu prietenii, cu rudele, cu autorităţile, cu colegii mei, să aduc un prinos de recunoştinţă, la vârsta de 75 de ani, la acest jubileu, pentru că îl consider ca un mare moment de reflecţie, un mare moment de mulţumire şi de bucurie. Vreau să împărtăşesc această bucurie cu consătenii mei, cu cei către care eu m-am îndreptat de atâtea ori, ca această comuniune a noastră să fie îmbrăcată într-o haină de celebrare sărbătorească. Acolo am primit viaţă, acolo am fost botezat, în Gherăeşti am primit sacramentul Mirului, de acolo am primit şi darul vocaţiei, de acolo am pornit la şcoală, de acolo, de la Gherăeşti, m-am îndreptat în direcţia pe care Domnul mi-a trasat-o, acolo m-am întors de atâtea ori şi sigur că mă bucur să mă întorc şi de data asta, să aduc satului nostru un gând de preţuire, să onorez cu rugăciunea mea şi biserica, şi pe cei care astăzi îmi stau alături sau îmi vor sta în această zi alături. Tuturor le spun bucurie, le spun să crească în speranţă, pentru că Domnul a fost, rămâne şi va fi mereu cu noi. Lui să îi aducem cinste şi slavă!”, a mărturisit PS Petru Gherghel.

Cântece şi poezii dedicate vieţii PS Petru Gherghel

PSGherghel 07„Mă bucur foarte mult că episcopul vrea să îşi serbeze ziua acasă, în mijlocul comunităţii natale. A rămas foarte aproape de sat, în care se întoarce cu fiecare prilej de sărbătoare. La orice eveniment important pentru sat a ţinut să fie prezent, lucru care înseamnă foarte mult pentru credincioşi. Aceasta este o lecţie de viaţă şi pentru mine. Mi-aş dori să reuşesc să ţin şi eu la comunitatea mea natală măcar 25% din cât ţine Preasfinţitul la comunitatea lui”, a afirmat preotul Daniel Ghiţiu, parohul bisericii romano-catolice „Trupul şi Sângele Domnului” din Gherăeşti.

După liturghia de la ora 11.00, la care şi-au anunţat participarea ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti şi PS Franghiskos Papamanolis – episcop de Syros (Grecia), şi la care este posibil să ia parte şi episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, va avea loc un moment artistic, special pregătit pentru această ocazie de copiii şi tinerii parohiei din Gherăeşti.

„Va fi o sărbătoare foarte frumoasă. La liturghie, fetiţele se vor îmbrăca în rochiţe de mireasă, iar tinerii, dar şi mamele şi bunicile care au posibilitate, se vor îmbrăca în costume populare tradiţionale. După slujbă va avea loc un moment artistic, care va debuta cu o piesă de teatru pregătită de grupul de copiii de la Armata Albă. Apoi, tinerii de la Acţiunea Catolică vor cânta melodia «Către Maica Chemării Mele Sfinte», special adaptată pentru acest moment. Apoi, un copil va recita o poezie în care va fi prezentată întreaga viaţă a Preasfinţitului. În limita timpului disponibil, vor urca pe scenă grupuri de tineri şi copii care au pregătit dansuri populare”, a  precizat părintele Daniel Ghiţiu.

Biblioteca comunală „PS Petru Gherghel – episcop” în Gherăeşti

PSGherghel 03Membrii Consiliului Local al comunei Gherăeşti vor participa la liturghia de duminică, împreună cu primarul Carol Bereşoaie şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban. „Nu putem trece cu vederea acest eveniment, deoarece, din câte cunosc, nu a mai existat caz în Dieceza de Iaşi în care un episcop să aniverseze trei mari evenimente din viaţa sa într-un singur an: 75 de ani de viaţă, 50 de ani de preoţie şi 25 de ani de episcopat, pe care i-a aniversat la 1 mai, aşa cum este cazul episcopului Petru Gherghel. Preasfinţitul, fiind fiu al satului, ţine foarte mult la oamenii de aici şi este prezent la fiecare sărbătoare. El reprezintă o mângâiere a comunităţii, pentru că ajută foarte mult oamenii, de fiecare dată când are ocazia. Nu de puţine ori, a oferit şi sprijin financiar familiilor cu probleme sociale. Este un om foarte bine primit aici la noi. Atunci când apare Preasfinţitul în sat, parcă se luminează întreg satul. Pentru grija pe care a avut-o faţă de acest sat, pentru faptul că este o mândrie a comunităţii, pentru că ne face cinste oriunde se duce, Consiliul Local, împreună cu mine, am hotărât să dăm Bibliotecii comunale din sat numele PS Petru Gherghel. Considerăm că este un cadou pe care îl facem Preasfinţitului cu ocazia acestor multiple aniversări pe care le celebrează în acest an”, a afirmat primarul Carol Bereşoaie.

Luni, 29 iunie, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, la ora 11.00, în catedrala din Iaşi, PS Petru Gherghel va celebra o Liturghie în care va aduce mulţumiri lui Dumnezeu pentru harurile şi binecuvântările pe care le-a primit. La sfânta Liturghie şi-au anunţat prezenţa: ES Francisco Javier Lozano – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Franghiskos Papamanolis – episcop de Syros (Grecia), PS Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, PS Anton Coşa – episcop de Chişinău, PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucureşti, PS Aurel Percă – episcop auxiliar de Iaşi, peste 100 de preoţi din Moldova, din alte zone ale ţării şi din străinătate.

PSGherghel 01PS Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba Iulia de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici” al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic (21 februarie 1978 – 14 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iaşi, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniţi aproape 150 de preoţi, au fost trimişi mai mulţi preoţi la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale. „Revoluţia” din 1989 a deschis un orizont nou de reorganizare bisericească şi de propăşire spirituală. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.


COMENTARII

WORDPRESS: 0