Județul Neamț mai are nevoie de 68 de medici de familie

Dimensiune text

Cei 245 de medici de familie care lucrează acum nu sunt suficienţi pentru a face față nevoilor populaţiei. Potrivit Casei de Asigurări Neamţ, ar mai fi nevoie de 68 de medici. 

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, 245 de medici de familie din judeţul Neamţ au încheiat contracte de finanţare pentru anul 2015. Potrivit situaţiei privind normarea în asistenţa medicală primară, mai sunt 68 de norme disponibile în judeţ pentru medicii de familie. Calculele sunt făcute în baza condiției ca un medic să activeze pentru 1.800 de locuitori.

Comunele din judeţ care ar mai avea nevoie de câte un medic sunt: Agapia, Alexandru cel Bun, Bicaz Chei, Bodeşti, Bozieni, Brusturi, Cândeşti, Cordun, Dumbrava Roşie, Farcaşa, Gherăeşti, Girov, Grumăzeşti, Hangu, Horia, Icuşeşti, Ion Creangă, Oniceni, Pângăraţi, Podoleni, Poiana Teiului, Rediu, Sagna, Săvineşti, Tarcău, Tazlău, Timişeşti, Trifeşti şi Zăneşti.

Comunele cu peste 4.000 de locuitori au nevoie de cel puţin doi medici de familie. În această situaţie se află comunele: Borca, Borleşti, Doljeşti, Răuceşti şi Vânători-Neamţ, care duc lipsă de câte doi medici, în timp ce comuna Săbăoani, unde lucrează deja trei medici de familie, pentru cei aproximativ 12.000 de locuitori, ar mai avea nevoie de încă patru doctori. O situaţie similară este întâlnită în comunaTămăşeni. Cei aproape 10.000 de locuitori primesc servicii medicale din partea a trei medici de familie, dar ar mai avea nevoie de încă trei.

Și Romanul duce lipsă de medici de familie. La o populaţie stabilă de 71.400 de locuitori, după cum arată rezultatele ultimului recensământ al populaţiei, cei 33 de medici care lucrează în prezent sunt insuficienţi şi ar mai fi nevoie de încă şapte.

În timp ce majoritatea localităţilor din judeţ se confruntă cu un deficit de medici, există şi comune în care sunt prea mulţi medici de familie pentru câţi locuitori sunt. În comuna Bîra, de exemplu, sunt doi medici la aproximativ 2.000 de locuitori, ceea ce înseamnă cu unul este în plus, iar o situaţie similară este în comuna Dulceşti, unde sunt doi medici de familie la 2.600 de locuitori.COMENTARII

WORDPRESS: 0